N.E.C.-stadion wordt heuvel in Goffertpark

12 november 2007, 10:56
Voorafgaand aan de wedstrijd N.E.C. - Heracles Almelo van afgelopen vrijdag zijn de plannen gepresenteerd voor de ontwikkeling van Topsport en Innovatiepark De Goffert. Het ontwerp van het vernieuwde onderkomen van de Nijmeegse voetbalclub en het bijbehorende topsportcentrum is gemaakt door Mecanoo architecten.

Het bureau van Francine Houben wil een glooiende heuvel in het Goffertpark maken. Centraal in de heuvel ligt het voetbalstadion met circa 20.000 zitplaatsen, uitgebreide business faciliteiten én een grote supporterslounge. Onder het groene dak gaan een topsporthal, een dojo, een onderwijs- en sportmedisch centrum, kantoren en restaurants schuil. De transformatie van het N.E.C.-stadion in een Huis van de Topsport geeft een kwaliteitsimpuls aan sportstad Nijmegen en het Goffertpark. Bovendien sluit het stedenbouwkundig aan op de ontwikkelingen rond kenniscentrum FiftyTwoDegrees en het nieuwe treinstation De Goffert.

Huis van de Topsport
Voetbalstadion De Goffert is een van de mooist gelegen stadions van Nederland. Het is in 1939 aangelegd als onderdeel van het Goffertpark, een volkspark bedoeld voor recreatie en evenementen. Het in een kuil gelegen stadion is in de crisisjaren met de hand gegraven. Door dit zware werk kreeg het als bijnaam ‘de Bloedkuul’.

Door de atletiekbaan en wielerbaan lagen de met de hand gegraven taluds met tribunes ver af van het voetbalveld. In 2000 zijn de hardloopbaan en wielerbaan opgeheven en werd een stadion in het stadion gebouwd met compacte tribunes dicht op het veld. Hierdoor veranderde De Goffert in een van de meest sfeervolle voetbalstadions van Nederland.

De 12.500 zitplaatsen zijn bijna elke wedstrijd uitverkocht. Recent is bij N.E.C. de behoefte ontstaan om de voorzieningen voor de zakenwereld te verbeteren en tegelijkertijd de toeschouwerscapaciteit van het stadion te vergroten. Bovendien wil de gemeente Nijmegen hier een Huis van de Topsport realiseren. Omdat het bestemmingsplan en de monumentale status van het park weinig ruimte bood voor uitbreiding, heeft Mecanoo niet een gebouw maar een landschap ontworpen: een multifunctioneel sportcomplex onder een groene heuvel.

Kuil wordt heuvel
De kuil uit 1939 wordt een heuvel met daarin het Huis van de Topsport. Het voetbalstadion in het centrum van de heuvel krijgt een tweede ring met circa 7.500 extra zitplaatsen en business lounges. De ruimtes tussen het talud uit 1939 en de nieuwe tribunes zijn omgevormd tot brede binnenstraten die naar de diverse sportfuncties en faciliteiten leiden.

Gaten in de heuvel bieden zicht op de eronder gelegen sportfuncties en laten daglicht binnen. Insnijdingen vormen voorpleinen die leiden naar de entrees.

Het parkeren vindt zoveel mogelijk plaats in en rond het nabij gelegen FiftyTwoDegrees en vormt niet meer belasting in de omliggende woonwijken. De komst van het Huis van de Topsport naar Nijmegen betekent een enorme stimulans voor de topsport en breedtesport in de stad.

Een keur aan sportclubs, onderwijs- en medische instellingen krijgt fantastische faciliteiten tot hun beschikking. Deze bundeling van functies levert niet alleen voordelen op voor beheer, exploitatie en logistiek, het zet Nijmegen op de kaart als sportstad. En door het complex vorm te geven als een heuvel wint het Goffertpark zelfs aan kwaliteit.

Bron: Bron + beelden: Mecanoo architecten

Trefwoorden

heuvel

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

Gisteren, 14:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

Gisteren, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

Gisteren, 09:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

1 december, 3:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

Gisteren, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

Gisteren, 09:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

1 december, 5:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

1 december, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

1 december, 9:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan