Postkantoor icoon ‘wederopbouw’ Rotterdam

5 juni 2008, 16:56
Het monumentale postkantoor aan de Coolsingel moet een icoon worden voor de vernieuwde binnenstad van Rotterdam. Het gebouw wordt een ’24-uurslocatie’, bestaande uit een winkelcentrum en een maximaal zeventig meter hoge hoteltoren. Hoewel het pand na de renovatie duidelijk het signatuur van UNStudio draagt, blijft het in vrijwel originele staat behouden.

Rotterdam presenteerde donderdag het ambitieuze Binnenstadplan 2008-2020. Het centrum van de Maasstad moet levendiger worden, met meer mensen die er zowel wonen, werken als hun vrije tijd er doorbrengen. Dit wil het college bereiken door woningen (5.000 tot 2015) en kantoren (800.000 m2) en enkele grote cultuur- en leisurevoorzieningen te bouwen. Het voormalige postkantoor behoort tot het laatstgenoemde segment. Het uit twee hallen bestaande gebouw ondergaat daarvoor een ingrijpende ‘herinrichting’. De hal aan de Coolsingel wordt een luxe, met een glazen koepel overdekt winkelcentrum. In de andere hal komen eveneens winkels en ‘ontspringt’ de hoteltoren.

Architect Ben van Berkel sprak bewust van een herinrichting, omdat de bestaande gebouwstructuur overeind blijft. De grootste ingrepen zijn, naast de bouw van de toren, het plaatsen van een nieuw entreegebouw aan de Meent en de komst van een tweede glazen dak. Verder wordt de gevel van het monument met behulp van een lasertechniek schoongespoten.

Het transparante, half vrijstaande entreegebouw (de ‘verticale foyer’) moet mensen naar binnen lokken. Bezoekers kunnen vanaf hier via roltrappen tevens de hoger gelegen lagen bereiken. In de achtergelegen winkelhal zal de structuur van het voormalige postkantoor duidelijk zichtbaar blijven.

Van Berkel bewaart en/of verplaatst elementen die door de oorspronkelijke architect G. C. Bremer zijn bedacht. Zo blijven de cassettes aan de zijkanten van de koepel bestaan. De huidige (niet-monumentale) glas-in-lood-platen aan de bovenkant van de koepel worden vervangen door glas. Op deze manier treedt daglicht naar binnen en wordt het gebouw ‘clockwise’, omdat binnen ook de avond zichtbaar is. Het is de bedoeling dat het gebouw zijn publieke functie blijft behouden ‘na sluitingstijd’ (er kunnen bijvoorbeeld evenementen worden georganiseerd).

De koepel van de hal steekt deels uit in een nieuwe, eveneens met een glazen dak overdekte laag. Bezoekers kunnen vanaf hier de hal inkijken en er komt een ‘skydeck’, een uitkijkplatform dat zicht biedt over de hele stad.

In de tweede hal aan het Rodezand, die via doorsteken is verbonden met de voorste hal, komt de toren te staan. Het gebouw wordt er als een losse eenheid in geplaatst en tast de bestaande constructie niet aan. De vormentaal van de toren is volgens de architect te herleiden tot de oorspronkelijke van het postkantoor.

De mogelijke bouw van de toren is overigens in onderzoek, onder meer omdat er nog een gebruiker moet worden gevonden. Mogelijk worden er eveneens appartementen in het gebouw gerealiseerd.

De plannen voor het postkantoor worden later dit jaar voorgelegd aan de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat de bouwwerkzaamheden in 2010 aanvangen.

Klik [hier] voor een presentatiefilmpje van het project en [hier] voor een artikel over de nieuwe plannen voor de binnenstad van Rotterdam.

Bron: Beelden: Gemeente Rotterdam

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan