Waterexperts Amerika in Rotterdam op stage

14 april 2008, 10:16
Rotterdam timmert internationaal aan de weg om zijn ambitie als waterhoofdstad waar te maken. Een groep watermanagers uit Florida, onder leiding van oud-minister van transport Denver Stutler van deze Amerikaanse staat, wordt dinsdag rondgeleid langs markante plekken in de Maasstad. De Tweede Maasvlakte, de Maeslantkering, en buitendijkse wijken in hartje Rotterdamontbreken niet op het lijst.

Arnoud Molenaar is verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma Rotterdam Climate Proof en Waterplan2Rotterdam. Hij maakt tegenwoordig veel kilometers over de grens. Begin maart was hij nog in Florida en New Orleans, gelijktijdig met staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat).

Nederland mikt op samenwerking met Florida op watergebied. Rotterdam geldt als dé Deltastad in Nederland, zoals New Orleans dat na orkaan Katrina in augustus 2005 een beroep deed op Nederlandse waterdeskundigen en stadsplanners. Het Waterplan2Rotterdam wordt als voorbeeld gezien voor New Orleans. ,,We need a Waterplan”, tekende Molenaar op uit de mond van zijn gastheren.

‘Waterwethouder’ Lucas Bolsius, verantwoordelijk voor de buitenruimte, propageert een pragmatische aanpak. ,,De kracht van het Waterplan is dat we het water in de ruimtelijke inrichting van de stad inpassen.” Met de onvermijdelijke klimaatverandering ,,komt het water van vier kanten de stad in: vanuit de lucht, vanaf zee, vanaf de rivieren en het grondwater”, aldus Bolsius.

Rotterdam werkt aan 'waterpleinen', zoals een speeltuin, die tijdens hevige regenbuien tijdelijk het regenwater kunnen opvangen. Omdat aparte bergingen te duur en minder duurzaam zijn, maakt de gemeente gebruik van de bestaande openstaande ruimten.

Bolsius is ook trots op Rotterdams groene karakter, met zijn 'groene daken' op bijvoorbeeld het stadsarchief en het Sophia Kinderziekenhuis. De daken zijn bedekt met sedum, een soort vetplantje.

‘Stenen stad’
Groene daken nemen veel regenwater op waardoor het stadsriool minder wordt belast en de straten minder snel overlopen. Rotterdam staat bekend als een ‘stenen stad’ en meer en beter groen is ook daarom welkom.

,,De beleving is niet onbelangrijk”, stelt Bolsius. Volgens Molenaar snijdt het mes aan nog meer kanten: ,,Door de wateropgave aan te pakken maak je de stad aantrekkelijker om te wonen en te werken.”

De havenstad ambieert ook dé kennisplek op watergebied te worden, in samenwerking met de universiteiten in Rotterdam en Delft en de eigen Hogeschool, waar nu ook een watermanagementopleiding in de maak is. Piet Dircke van advies- en ingenieursbureau Arcadis, ook actief in New Orleans, is er sinds kort lector water . Molenaar: ,,Rotterdam moet proeftuin én voorbeeldstad zijn in de wereld wat betreft deltatechnologie.”

De programmamanager Rotterdam Climate Proof wil niet vooruitlopen op plannen om een ‘waterfront’ te creëren en ,drijvende iconen' in de oude havenbekkens op te zetten. Ideeën voor in het oog springende drijvende bouwwerken worden momenteel uitgewerkt.

Rotterdam werkt verder aan nauwere samenwerking met Jakarta. De beelden uit de Indonesische hoofdstad die begin dit jaar kampte met ondergelopen sloppenwijken en doorgaande wegen in het zakencentrum, spreken boekdelen. De stadswatermanagers van Rotterdam willen ook daar aan de slag.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

'Groene' hogeschool voor Floriadeterrein Almere

Gisteren, 15:27

Onderzoek PosadMaxwan slecht Amsterdam Bullewijk als grens

Gisteren, 15:16

Bouw Kunstwerf Groningen van start gegaan

Gisteren, 13:25

Bouw Wildopvang Avolare in stikstofgevoelig natuurgebied kan starten

Gisteren, 11:39

Nederlandse steden trekken internationaal nieuwe inwoners

Gisteren, 17:00

Opnieuw hoofdrolspeler weg bij verbouwing Binnenhof

Gisteren, 09:27

Eigenzinnige zelfbouwwoning in Delftse Coendersbuurt

11 oktober, 2:39

Huizen duurder waar beleggers actief zijn

11 oktober, 9:58

Archeologiedagen leggen buurthistorie bloot

11 oktober, 9:38

Studioschaeffer opent kantoor in Amsterdam

10 oktober, 5:01
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt