Hotel in de vorm van een boom

11 januari 2008, 5:42
De grootste tuinboulevard van Europa ligt straks midden in het Groene Hart, namelijk in Boskoop. Tenminste, als het aan projectontwikkelaar Jan Looren de Jong ligt.

Een hotel in de vorm van een boom moet een echte trekpleister worden.

Een ambitieus plan ligt op het bureau van Jan Looren de Jong. Een tuinboulevard met een rondweg onder de bedrijven door, een twintig meter hoog viersterrenhotel in de vorm van een boom en een groot wandelpark. Het moet vooral groots worden. Met een bezoekerscentrum en bedrijven die gespecialiseerd zijn in groen. Sowieso moeten alle kwekersproducten uit Boskoop en het Groene Hart er te koop zijn. ,,Ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in whirlpools, buitenkeukens of tuinmeubilair passen hier. Maar er is net zo goed plek voor een kweker die vanuit de volle grond plantjes verkoopt,’’ aldus Looren de Jong. Langs de tuincentra kan een wandelpark komen. In het midden zijn villa’s gepland, aan de rand appartementen. ,,Hoeveel? Dat is afhankelijk van onze financiële bijdrage aan de rondweg.’’ Bij het water kunnen fluisterboten en een terras komen.

Het hotel in de vorm van een boom moet de blikvanger worden waar mensen speciaal voor komen kijken. ,,Dit is een bestaand ontwerp en zou ooit in het Gooi komen. Dat is niet gelukt, misschien kan dat hier wel,’’ aldus Looren de Jong. Hij denkt aan minimaal zestig kamers en vier sterren. 

Om ruimte te winnen, worden de bedrijven deels op palen geplaatst, zodat eronder geparkeerd kan worden. ,,En zodat je onder de gebouwen door van winkel naar winkel kunt rijden.’’ Ook over de uitstraling heeft de bedenker duidelijke ideeën. ,,Geen donkere kelders, geen blikken dozen, maar mooie tuinen vanwaar je met een roltrap omhoog kunt naar het verkoopgedeelte.’’

Er is maar één plek in Boskoop waar zo’n tuinboulevard prima past, dacht Looren de Jong. Namelijk achter het station van Boskoop, ingeklemd tussen de Zijde, Roemer en Tweede Laag Boskoop. Nu wordt dit terrein van circa veertig hectare vooral gevuld met kwekerijen. 

Looren de Jong kwam een paar jaar geleden op dit idee toen zijn vrouw kerstinkopen ging doen. In Ter Aar, want daar zit een grote Intratuin. ,,Dat is natuurlijk bizar. Boskoop is het centrum van de boomkwekerij, wereldwijd zelfs. Dan moeten we ons profileren op dat gebied. En daar hoort minimaal het grootste tuincentrum van Europa bij,’’ meent Looren de Jong.

Een paar jaar lang bleef het bij een idee, maar begin dit jaar is hij er toch mee aan de slag gegaan. Een landschapsarchitect dacht mee en Rabobank Vastgoed participeert inmiddels ook. 

Maar zo’n tuinboulevard staat er niet binnen een paar jaar. ,,Dit plan is sowieso afhankelijk van het slagen van de rondweg. Alleen als die definitief is, heeft het zin verder te gaan.’’ Die rondweg moet uitkomen op de Hoogeveenseweg tussen Boskoop en Rijnwoude. Vanaf de provincieweg zou een stuk van de Boskoopse Zijde en Roemer verbreed moeten worden. Met een rotonde op de Roemer als ingang naar de tuinboulevard. Ook bij het station kan een ingang komen. ,,Tegen die tijd is er een lightrail en kan het perron helemaal weg om ruimte te maken voor een plein.’’

,,Bizar is het eigenlijk, dat er nooit een echt groots plan in Boskoop is geweest voor zoiets,’’ peinst Looren de Jong. Tot nu toe krijgt hij overwegend positieve reacties vanuit de gemeente en de enkele kweker in dit gebied die hij alvast heeft gepolst. ,,Er zitten hier veel kwekers, dus je hebt met veel belangen te maken,’’ realiseert de bedenker zich. ,,Een optie is om de randen van het gebied buiten de plannen te houden, zodat kwekers dit deel kunnen bewonen of verkopen als particuliere grond. In ruil daarvoor willen we de achterliggende grond kopen. 

Bestaande tuincentra hoeven uiteraard niet weg; als ze hun ingang verplaatsen, zijn ze onderdeel van de boulevard. Ik weet dat er ook belangstelling is vanuit grotere organisaties.’’ Ook is er een plek voor nieuwbouw van het Wellantcollege ingetekend. ,,Het klinkt als science fiction, maar het is een serieus plan. Een miljoenenproject. Het is tijd dat Boskoop een begrip wordt.’’

Bron: Bron + beeld: AD

Andere nieuwsberichten

Marktplein Ede wordt verlevendigd met 'overtuinen'
1 uur geleden
Eerste lean-ziekenhuis van Nederland geopend
2 uur geleden
Nieuw stationsgebied Den Helder officieel geopend
Gisteren, 15:59
Winkelcentrum van UNStudio opgeleverd in Shanghai
Gisteren, 14:27

OVV onderzoekt instorting parkeergarage
Gisteren, 16:45
Annet Bertram nieuwe directeur-generaal Rijksvastgoedbedrijf
20 juni, 12:30
Neutelings Riedijk kandidaat voor Mediahuis Brussel
20 juni, 11:32
Boekpresentatie Chinese stad als wereldwijd model
19 juni, 4:45
Samenleving legt zelf zonnepanelenparken aan
19 juni, 10:11
Burgemeesters: negen miljard voor fietsen in EU
16 juni, 11:37
OJMAR, S.A.
AluK Aluminium b.v.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan