Grote ambities voor stadspark Amersfoort

27 juni 2008, 10:16
Amersfoort moet een stadspark krijgen met allure. Daarover zijn de deelnemers aan het consultatietraject Park Randenbroek en de gemeente het eens. Het college van B&W legt de voorstellen voor Park Randenbroek en omgeving binnenkort voor aan de gemeenteraad.

Acht inrichtingsvarianten
Samen met landschapsarchitecten en in aanwezigheid van verschillende vakambtenaren hebben ruim vijftig deelnemers aan het consultatietraject Park Randenbroek en omgeving hun visie op de mogelijke inrichting van het park en de directe omgeving geschetst. Uit het intensieve traject zijn acht mogelijke inrichtingsvarianten gekomen voor vier deelgebieden die allemaal op hun financiële haalbaarheid zijn doorgerekend door een onafhankelijke planeconoom. Alle varianten zijn getoetst aan de eerder door de gemeenteraad vastgestelde financiële en ruimtelijke kaders. De uitkomsten van het consultatietraject en het collegevoorstel worden, na behandeling door de raad op 8 juli aanstaande, verwerkt in een uiteindelijke structuurvisie voor het hele plangebied. Volgens planning is de structuurvisie begin 2009 gereed.

Wensen
De collectief gedeelde wens is een openbaar stadspark met ruimte voor groen en ruimte voor de beek, met mogelijkheden voor sport(verenigingen) en ontspanning maar ook met veel aandacht voor ecologie en cultuurhistorische kwaliteiten. Het moet een plek worden waar alle Amersfoorters kunnen genieten van de natuur en het groen; waar je kunt wandelen, sporten of op een zonnige zondag lekker in het gras kunt liggen. Er wordt een voorstel gedaan om een gecombineerde ijs- en skeelerbaan te maken op het huidige ijsbaanterrein of op het voormalige voetbalveld van VV VOP.

Ook voor de aanwezige dahliatuin en de caravanstalling worden verschillende toekomstscenario’s geschetst. Daarnaast moet er een oplossing worden gezocht voor de uitbreidingswensen van de aanwezige sportverenigingen die niet ten koste mag gaan van meer ruimte voor de beek. Het college van B&W onderschrijft een groot deel van de wensen en doet een aantal voorstellen aan de gemeenteraad om die te kunnen realiseren. Een belangrijke voorwaarde is de financiële haalbaarheid.

Verantwoorde bebouwing
Volgens het college is verantwoorde bebouwing in het groen op zowel de ziekenhuislocatie als die op het huidige zwembadterrein noodzakelijk om de gewenste ontwikkeling van beide locaties te kunnen realiseren. Burgemeester en wethouders doen dan ook het voorstel aan de raad om voor beide locaties bebouwingsvarianten uit te werken. De noodzaak van woningbouw wordt niet door alle deelnemers aan het consultatietraject gedeeld. Daarom is tijdens het consultatietraject nader onderzoek verricht naar de zogenaamde ‘groene baten’: mogelijke positieve financiële effecten van een groene omgeving op de waarde van huizen, op gezondheid en de (economische) aantrekkingskracht van de stad. Het onderzoek wijst echter uit dat ‘groene baten’ nauwelijks aantoonbaar in geld zijn te vertalen. Deelnemers aan het consultatie traject vragen de raad alsnog kritisch te kijken naar deze ‘groene baten’.

Financiën
Conform de kaders van de raad moeten de locaties van het zwembad- en Elisabethterrein budgetneutraal worden ontwikkeld, dat wil zeggen dat de kosten en de opbrengsten op nul moeten uitkomen. Dat kan alleen door middel van woningbouw. De ontwikkeling van het terrein van het huidige ziekenhuis Elisabeth hangt nauw samen met die van de twee andere ziekenhuislocaties, te weten de Lichtenberg en de Maatweg/Kop van Schothorst.

Voor de herinrichting van het park, de sportvelden en het ijsbaanterrein is in 2006 een bedrag begroot van € 10,4 miljoen. Voor de voorgestelde maatregelen is reeds in een deel van de dekking voorzien. Naast eigen middelen is er voor het resterende bedrag zicht op aanvullende financiering in de vorm van provinciale, landelijke en Europese subsidies.

Bron: Gemeente Amersfoort

Andere nieuwsberichten

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

31 minuten geleden

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

43 minuten geleden

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

3 uur geleden

Houten modulair meubelsysteem van Falsework maakt iedereen timmerman

Vandaag, 10:54

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

2 uur geleden

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan