Rotterdam wil hart van Europese CO2-stromen worden

14 april 2008, 9:59
Terwijl iedereen probeert CO2 tegen te gaan, wil Rotterdam het juist massaal binnenhalen. De havenstad heeft plannen om het broeikasgas met pijpleidingen in te voeren uit Antwerpen en het Roergebied. Dan zou het doorgesluisd moeten worden naar lege gasvelden in de Noordzee of elders.

Rotterdam wil zo het kloppend hart van de CO2-stromen in Europa worden. ,,Alle omstandigheden zijn gunstig'', zegt Ger van Tongeren, senior advisor van het organiserende Rotterdam Climate Initiative en oud-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam.

Het idee ontstond toen de grote energiecentrales in Rotterdam hun CO2 tegen betaling kwijt moesten. Een deel van het broeikasgas gaat al naar kassen in het Westland en rond Bleiswijk, waar ze de planten harder laten groeien.

Met de komst van een kolencentrale op de Tweede Maasvlakte zal een deel van het Rotterdamse CO2 naar een leeg gasveld gaan in de Noordzee. Rotterdam injecteert de komende 25 jaar naar schatting 500 megaton CO2 in het veld, dat een capaciteit heeft van 700 megaton.

Anderen willen misschien wel betalen om zo ook hun CO2 kwijt te raken, dacht men in Rotterdam. Het opvangen en afvoeren van CO2 bespaart bedrijven immers veel dure emissierechten.

Zo is er nu een plan voor een pijpleiding naar Rotterdam vanuit Antwerpen, waar grote chemische fabrieken staan als BASF. Die pijp is gepland voor de jaren 2012-2015.

,,We kijken ook naar het Roergebied. Die fabrieken daar kunnen hun CO2 nu nergens opslaan”, weet Van Tongeren. ,,Er is een enorme markt, zeker nu de prijs voor CO2-emissies stijgt.”

Slochteren
Als het gasveld in de Noordzee vol raakt met CO2, komen andere gasvelden in beeld. Het Rotterdam Climate Initiative kijkt daarvoor naar de Noord-Nederlandse velden, waaronder Slochteren. De velden zijn tezamen met 8600 megaton capaciteit zo enorm groot, dat ze voor tientallen jaren CO2-uitstoot kunnen opvangen.

,,Groot voordeel van de opslag in Slochteren is dat de grond er dan niet meer verzakt, zoals nu gebeurt'', argumenteert Van Tongeren.

Het leggen van al die CO2-buizen door Nederland is geen probleem, verwacht Van Tongeren. Volgens hem gaat het om dunne buizen. ,,Een CO2-buis van Rotterdam naar Slochteren kan gewoon naast de gasbuis die er al ligt, de andere kant op.”

Het Rotterdam Climate Initiative heeft oud-premier en stadgenoot Ruud Lubbers bereid gevonden om de ideeën in de praktijk te helpen brengen. Lubbers probeert onder meer om Europese erkenning te verwerven voor het project.

Het Rotterdamse opvang- en opslagplan maakt goede kans om een van de tien EU-proefprojecten te worden, meent Van Tongeren.

De Europese Unie maakt momenteel topprioriteit van het bestrijden van CO2 in de lucht. Samen met vergaande energiebesparing en veel meer milieuvriendelijker energiebronnen, moet het de verdere opwarming van de aarde helpen tegengaan.

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) opende vorige week een proefinstallatie van TNO voor CO2-opvang. Dat gebeurde bij de kolencentrale van E.On op de Maasvlakte bij Rotterdam. Volgens de minister oogt ondergrondse opslag van kooldioxide veelbelovend, maar is pas in 2020 op grote schaal toepasbaar in Nederland.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

De Zwarte Hond breidt winkelcentrum Stadshagen uit

6 december, 4:17

Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis in gebruik genomen

6 december, 11:49

Drie gebouwen met een zee van terrassen door Arons en Gelauff

6 december, 9:02

EKP-terrein 's-Hertogenbosch wordt multifunctioneel gebied

5 december, 2:33

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53

'Bouwsector koploper groei ondanks problemen'

5 december, 10:27

ANWB: elektrische auto breekt door in 2020

5 december, 9:47

'Kijken naar Boijmans' in debatcentrum Arminius

4 december, 4:15
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan