Rotterdam-Maaskantprijs voor Adri Duivesteijn

7 maart 2008, 14:22
De Almeerse wethouder Adri Duivesteijn (ruimtelijke ordening) is de winnaar van de veertiende Rotterdam-Maaskantprijs. Deze tweejaarlijkse oeuvreprijs is bestemd voor diegenen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de culturele beleving van architectuur, stedenbouw of landschapsarchitectuur door hierover te publiceren, te doceren of andere stimulerende en sturende werkzaamheden hebben uitgevoerd.

Adri Duivesteijn ontvangt de prijs voor de manier waarop hij jarenlang zeer consistent en consequent bijdraagt aan het ontwikkelen van ideeën over architectuur, die aanzetten tot discussie en maatschappelijke bewustwording. ,,Adri Duivesteijn is de excellente kandidaat voor de Rotterdam-Maaskantprijs.”

,,Hij slaagt er telkens in om nieuwe en polemische, zo niet rebelse, richtingen in de discussie over rol en betekenis van architectuur in te slaan vanuit de architectuur én de maatschappelijke realiteit. Bovendien weet hij zijn ideeën manifest te maken door baanbrekende experimenten in het bouwproces”, aldus Geert Dales, voorzitter van de jury.

In Adri Duivesteijn ziet de jury iemand die zich onmiskenbaar persoonlijk onderscheidt door de wijze waarop hij, in de weerbarstige complexiteit waarin architectuur ontstaat, discussie op gang brengt. Daarbij geeft hij telkens blijk van nieuwe inzichten die voortkomen uit een hoge mate van speculatief denken en zet hij aan tot de nodige creativiteit.

Met de toekenning van de Rotterdam-Maaskantprijs aan Adri Duivesteijn wil de jury een signaal geven aan iedereen die zich bezig-houdt met de kwaliteit van architectuur en openbare ruimte; met aan name bestuurders. Wanneer goede architectuur het resultaat is van goed opdrachtgeverschap, zijn vasthoudende, onconventionele bestuurders als Duivesteijn onontbeerlijk.

Adri Duivesteijn beziet architectuur en stedenbouw consequent als een culturele opgave, vanuit een breed perspectief binnen de maatschappelijke context. Kenmerkend zijn de lange lijnen die hij trekt vanuit de Nederlandse volkshuisvestingsgeschiedenis sinds eind jaren '70, waarbij de emancipatie van burgers een belangrijke rol speelt. Daarbij komt zijn inhoudelijke visie op de ordening van stad en land altijd vóór de politiek.

De jury vindt de visie van Adri Duivesteijn op het samenspel van alle partners bijzonder intrigerend. Deze visie heeft hij weten te vertalen in het genereren van talloze fora waarop de discussie over architectuur plaatsvindt, met name het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

De jury is getroffen door de sterke inzet waarmee Duivesteijn consequent discussie voert met zowel architecten als historici, politici, beleidsmakers, bestuurders en marktpartijen. Vanuit een persoonlijke motivatie ontbreekt daarbij het zoeken naar aansluiting tussen architectuur en bewoners nooit.

Hij slaagt er telkens in een weg te vinden in het eeuwige dilemma van architectuur tussen enerzijds brede publieke betrokkenheid en anderzijds de vakmatige inbreng van architecten. Het consequent betrekken van mensen voor wie wordt gebouwd, zonder te vervallen in populisme door hen het architectenpotlood in handen te geven, vindt de jury een bijzondere kwaliteit in het denken en handelen van Adri Duivesteijn.

Sinds de jaren ’70 was Adri Duivesteijn achtereenvolgens actievoerder in de Haagse Schilderswijk, gemeenteraadslid en wethouder van Den Haag, initiatiefnemer van vele architectuurplatforms in Nederland, eerste directeur van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en lid van de Tweede Kamer. Momenteel is hij wethouder van Almere.

Maaskantprijs
De stichting Rotterdam-Maaskant is in 1976 opgericht door de naamgever, de Rotterdamse architect Hugh Maaskant (1907-1977).

De jury van de Rotterdam-Maaskantprijs 2008 bestond uit Geert Dales (voorzitter college van bestuur Hogeschool InHolland), Bregtje van der Haak (documentairemaakster VPRO), Erik de Jong (voorzitter groep landschapsarchitectuur, geschiedenis en theorie Universiteit van Wageningen), Liesbeth van der Pol (architect/directeur DOK architecten en winnaar van de Jonge Maaskantprijs 1993) en Rudy Stroink (directeur TCN Property Projects).

De prijs bestaat uit een oorkonde, 25.000 euro en een zelfde bedrag voor een ‘communicatieve uiting’. Adri Duivesteijn zal de prijs op vrijdag 17 oktober ontvangen uit handen van Ivo Opstelten, die vanuit zijn functie als burgemeester van Rotterdam als voorzitter van de Stichting Rotterdam-Maaskant optreedt.

Bron: Stichting Rotterdam-Maaskant

Andere nieuwsberichten

Europa's grootste drijvende zonnepark geopend in Kralingen

44 minuten geleden

Bewoners, markt en gemeente onderzoeken haalbaarheid Energiepark Leiden

Gisteren, 16:28

Flexibel café-restaurant voor Depot Boijmans van Beuningen

Gisteren, 15:11

UNStudio maakt winnend masterplan voor Korean National Football Centre

Gisteren, 14:34

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

1 uur geleden

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

1 uur geleden

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

Gisteren, 17:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Gisteren, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Gisteren, 09:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan