2007: De belangrijkste prijzen

24 december 2007, 15:23
Ook in 2007 zijn er vele architectuurprijzen uitgereikt. Daarbij zat de belangrijkste onderscheiding in het vakgebied (Pritzker Prize), maar ook regionaal en zelfs lokaal werden architecten en gebouwen beloond. Ter opfrissing van het geheugen een overzicht van de meest prestigieuze prijzen.

De Pritzker Prize was voor Richard Rogers. De 74-jarige architect is samen met Renzo Piano de ontwerper van het Centre Pompidou in Parijs. Daarnaast ontwierp de Brit onder meer het gerechtshof in Antwerpen, Barajas Airport (Madrid) en het Millennium Dome in Londen.

De RIBA Gold Medal ging naar Herzog & De Meuron. Het Zwitserse duo, bekend van onder meer de Allianz Arena in München en het Laban Dance Centre (Londen), ontving later dit jaar ook nog de Praemium Imperiale Award in de categorie architectuur. Met 130.000 euro is dit de meest lucratieve kunstprijs ter wereld.

Het American Institute of Architecture (AIA) spelde zijn Gold Medal bij de eerder genoemde Piano op de borst. Nadat de wegen van de Italiaan en Rogers scheidden, bouwde Piano een oeuvre op dat bestaat uit onder meer uit kantoortorens, universiteitscomplexen en luchthavens. Musea vormen volgens deskundigen het beste deel van zijn oeuvre. De RIBA Stirling Prize ging naar het Museum voor Moderne Literatuur van architect David Chipperfield. De naar James Stirling (1926-’92) vernoemde Britse onderscheiding is bestemd voor het beste gebouw van het jaar.

Het museum voor moderne kunst van Castilla y León (Spanje) was de winnaar van de Mies van der Rohe Award. De Europese prijs voor hedendaagse architectuur belandde in de prijzenkast van het eveneens Spaanse bureau Mansilla + Tuñon.

Nederland
Office for Metropolitan Architecture (OMA) won dit jaar de BNA Kubus. Het Rotterdamse bureau kreeg de onderscheiding voor zijn gehele oeuvre. De jury roemde de enorme invloed van het werk van OMA op de architectuur in Nederland, en ver daarbuiten.

BNA verkoos de Vesteda-toren in Eindhoven tot het Gebouw van het Jaar. Na vijf regionale voorrondes koos de landelijke jury, onder leiding van Kees Rijnboutt, voor de woontoren van Jo Coenen & Co Architekten. Met de Vesteda-toren bezit Eindhoven, aldus de jury, ‘een nieuwe en prominente landmark’.

De Jonge Architecten Prijs van de BNA was voor de 30-jarige Ochtense architect Jan Westeneng. Zijn ontwerp ‘Room(s) with a view’ was goed voor de eerste prijs voor architecten van maximaal veertig jaar.

De niet minder prestigieuze Maaskantprijs voor jonge architecten was een prooi voor Elma van Boxel en Kristian Koreman. De oprichters van bureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) uit Rotterdam houden zich bezig met het volle spectrum van puur design tot ruimtelijk onderzoek.
Erick van Egeraat en VenhoevenCS delen de tweejaarlijks uitgereikte Rietveldprijs. Het is voor het eerst dat de jury twee gebouwen beloonde met de prestigieuze Utrechtse architectuurprijs. In beide gevallen gaat het om een onderwijsgebouw: Het Hijmans van den Berghgebouw (Van Egeraat) en Forum ’t Zand (VenhoevenCS).

Een internationale en zeer lucratieve prijs was er voor Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek. De Nederlandse architecten ontvingen de Aga Khan Award 2007 voor hun ontwerp van de Nederlandse ambassade in Addis Abeba. De prijs van omgerekend 350.000 euro wordt om de drie jaar uitgereikt voor projecten in de islamitische wereld.

Ook werden er weer verschillende prijzen voor de toepassing van bepaalde materialen uitgereikt. Zo ging de Betonprijs 2007 naar onder meer het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, woontoren Porthos en villa Van Esch.

Er was geen Nederlandse Staalprijs dit jaar, maar wel een Europese. Deze ging onder andere naar de Waterkrachtkoppelingcentrale van DOK architecten. Pakhuis De Nautilus (Archipelontwerpers) in Scheveningen is beloond met een European Aluminium in Renovation Award.

Merkx + Girod Architecten won de Lensvelt de Architect Interieurprijs 2007. Het Amsterdamse bureau kreeg de onderscheiding voor boekhandel Selexyz in Maastricht. De Nederlandse Designprijzen leverden in de categorie Ruimte drie winnaars op. Dit waren Maurice Mentjens Design, Landlab en (…,staat).

De Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap De Gouden Piramide ging naar de gemeente Enschede. Het was een beloning voor de wederopbouw en herstructurering van de wijk Roombeek, die op 13 mei 2000 door de vuurwerkramp werd getroffen.

Tenslotte ontving Wim Quist een oeuvreprijs bouwkunst van het Fonds voor beeldende kunsten. De architect verwierf naam met onder meer het museum Beelden aan Zee in Scheveningen en de uitbreiding van het Kröller Müller Museum.

Andere nieuwsberichten

Compact woonensemble met binnenhof op smalle kavel in Oostenburg

4 uur geleden

Voormalig Zuiderziekenhuis Rotterdam huisvest Zuidergymnasium en appartementen

Vandaag, 09:54

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

2 december, 2:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

2 december, 10:37

Museum Het Schip toont Indische invloed op Amsterdamse School

2 uur geleden

Schiphol benadert boeren voor stikstofrechten Lelystad Airport

Vandaag, 11:19

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

Vandaag, 10:30

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

2 december, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

2 december, 9:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

1 december, 5:30
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan