Biennale boeken

7 mei 2003, 8:09
In het kader van de Architectuur Biënnale komen er bij NAi Uitgevers twee boeken uit. Te weten; Mobility, A Room with a View, de officiële catalogus bij de tentoonstelling in het NAi. En de uitgave In Transit, Mobiliteit, stadscultuur en stedelijke ontwikkeling in Rotterdam die tot stand kwam in samenwerking met dS+V, Gemeente Rotterdam. Deze uitgaven trachten, ieder met een verschillend uitgangspunt, het complexe en boeiende thema van de mobiliteit te doorgronden.

In het boek Mobility, A Room with a View worden de resultaten van een groots internationaal onderzoek naar mobiliteitscultuur uitgevoerd in tien verschillende wereldsteden gepresenteerd. Met het boek hebben Francine Houben en Luisa Maria Calabrese twee doelen voor ogen. Enerzijds hopen ze uit de verschillende culturele en geografische contexten te leren hoe er met infrastructuur en snelwegcultuur kan worden omgegaan. Anderzijds willen ze een agenda samenstellen voor de toekomst, waarin de rol voor de verschillende ontwerpdisciplines kan worden omschreven.

De uitgave In Transit gaat eveneens in op mobiliteit als belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Echter hier wordt de materie vanuit de thuisbasis van de Internationale Architectuur Biënnale, de stad Rotterdam, benaderd. Deze stad leent zich goed als voorbeeld om de relatie tussen mobiliteit, stadscultuur en stedelijke ontwikkeling te onderzoeken en in beeld te brengen.

A Room with a View

Francine Houben, Luisa Maria Calabrese (red.), Paul Meurs, Joerg Rekittke, Odile Decq, Dennis Lago e.a. Vormgeving: Rick Vermeulen Paperback, ing., geïllustreerd (280 kleur), 448 pagina’s, formaat: 17 x 24 cm, tekst in Engels, Isbn 90-5662-257-9, ? 35,00 Met steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur

Mobiliteit in relatie tot stad en landschap en de daarmee samenhangende ontwerpcultuur is het thema van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De Biënnale zal van 7 mei tot en met 7 juli 2003 verschillende universiteiten, architecten, stedenbouwers, planologen en ontwerpers samenbrengen om ervaringen uit te wisselen en nieuwe strategieën te bespreken voor het ontwerpen voor de (auto)mobiliteit.

Dit unieke boek toont de resultaten van het internationale onderzoek in diverse vormen: het statistische materiaal, de fotografische blik, het essay, de beeldende collage en de ontwerpvoorstellen. De mobiliteitscultuur van heel verschillende landen en steden — Mexico City, Hongkong-Guangzhou, Jakarta, Boedapest, Ruhrgebied, Beirut, Los Angeles, Tokio, Peking en de Randstad Holland — wordt daardoor voelbaar en inzichtelijk. Met het boek hebben Francine Houben en Luisa Maria Calabrese twee doelen voor ogen. Enerzijds hopen ze uit de verschillende culturele en geografische contexten te leren hoe er met infrastructuur en snelwegcultuur kan worden omgegaan. Anderzijds willen ze een agenda samenstellen voor de toekomst, waarin de rol voor de verschillende ontwerpdisciplines kan worden omschreven. Het onderzoek en boek worden voorbereid in samenwerking met de universiteiten van Wuppertal, Aaken, Berlijn, Californië, Monterrey-Mexico, Tokyo, Hongkong, Peking, Beirut, Boedapest, Bandung en Delft. Mobiliteit, stadscultuur en stedelijke ontwikkeling in Rotterdam

Redactie: Paul Meurs, Marc Verheijen, Auteurs: Florian Boer, Dolf Broekhuizen, Henk Oosterling, Arnold Reijndorp, Pieter Schrijnen e.a. Vormgeving: Minke Themans, Fotografie: Jannes Linders Paperback, ing., geïllustreerd (300 kleur en zw/w), 192 pagina’s, formaat: 24 x 17 cm, tekst in Nederlands, Isbn 90-5662-300-1, ? 35,00 Engelse editie, Isbn 90-5662-301-X, ? 42,00

Mobiliteit heeft een grote invloed op stadscultuur en stedelijke ontwikkeling. Steden worden voornamelijk ervaren vanuit een bewegend perspectief, terwijl het stadsbeeld mede wordt bepaald door infrastructuur en verkeersstromen. Mobiliteit vraagt in de hedendaagse stad niet alleen om een logistieke of technocratische opgave, maar is ook een conditionerende factor voor stedelijke ontwikkeling.

Rotterdam is door zijn geschiedenis in hoge mate bepaald door beweging en verplaatsing. Voor 1940 werd al begonnen met de opbouw van de moderne verkeersmachine, tijdens en na de wederopbouw kreeg dit een daadkrachtig vervolg. De waterwegen, bruggen, straten, singels, lanen en de wegen rond Rotterdam, de zgn. Ruit, domineren het stadsbeeld en zijn dragers van de stadsstructuur. Rotterdam omarmt mobiliteit en ontleent er zijn kracht aan. De stad leent zich goed als voorbeeld om de relatie tussen mobiliteit en stedelijke ontwikkeling te onderzoeken en in beeld te brengen. In tekst- en beeldessays stelt dit boek mobiliteit aan de orde als een belangrijk maatschappelijk onderwerp. De verbanden tussen mobiliteit en stedelijke ontwikkeling worden zichtbaar gemaakt aan de hand van Rotterdamse voorbeelden.

Boekpresentatie In Transit, woensdag 14 mei, aanvang 16.30 uur. Pakhuis Meesteren, Wilhelminakade 66/68 te Rotterdam.

Andere nieuwsberichten

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2022

53 minuten geleden

BIG wint prijsvraag voor Vltava Filharmonie in Praag

20 mei, 12:24

Een stoel als een dragende schelp

20 mei, 11:33

Gouden A.A.P. 2022 toegekend aan Namenmonument en basisschool

19 mei, 10:00

Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen op daken

16 minuten geleden

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13

Minister De Jonge wil groter deel huurmarkt reguleren

19 mei, 1:11

CBS: afgifte vergunningen woningbouw stevig gedaald

19 mei, 10:19
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan