Nieuw technologisch bedrijvenpark in Nijmegen

27 juni 2008, 17:55
De gemeente Nijmegen, NXP Semiconductors en Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV hebben plannen voor een nieuw technologisch bedrijvenpark in Nijmegen. Onder de werktitel Novio Tech Campus Nijmegen werken de organisaties samen aan de totstandkoming van een nieuwe werklocatie op het huidige bedrijventerrein Winkelsteeg, waar innovatie en samenwerking tussen de halfgeleiderindustrie en medische technologie centraal staan.

De gemeente, NXP en Oost NV willen het bedrijventerrein Winkelsteeg in de komende dertig jaar herontwikkelen tot Novio Tech Campus Nijmegen: een aantrekkelijke, toekomstgerichte werklocatie voor hoogtechnologische en kennisintensieve bedrijven. Het scheppen van de juiste voorwaarden voor innovatie en samenwerking in de halfgeleiderindustrie en (medische) technologie is daarbij uitgangspunt. Novio Tech Campus is met name gericht op bedrijven die zich bezighouden met zogenaamde toegepaste innovatie: ontwikkeling en productie. Winkelsteeg is daarvoor een geschikte locatie, mede door de nabijheid van universiteitscampus Heijendaal, het ‘business innovation center’ Fifty Two Degrees en het reeds aanwezige bedrijfsleven in de halfgeleiderindustrie (waaronder NXP).

De komende vijf jaar vinden de eerste ontwikkelingen plaats in een gebied van 16 hectare op Winkelsteeg. Dit focusgebied wordt ruwweg begrensd door het spoor richting Wijchen aan de noordzijde, het Jonkerbosplein en de Neerbosscheweg aan de oostzijde. Het gebied omvat het terrein van het bedrijf Breed aan de Boekweitweg, het NXP-terrein, een deel van het voormalige terrein van Compaq aan de Nieuwe Dukenburgseweg, de Tarweweg en de Gerstweg. De Nieuwe Dukenburgseweg wordt de levensader van Novio Tech Campus. De gemeente Nijmegen gaat de komende jaren een actief grondbeleid voeren ter ondersteuning, bewaking en realisering van het concept Novio Tech Campus.

NXP zet met de herontwikkeling van een van haar bestaande gebouwen nog dit jaar de eerste concrete stappen naar samenwerking op een open campus. Gebouw M (7000 m2) wordt een bedrijfsverzamelgebouw met bijzondere faciliteiten voor innovatieve bedrijvigheid, zoals cleanrooms. In het voorjaar van 2009 zullen de eerste bedrijven zich hier vestigen.

Novio Tech Campus moet een onderscheidende werklocatie worden, waar kennisintensieve bedrijven en talentvolle medewerkers zich thuis voelen. Geïnspireerd op de ‘enjoy work’-filosofie hebben de drie partijen een groene, ruime, campusachtige werklocatie voor ogen met aantrekkelijke architectuur, goede verbindingen (waaronder een toekomstig lightrailstation) en bijzondere ondersteunende voorzieningen voor samenwerking, netwerkvorming en innovatie.

Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV speelt een belangrijke rol in de clustervorming rond de halfgeleiderindustrie. Samen met de gemeente Nijmegen werkt Oost NV aan acquisitie van kennisintensieve bedrijven voor Novio Tech Campus, die van wezenlijk belang zijn voor de ontwikkeling van de economie in Oost-Nederland.

De gemeente, NXP en Oost NV hebben een economisch visiedocument laten opstellen, waarin kansen en mogelijke uitwerkingen voor de campus zijn onderzocht. Dit masterplan is samen met het collegevoorstel en een kaart van het focusgebied te downloaden op www.nijmegen.nl/noviotechcampus. De gemeente, NXP en Oost NV tekenen nog dit jaar een samenwerkingsovereenkomst om de nieuwe bedrijvencampus tot stand te brengen. De gemeente Nijmegen stelt vervolgens voor de eerste fase van dit project een planexploitatie op, die begin 2009 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

De Provincie Gelderland heeft onlangs besloten voor de ontwikkeling van Novio Tech Campus een subsidie van maximaal € 85.543 ter beschikking te stellen in het kader van het experiment werklandschap.

Bron: gemeente Nijmegen

Andere nieuwsberichten

Amsterdam schrijft tender uit voor woon- en werkgebied Havenstraatterrein

31 maart, 3:02

Postkantoor naast station Arnhem verbouwd en uitgebreid tot rijkskantoor

31 maart, 12:01

Nanne de Ru en Hans Ibelings lanceren nieuwe uitgeverij

31 maart, 10:40

West 8 wint prijsvraag voor park in Buenos Aires

31 maart, 9:04

Architecten cpo-project Overmaat schrijven essay 'architectuur in het midden'

31 maart, 1:58

WWF: natuur en diersoorten in Nederland blijven achteruitgaan

31 maart, 11:21

Ruim negentig gemeenten willen uitstel provinciale gebiedsplannen

31 maart, 9:37

‘Grote zorgen’ in Kamer of bouwplannen De Jonge wel haalbaar zijn

30 maart, 3:17

Weerstand van bewoners tegen komst erotisch centrum in Amsterdam

30 maart, 9:52

Arnhem mag bouwen in uiterwaarden van Nederrijn

30 maart, 9:09
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan