Maasvlakte forse investering in welvaart

2 september 2008, 10:03
Zo'n drie miljard euro is gemoeid met de aanleg van de Maasvlakte 2. Veel geld, maar bovenal een forse investering voor de Nederlandse welvaart. Dat stelde Ronald Paul, directeur projectorganisatie Maasvlakte 2, maandag bij de start van de aanleg van het nieuwe havengebied. ,,Dit is een historische dag.”

De Maasvlakte 2 is hard nodig om de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven in de toekomst te garanderen en mee te groeien met havens als Antwerpen en Hamburg. Met de aanleg van de Maasvlakte 2 groeit de haven van Rotterdam 20 procent, kunnen vanaf 2013 jaarlijks 18 miljoen containers extra worden overgeslagen en levert de uitbreiding ons land direct en indirect zo'n achtduizend extra banen op.

Het nieuwe gebied behelst 2000 hectare, vergelijkbaar met vierduizend voetbalvelden. De helft daarvan kan worden uitgegeven aan containeroverslag en chemie- en distributiebedrijven. ,,Het loopt storm”, aldus Paul. ,,Inmiddels is al 40 procent van de ruimte uitgegeven.” In 2013 vindt naar verwachting de eerste overslag van containers plaats.

Voor het echter zover is, moet er nog heel wat werk worden verricht. Boskalis en Van Oord hebben tot 2010 de tijd om 240 miljoen kubieke meter zand uit zee op te zuigen, te vervoeren en over een lengte van 14 kilometer op te spuiten tot een banaanvormige dijk. Uit de huidige havens baggeren beide bedrijven 30 miljoen kubieke meter zand.

,,Dat heeft een dubbele werking”, stelde John van Herwijnen, directeur van Van Oord. ,,Enerzijds winnen we zand voor het nieuwe havengebied, anderzijds houden we de andere oudere havens op diepte.” Het resterende deel zuigen speciale schepen ongeveer 10 kilometer uit de kust op van de zeebodem. Boskalis en Van Oord zullen daar, vanaf volgende maand, zo'n vier à vijf schepen voor inzetten.

,,We doen een ingreep in de natuur en brengen extra bedrijvigheid en milieubelasting in een gebied waar voorheen geen havenactiviteit was”, zei Paul. Hij benadrukte dat daarom is ingezet op een duurzame ontwikkeling en op compensatie van de milieubelasting. ,,Er komt een bodembeschermingsgebied van ruim 25.000 hectare met rustgebieden voor vogels en zeehonden en ook leggen we 35 hectare nieuw duingebied aan.”

GroenLinks
GroenLinks in de Tweede Kamer trok maandag aan de bel bij verkeersminister Camiel Eurlings over Maasvlakte 2. Volgens milieuwoordvoerder Kees Vendrik is de aanleg onverantwoord gezien de nog lopende juridische procedures. Hij wil van Eurlings weten welke financiële risico's het Rijk daardoor loopt.

Straks zet de rechter een streep door de plannen, ‘en blijken we het geld nu letterlijk in zee te hebben gestort’, aldus Vendrik. Het Rijk is medeaandeelhouder van het Havenbedrijf Rotterdam.

Vendrik is Wijnand Duyvendak opgevolgd als milieuwoordvoerder. Die gaf zijn Kamerzetel onlangs op na zijn bekentenissen dat hij in de jaren tachtig als actievoerder betrokken was bij een inbraak bij het ministerie van Economische Zaken.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Werkzaamheden aan De Koepel in Haarlem gestart

Gisteren, 15:10

Dordrecht krijgt 'gezonde' buurt met 720 woningen

Gisteren, 14:56

Bouw IJboulevard Amsterdam CS volgend jaar van start

Gisteren, 11:20

Abscis ontwerpt gebouw als uitbreidbare blokkenpuzzel voor Universiteit Gent

3 juni, 2:40

Amsterdam en Amstelveen gaan Amsterdamse Bos herinrichten

Gisteren, 16:06

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

Gisteren, 09:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

Gisteren, 09:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 juni, 3:57

Uitbreiding management Hollandse Nieuwe

3 juni, 3:36

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

2 juni, 12:27
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan