Hotel in de vorm van een boom

11 januari 2008, 5:42
De grootste tuinboulevard van Europa ligt straks midden in het Groene Hart, namelijk in Boskoop. Tenminste, als het aan projectontwikkelaar Jan Looren de Jong ligt.

Een hotel in de vorm van een boom moet een echte trekpleister worden.

Een ambitieus plan ligt op het bureau van Jan Looren de Jong. Een tuinboulevard met een rondweg onder de bedrijven door, een twintig meter hoog viersterrenhotel in de vorm van een boom en een groot wandelpark. Het moet vooral groots worden. Met een bezoekerscentrum en bedrijven die gespecialiseerd zijn in groen. Sowieso moeten alle kwekersproducten uit Boskoop en het Groene Hart er te koop zijn. ,,Ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in whirlpools, buitenkeukens of tuinmeubilair passen hier. Maar er is net zo goed plek voor een kweker die vanuit de volle grond plantjes verkoopt,’’ aldus Looren de Jong. Langs de tuincentra kan een wandelpark komen. In het midden zijn villa’s gepland, aan de rand appartementen. ,,Hoeveel? Dat is afhankelijk van onze financiële bijdrage aan de rondweg.’’ Bij het water kunnen fluisterboten en een terras komen.

Het hotel in de vorm van een boom moet de blikvanger worden waar mensen speciaal voor komen kijken. ,,Dit is een bestaand ontwerp en zou ooit in het Gooi komen. Dat is niet gelukt, misschien kan dat hier wel,’’ aldus Looren de Jong. Hij denkt aan minimaal zestig kamers en vier sterren. 

Om ruimte te winnen, worden de bedrijven deels op palen geplaatst, zodat eronder geparkeerd kan worden. ,,En zodat je onder de gebouwen door van winkel naar winkel kunt rijden.’’ Ook over de uitstraling heeft de bedenker duidelijke ideeën. ,,Geen donkere kelders, geen blikken dozen, maar mooie tuinen vanwaar je met een roltrap omhoog kunt naar het verkoopgedeelte.’’

Er is maar één plek in Boskoop waar zo’n tuinboulevard prima past, dacht Looren de Jong. Namelijk achter het station van Boskoop, ingeklemd tussen de Zijde, Roemer en Tweede Laag Boskoop. Nu wordt dit terrein van circa veertig hectare vooral gevuld met kwekerijen. 

Looren de Jong kwam een paar jaar geleden op dit idee toen zijn vrouw kerstinkopen ging doen. In Ter Aar, want daar zit een grote Intratuin. ,,Dat is natuurlijk bizar. Boskoop is het centrum van de boomkwekerij, wereldwijd zelfs. Dan moeten we ons profileren op dat gebied. En daar hoort minimaal het grootste tuincentrum van Europa bij,’’ meent Looren de Jong.

Een paar jaar lang bleef het bij een idee, maar begin dit jaar is hij er toch mee aan de slag gegaan. Een landschapsarchitect dacht mee en Rabobank Vastgoed participeert inmiddels ook. 

Maar zo’n tuinboulevard staat er niet binnen een paar jaar. ,,Dit plan is sowieso afhankelijk van het slagen van de rondweg. Alleen als die definitief is, heeft het zin verder te gaan.’’ Die rondweg moet uitkomen op de Hoogeveenseweg tussen Boskoop en Rijnwoude. Vanaf de provincieweg zou een stuk van de Boskoopse Zijde en Roemer verbreed moeten worden. Met een rotonde op de Roemer als ingang naar de tuinboulevard. Ook bij het station kan een ingang komen. ,,Tegen die tijd is er een lightrail en kan het perron helemaal weg om ruimte te maken voor een plein.’’

,,Bizar is het eigenlijk, dat er nooit een echt groots plan in Boskoop is geweest voor zoiets,’’ peinst Looren de Jong. Tot nu toe krijgt hij overwegend positieve reacties vanuit de gemeente en de enkele kweker in dit gebied die hij alvast heeft gepolst. ,,Er zitten hier veel kwekers, dus je hebt met veel belangen te maken,’’ realiseert de bedenker zich. ,,Een optie is om de randen van het gebied buiten de plannen te houden, zodat kwekers dit deel kunnen bewonen of verkopen als particuliere grond. In ruil daarvoor willen we de achterliggende grond kopen. 

Bestaande tuincentra hoeven uiteraard niet weg; als ze hun ingang verplaatsen, zijn ze onderdeel van de boulevard. Ik weet dat er ook belangstelling is vanuit grotere organisaties.’’ Ook is er een plek voor nieuwbouw van het Wellantcollege ingetekend. ,,Het klinkt als science fiction, maar het is een serieus plan. Een miljoenenproject. Het is tijd dat Boskoop een begrip wordt.’’

Bron: Bron + beeld: AD

Andere nieuwsberichten

Van Hoogevest ontwerpt Brede School Asperen
Gisteren, 17:09
Scholencampus door NL Architects ventileert met vulkaan
Gisteren, 15:52
Designevenement Ventura verlaat Lambrate
Gisteren, 12:34
Minimalistische villa met een dak van turf
16 oktober, 4:42

Gebiedsontwikkeling Noorderpolder in Zierikzee versnelt
Gisteren, 10:21
Laatste snelwegrotonde van het land verdwijnt
13 oktober, 3:51
Nederlandse tentoonstellings-ontwerper aan de slag in Hermitage Sint-Petersburg
13 oktober, 1:42
Utrecht draait aardgaskraan geleidelijk dicht
12 oktober, 2:06
'Te weinig huizen om aan vraag te voldoen'
12 oktober, 1:56
Reacties op het regeerakkoord
11 oktober, 12:13
AGROB BUCHTAL GmbH
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
SLV Nederland
Caparol
Tarkett Nederland
TRILUX - Simplify Your Light
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Sedus Stoll B.V.
Q-railing
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Forster
Performance in Lighting
Sempergreen
Cladding Point B.V.
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex BV
OJMAR, S.A.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Ruys Vloeren B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Häfele Nederland
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Baars & Bloemhoff
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
ROCKPANEL Group
Renson
Metaglas B.V.
Hi-Con | Bruil prefab
MOSO International BV
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Van Besouw Tapijt
Grijsen Park & Straatdesign
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Kingspan Unidek B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Derako International B.V.
Desso BV
Tektoniek
Bolon - Brandt Design Flooring
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan