Ontwerp Woord Beeld en Geluid Alkmaar gekozen

8 februari 2008, 17:45
Van de vijf architecten die een ontwerp uitwerkten voor het Centrum voor Woord Beeld en Geluid is het ontwerp van Claus en Kaan Architecten gekozen omdat dit het best past binnen de gestelde criteria. Het ontwerp bestaat uit een aantal verschillende gebouwen, die de juiste schaal, bouwhoogte en massa hebben. De kleinschaligheid die hierdoor ontstaat, past bij de structuur van Alkmaar. “De toevoeging van een stukje stad aan het centrum van Alkmaar” zei de heer Aryan Sikkema, namens de jury.

Afgelopen zaterdag werden de ontwerpen voor het eerst getoond. Greiner, Van Goor en Huijten architecten, De Jonge NL Architects, ZILT en RAU, Claus en Kaan en het Spaanse bureau Cruz y Ortiz leverden allen een bijdrage. Er kwamen ongeveer 700 bezoekers. De jury ontving 160 inspirerende reacties waarin is aangegeven of de ontwerpen als passend binnen de criteria werden gezien. De jury vond in deze reacties ondersteuning van haar oordeel. De jury werd voorgezeten door voormalig Rijksbouwmeester Wytze Patijn. Verder bestaat de jury uit Aryan Sikkema (architectuurdeskundige), Martin Bosch (gemeente), Peter Coffeng (Stichting Lucebert) en Peter van Raamsdonk (Provadja).

Wethouder Hans Meijer: “Ik ben blij met de keuze die de jury heeft gemaakt. Het ontwerp van dit gebouw past in de omgeving en toont zichtbaar wat er binnen gebeurt, dankzij glazen gevels. Het is een stevige bouwsteen voor de Alkmaarse cultuur. Met behoud van cultuurhistorische waarden wordt het cultuuraanbod nog completer. Er komt een nieuw, spannend, boeiend podium voor cultuur. Zo geeft Alkmaar verder invulling aan de functie als centrumgemeente. Gelijktijdig is het Centrum een enorme impuls voor de economische ontwikkeling’.

Architect Jaap Gräber van Claus en Kaan Architecten zegt over het ontwerp: “De functies worden gecreëerd om de openbare ruimte heen, een vernieuwend gebouw waarbij kwaliteit met name zichtbaar wordt in mooie afwerking.”

De gemeente is voornemens de opdracht te gunnen voor het definitief ontwerp. Deze voorlopige gunning is het gevolg van een raadsbesluit van februari vorig jaar. Toen gaf de gemeenteraad opdracht voor een voorbereidend onderzoek en het maken van een voorlopig ontwerp voor een Centrum voor Woord, Beeld en Geluid. Na de zomervakantie van dit jaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de voortzetting van het project.

Provadja Film & Podium, de stichting Lucebert en de gemeente willen het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid (werktitel) vestigen aan de Doelenstraat (ingang Doelenplein). Het Centrum wordt een plek om te genieten van film, theater, muziek, beeldende kunst en poëzie. Het Centrum brengt een verrassend programma, waarin de dwarsverbanden tussen deze vormen van cultuur worden opgezocht. Het Centrum is geïnspireerd op het gedachtegoed van de kunstenaar Lucebert en wordt een bijzondere culturele ontmoetingsplek in Alkmaar.

Bron: Bron + beelden: gemeente Alkmaar

Andere nieuwsberichten

Bedrijfsverzamelgebouw Plus Ultra II opgeleverd

Vandaag, 14:25

Meer uitstraling voor vernieuwd gemeentehuis Putten

Vandaag, 11:34

Stuur nu jullie project in voor de Schoolgebouw van het Jaar 2020-prijs

Vandaag, 09:15

AZ start met bouw dak van eigen stadion

22 mei, 4:13

Depot Boijmans leeg gepresenteerd tijdens 'zilveren opening'

Vandaag, 15:04

'Raymond Knops bevoordeeld bij gronddeal huis'

Vandaag, 09:32

Architectuurbiënnale van Venetië met een jaar uitgesteld

22 mei, 3:02

'Bouwen voor middenhuur geen topprioriteit woningcorporaties'

22 mei, 10:26

New Horizon neemt Oogstkaart.nl over van Superuse Studios

22 mei, 9:15

Meer schone energie van windmolens voor Rotterdam

20 mei, 11:42
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan