‘Asbestregels moeten beter toegepast’

31 juli 2008, 12:01
Op het gebied van de asbestsanering is meer samenhang en samenwerking nodig. Bestaande regels moeten daarom in de praktijk beter worden toegepast. Dit schrijft minister Cramer (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer.

De toepassing van asbest is sinds de jaren zeventig wettelijk verboden. De schadelijke stof komt echter nog steeds op grote schaal in het milieu voor, met name in de landbouwsector. Blootstelling aan asbest kan na een groot aantal jaren leiden tot een ernstige vorm van longkanker (mesothelioom). Op dit moment overlijden jaarlijks circa 400 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan asbest in het verleden.

Om risico's die bij onzorgvuldig handelen ontstaan te voorkomen, is nauwe samenwerking tussen overheden en particuliere partijen nodig, aldus de minister. ,,Het uitgangspunt van het beleid is dan ook om in de gehele asbestketen te voorkomen dat grote risico's ontstaan. Daar waar wel onaanvaardbare risico's (dreigen te) ontstaan, is regelgeving en toezicht op de goede uitvoering van de regelgeving van belang”, schrijft de minister in de brief aan de Kamer.

In een rapport van de Algemene Rekenkamer over de problematiek rond asbest is een aantal aanbevelingen opgenomen om de effectiviteit van de handhaving in de asbestketen te verbeteren. De minister neemt die aanbevelingen over, schrijft zij. Tussen betrokken departementen wordt hier momenteel overleg over gevoerd. Daarbij wordt ook gekeken naar de knelpunten in de praktijk.

Voor de bestaande bronnen van asbest die op dit moment een groot risico vormen (zoals de grote aantallen wegen en paden in de regio's Hof van Twente en Harderwijk) is een actieve sanering de meest verantwoorde aanpak, aldus de minister. Na vertragingen als gevolg van juridische complicaties is deze sanering ter hand genomen. Minister Cramer gaat ervan uit dat deze sanering eind 2010 klaar is.

Onderzoek
Op basis van schattingen van het projectbureau dat met de uitvoering van de sanering belast is, zijn er nog maximaal enkele honderden locaties die niet door de eigenaren gemeld zijn voor een van de saneringsregelingen. De VROM-inspectie is gestart met een onderzoek om die locaties alsnog te achterhalen. De eigenaren van die locaties worden aangeschreven om de locaties alsnog en op eigen kosten te laten saneren. Dit conform de landelijke aanpak voor asbestwegen.

Het overige asbest dat voornamelijk in gebouwen aanwezig is, gaat over het algemeen pas een potentieel risico vormen op het moment dat het wordt verwijderd, bij renovatie of sloop, vervolgt minister Cramer. TNO berekende eerder dat de kosten die verbonden zijn aan een eventuele verplichte asbestinventarisatie en verwijdering in niet-sloopsituaties hoog uitpakken. Cramer ziet daarom, evenals haar voorganger, niets in een verplichte asbestinventarisatie in niet-sloopsituaties.

'Het is veruit het meest kosteneffectief om voor de verantwoorde verwijdering (op grond van bestaande regelgeving op gebied van milieu en arbo) aan te sluiten bij het moment dat uit oogpunt van technische staat of gebruik het gebouw gerenoveerd of gesloopt wordt. Dit is ook de lijn die ik wil voortzetten,' schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Asbestslachtoffers die indertijd niet in loondienst waren, kunnen sinds 1 december van het vorig jaar van het Rijk een schadevergoeding krijgen (de TNS-regeling). Volgens de minister loopt deze regeling goed. Wanneer een aansprakelijke partij opgespoord kan worden, zal de Sociale Verzekeringsbank de kosten van de regeling op die partij proberen te verhalen.

Bron: Staatscourant

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Gisteren, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan