Acht genomineerde projecten voor Scholenbouwprijs 2006

18 juli 2006, 15:23
Acht projecten zijn genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2006. Vooral in Den Haag zijn er bijzondere scholenbouwprojecten gerealiseerd: liefst drie scholen uit Hofstad zijn genomineerd. Een vakjury gaat in september bepalen aan welk project de prijs wordt toegekend.

De Scholenbouwprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt, verdeeld over de categorieën primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast is er een Vernieuwingsprijs aan gekoppeld voor het project met de meest aansprekende vernieuwende elementen en ideeën. Minister Maria van der Hoeven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) reikt op 25 januari 2007 de prijzen uit.

De genomineerden
De eerste vier projecten betreffen het voortgezet onderwijs, de andere vier zijn gerealiseerd in het primaire onderwijs.

Hervormd Lyceum West, Amsterdam
Via een grondige verbouwing en uitbreiding bracht TANGRAM Architecten meer helderheid in de structuur van de school en kreeg het gebouw een opener uitstraling. De aula kreeg een gunstiger ligging op de begane grond, terwijl de hoofdentree werd verplaatst om beter aan te sluiten op het trappenhuis. Een kernrol in het gebouw wordt vervuld door kleur en licht. Hiermee worden leerzones en ontmoetingsplaatsen herkenbaar gemaakt.

Lyceum Ypenburg, Den Haag
De nieuwe vestiging van het Lyceum Ypenburg is ondergebracht in een zeer compact gebouw. Alle vier lagen zijn door DP6 Architectuurstudio opgezet als een ring van lokalen rond een aantal grote hallen. De verdiepingen worden ruimtelijk verbonden via vides en trappen. Naar het thema ‘groots en meeslepend’ van het Lyceum is er aan de binnenzijde een diverse wereld van licht, lucht en ruimte gecreëerd.

Metzo College, Doetinchem
In het nieuwe compacte onderkomen van het voormalige Brewinc College (Erick van Egeraat Associated Architects) hebben leerlingen min of meer een vaste plaats. Daardoor hoeven ze zich weinig te verplaatsen en zijn er minder ‘verkeersruimten’ (zoals gangen) nodig. Dit komt en goede aan het aantal onderwijsruimten en de kwaliteit ervan. Op de bovenste drie etages vormen gangen een geïntegreerd onderdeel van de onderwijsruimten, waardoor er een vanzelfsprekend geheel van voorzieningen ontstaat.

Sportlyceum Leidsche Rijn, Utrecht
Wiel Arets stond voor de opdracht om twee scholen onder te brengen in één campus. Hij creëerde eenheid door middel van een opvallende gevel. Deze is vanwege het aangebrachte reliëf en de variatie in dikte en maat van de gevelpanelen zeer levendig. De scholen onderscheiden zich van elkaar door het kleurgebruik in de gevel. Per gebouwdeel is een andere combinatie van de huisstijlkleuren van de bijbehorende school samengesteld.

OBS De Globe/Johannesschool, Amsterdam
In de Brede School in Osdorp zijn twee basisscholen, een kinderdagverblijf en de GG&GD ondergebracht. Het door Atelier Zeinstra van der Pol ontworpen complex valt op door het vele gebruik van hout, het sprankelende kleurgebruik en de indeling van de lokalen. Ze hebben alle een ‘blok’ met daarin toiletten, een garderobe, een keukenblokje en computerwerkplekken. Ook is er een insteekverdieping bij ingebouwd.

OBS Het Spectrum, Den Haag
Het nieuwe gebouw van Het Spectrum biedt een transparante, maar ook avontuurlijke omgeving voor de schoolkinderen. De groepsruimtes liggen in twee L-vormige vleugels aan weerszijden van centrale ruimte. In het centrale hart zijn alle aanvullende voorzieningen als overlegruimten en de mediatheek ondergebracht. Door het schoolplein op het dak en het glazen aquariumraam langs de speellokalen krijgt het ontwerp van Marlies Rohmer zijn herkenbaarheid.

P.C. Basisschool Prinsehaghe, Den Haag
De structuur van deze school is door Geurst & Schulze Architecten duurzaam ontworpen. Het gebouw kan verschillende vormen van gebruik in zich op nemen en is aanpasbaar aan toekomstige veranderingen. Ook de klassen zijn te veranderen naar de aard van gebruik. Voor grote bijeenkomsten zijn ze uit te breiden tot 100 vierkante meter, terwijl ze met een kleine ombouw geschikt zijn voor kleinere klassen.

Brede School t Zand, Utrecht
Om de waardevolle archeologische ondergrond van de Brede School zoveel mogelijk onaangetast te laten, koos Venhoeven CS Architekten voor een compact gebouw. Ruimtes worden meervoudig gebruikt en speelpleinen bevinden zich op het dak. Het exterieur sluit aan bij de ervaringswereld van kinderen die steeds meer gebaseerd is op film, internet en games. De vorm, het materiaalgebruik en de detaillering van de gevel doen eerder denken aan een ruimtevaartuig dan aan een schoolgebouw. Centraal in het gebouw ligt een multifunctionele hal die ontworpen is als een hortustuin.

foto Brede School t Zand : Luuk Kramer afbeeldingen : www.scholenbouwprijs.nl

Trefwoorden

onderwijs

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Gisteren, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan