Roombeek teruggegeven aan haar bewoners

15 april 2008, 13:44
Op dinsdag 22 april wordt het nieuwe wijkcentrum en de woonzorgvoorziening in Roombeek in gebruik genomen. Acht jaar na de vernietigende vuurwerkexplosies in de Enschedese wijk vormt deze mijlpaal een symbool dat Roombeek weer wordt teruggegeven aan haar bewoners. De bulldozers en puinhopen maken plaats voor menselijk leven. De sociale activiteit in de wijk bruist weer volop.

De fysieke wederopbouw in de wijk, waar vierhonderd woningen en bedrijfspanden werden verwoest en 23 mensen om het leven kwamen, is grotendeels voltooid. Een bonte mix van rijtjeshuizen, hofjeswoningen, villa's, herenhuizen en appartementencomplexen vormt de horizon. Voormalige textielcomplexen zijn gerestaureerd en krijgen nieuwe functies. Boven alles uit torent het art-deco achtige woonzorgcomplex dat qua architectuur doet denken aan de jaren dertig uit de vorige eeuw.

Direct tegenover zetelt het kloppende hart van de wijk: wijkcentrum Prismare met een theater. Een cocktail van sociaal-culturele instanties heeft zich hier genesteld: basisscholen, kinderdagverblijven, verenigingen, de muziekschool, moslim-, ouderen- en jongerenorganisaties en Het Huis van Verhalen.

In deze veredelde huiskamer kan iedereen zijn verhaal kwijt over de ramp, de wederopbouw van de wijk en zichzelf. Ook verzorgen wijkambassadeurs vanuit deze plek rondleidingen door de wijk.

Bij binnenkomst in het Huis van Verhalen kun je de grote fotoprint op een kast van de wijk in opbouw niet missen. In de ladenkast zitten allerlei verhalen, gedichten of handwerkjes die over de ramp gaan. ,,Mensen blijken heel veel te hebben aan andermans creaties om zelf hun emoties te verwerken'', weet Hermien. Er komen dagelijks mensen over de vloer, zelfs na acht jaar. Mensen komen van heinde en verre, zelfs uit het buitenland.

Bijna dagelijks worden groepen van instellingen en bedrijven rondgeleid door de wijk. Circa tien ambassadeurs leiden de mensen in anderhalf uur rond. ,,We hebben die tien groepsleiders echt hard nodig. Mensen krijgen het complete verhaal over de wijk van vroeger, de ramp en de wederopbouw te horen'', zegt Hermien.

Indruk
Volgens een van de ambassadeurs, de 68-jarige Henk Bouwhuis, wordt hij wel drie keer per week ingeschakeld. ,,Mensen zijn enorm onder de indruk als ik ze laat zien hoe groot die textielfabrieken in de wijk waren en wat er allemaal verwoest werd in 2000.”

50 tot 70 Procent van de oorspronkelijke wijkbewoners is teruggekeerd naar het nieuwe Roombeek. Volgens Hermien zijn de ervaringen van de bewoners met de wederopbouw verschillend.

,,Het merendeel kreeg echt het gevoel dat het samen haar wijk werd, omdat de bewoners erg actief bij de wederopbouw werden betrokken. Desalniettemin hebben oorspronkelijke bewoners van het Roomveldje met bepaalde nieuwe groepen in hun buurt geen contact, waaronder allochtonen of studenten. Oorspronkelijke sociale verbanden zijn door de ramp kapotgemaakt. Het leven speelt zich tegenwoordig meer in huis af dan vroeger op straat.”

Evert-Jan van der Beld van corporatie de Woonplaats die Prismare exploiteert, is zeer content met het gebruik van de voorzieningen en faciliteiten in het wijkcentrum. ,,We draaien nu negen maanden en het gaat boven verwachting. Het aantal aanvragen overstijgt het aanbod.”

Alle gebruikers hebben hun activiteiten op elkaar afgestemd, zodat er linken kunnen worden gelegd in het programma-aanbod.

Er zijn bijvoorbeeld toneelverenigingen opgezet voor verstandelijk gehandicapten, er wordt volgend jaar een gezamenlijk Suikerfeest georganiseerd en koren en orkesten maken volop gebruik van het theater. Prismare zet buurtpanels in om activiteiten te organiseren in de buurt. ,,Die activiteit moet nog groeien, maar we willen graag die zelfredzaamheid ontwikkelen.”

Bron: ANP / Beelden: De Woonplaats / Archipedia

Gerelateerde projecten

LEVS architecten
123DV Moderne Villa's
de Architekten Cie.

Andere nieuwsberichten

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

15 januari, 2:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

15 januari, 11:44

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt herontwikkeld tot WIJpark

15 januari, 10:39

Luifeldak Paper Roof refereert aan klassieke Chinese architectuur

14 januari, 4:24

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

15 januari, 9:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

15 januari, 9:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05

VEH aan DNB: Verhoog niet eigendomslasten maar pak hoge huren aan

14 januari, 10:00

'Inspiratieboek' voor fietsparkeren bij stations verschenen

13 januari, 2:37
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan