2007: In memoriam

24 december 2007, 16:15
Architecten zijn niet van staal, steen of glas en zullen uiteindelijk sterven, terwijl hun bouwwerken blijven staan. Ook in 2007 moest de architectuurwereld afscheid nemen van enkele van haar meest vooraanstaande bewoners. Een overzicht, op volgorde van overlijden.

Jan Versnel was volgens velen de nestor van de Nederlandse architectuur-, interieur- en productfotografie. Hij overleed op 1 juli op 83-jarige leeftijd. Versnel werkte onder meer met de architecten Marcel Breuer, Aldo van Eyck en Jan Rietveld. Hij leerde het vak bij Bernhard Eilers en Jaap d'Oliveira. Van 1971 tot 1983 doceerde Versnel aan de Rietveldacademie. In 1997 verscheen het boek 'Jan Versnel', een overzicht van zijn werk.

Sjoerd Schamhart, één van de oprichters van Atelier Pro, overleed op 7 augustus op 88-jarige leeftijd. De Haagse architect liet een indrukwekkend oeuvre achter, bestaande uit woningen, kantoren, scholen, bedrijfsgebouwen en culturele instellingen.

Zijn bekendste werken werden in de hofstad gerealiseerd, zoals de uitbreiding van het Haags Gemeentemuseum (de Schamhartvleugel), het woongebouw Couperusduin en het Algemeen Rijksarchief. Daarnaast was Schamhart door zijn talloze initiatieven en zijn tomeloze energie een katalysator van het Haagse culturele leven. De invloedrijke Duitse architect Oswald Mathias Ungers overleed op 30 september. Het belang van de 81 jaar oud geworden Ungers voor de Duitse architectuur was tweeledig. Als theoreticus en schrijver plaveide hij de weg voor het Rationalisme, onder andere door zijn docentschappen op Harvard en Cornell. Als architect realiseerde hij talloze significante gebouwen, waaronder het Deutsche Architekturmuseum (1984) en het Torhaus (1985).

Op 3 oktober verloor Nederland één van de belangrijkste naoorlogse stedenbouwkundigen. Teun Koolhaas – de neef van Rem Koolhaas - maakte naam met de grootschalige plannen voor Almere, Zeewolde, de Kop van Zuid in Rotterdam en de ontwikkeling van de IJ-oevers in Amsterdam.

Buiten zijn stedenbouwkundige arbeid was Koolhaas ook werkzaam als architect. Zijn nalatenschap bestaat onder meer uit het 'Ponskaartgebouw' op universiteitscomplex De Uithof in Utrecht, het douanekantoor op de Maasvlakte en woningen en bedrijfsruimten in Almere. Koolhaas was 67 jaar oud toen hij in zijn woonplaats Amsterdam overleed. Op 12 oktober kwam de Japanse architect Kisho Kurokawa op 73-jarige leeftijd door een hartstilstand om het leven. In 1960 was Kurokawa een van de initiatoren van het Metabolisme. De metabolisten probeerden door de bouw van flexibele megastructuren een oplossing te vinden voor de overbevolking en de problemen van de opkomende massacultuur in het naoorlogse Japan.

De bekendste proeve hiervan is de Nagakin Toren, een geraamte waaraan naar behoeven woon- en werkcapsules gehangen kunnen worden. De in 1999 gebouwde uitbreiding van het Van Gogh-museum in Amsterdam is ook afkomstig van de tekentafel van Kurokawa.

Jan Slothouber was de bedenker van de zogenaamde ‘cubistische constructies’ en viel daarmee vele malen in de prijzen. Op 29 november overleed de architect en oud-hoogleraar van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij werd 89 jaar oud.

Tussen 1950 en 1970 ontwierp Slothouber samen met William PARS Graatsma een kubistisch vormgevingssysteem voor de Staatsmijnen, later DSM. Het tweetal won in 1966 de Sikkensprijs en vertegenwoordigde in 1970 Nederland op de Biënnale van Venetië. In 1989 won Slothouber een IKEA Award.

Bron: Tekst: Roel Griffioen

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

Gisteren, 14:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

Gisteren, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

Gisteren, 09:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

1 december, 3:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

Gisteren, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

Gisteren, 09:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

1 december, 5:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

1 december, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

1 december, 9:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan