Marjolein van Eig
Copyright: Maarten van Haaff

Achterblijvers op de bank

10 december, 10:30
“Mama, er zijn bij mij op werk twee mensen die geen huis hebben.” De dochter heeft een bijbaantje achter de bar van een sportclub. Bij de ene collega is de relatie uitgegaan en die slaapt nu op de bank bij vrienden. De ander maakt gebruik van de nachtopvang; van 22 uur tot 8 uur heeft hij een plek, daarna wordt hij weer de straat op gestuurd. Ze hebben beide de middelbare school afgemaakt zonder vervolgopleiding. Ze hebben beide een baan maar verdienen niet genoeg geld voor een ‘normale’ huurwoning en krijgen geen voorrang bij de woningcorporaties want hun situatie is niet urgent.

Wrang is dat hun situatie vanzelf urgent wordt, want de gemiddelde bankslaper eindigt vaak op straat. En eenmaal op straat is het lastig om de weg omhoog weer te vinden.

In het rapport ‘Bankslapers: De onzichtbare daklozen van Rotterdam’ wordt deze problematiek ontleed. Rotterdam telt zo’n 5.000 bankslapers. Het betreft jongeren tussen de 18 en 27 jaar die in de problemen komen nadat ze 18 jaar worden. Het gaat vaak om jongeren wier ouders in de bijstand zitten, MBO-ers voor wie er te weinig kamers zijn of jongeren die niet meer in aanmerking komen voor jeugdzorg. Het barst in Nederland van de hulpinstanties maar niemand weet hoe dit specifieke probleem opgelost kan worden. Voor de betreffende groep bestaat nog geen instantie.

We kregen het rapport opgestuurd nadat we met een gelegenheidsgroepje aan de ‘bankslaperstafel’ van Platform Woonopgave hadden gezeten tijdens het (voortreffelijk georganiseerde) Stadsmakerscongres. Aan het einde van ons gesprek vroeg de gespreksleider ons om van onze comfortabele positie rond de tafel op te staan en de arena te betreden om iets concreets te doen aan dit probleem. Een terechte vraag waar ik het wel een beetje warm van kreeg.

Wat kunnen wij als architecten doen? Als ik mijn netwerk moet geloven dan stort de gehele Nederlandse – en internationale – architectengemeenschap zich momenteel op het circus van de nieuwste architectuuropdracht in de Spoorzone Tilburg; de herontwikkeling van de Koepelhal-Wagenmakerij. Als vliegen rond de stroop zoemde het de afgelopen weken belletjes op de verschillende bureaus, op zoek samenwerkingen in de meest kansrijke teams. Ik heb zelf ook nog kort een poging ondernomen. Veel te laat. Iedereen had al een groepje.

De komende weken worden er, uit die stapel ingezonden portfolio’s, tien teams geselecteerd. Deze teams gaan een visie maken. Uit die visiepresentaties worden drie teams geselecteerd voor een schetsontwerp, een plan van aanpak en een kostenraming. Dit alles in dialoog met de opdrachtgever. Een heel interessant maar uitermate tijdrovend en complex proces.

Want reken even mee: stel 20 teams sturen in voor de selectiefase, stel 3 disciplines per team. Zij moeten 5 referentieprojecten met een toelichting insturen. Stel elke team besteedt hier 60 uur aan. Dat betekent 20 x 60 = 1.200 uur voor de 1e ronde. Vervolgens maken 10 teams een visie. Om een goede visie te maken moet je de opgave heel goed kennen. Het begint met het lezen van alle tenderstukken: de zgn. ‘kruisjeslijst’; het programma’s van eisen; de stedenbouwkundige kaders, incl. onderleggers etc.; het ruimtelijk programmatisch programma van eisen; het cultuurhistorisch onderzoek, het waardering- en transformatiekader; het advies exploitatie Koepelhal; de quickscan omgevingsgeluid ontwikkeling Wagenmakerij Spoorzone; het ambitiedocument openbare ruimte: Deel A: Ruimtelijk raamwerk en leidende principes; Deel B: Ruimtelijk raamwerk en uitwerkingsprincipes; de dialoog- en inschrijvingsleidraad. Dat kost al een hoop tijd en dan moet de visie nog gemaakt worden.

10 visies dus; stel 80 uur per discipline per team (lezen van de stukken, afstemmen tussen de disciplines, maken van de visie) 10 x 3 x 80 = 2.400 uur. Daarna volgt de dialoogronde met de drie overgebleven teams; deze duurt ongeveer 10 weken. Stel 2 personen per discipline per team in 10 weken: 3 x 2 x 10 x 40 = 2.400 uur.

Totaal kom ik grofweg op 6.000 uren aan werk op deze tender. En dan heb ik het enkel nog over de architectenkant.

Allemaal mooi natuurlijk. We willen ook dat de Tilburgse koepelhal en wagenmakerij de beste verbouwing en ontwikkeling krijgt. En Tilburg is in dit voorbeeld enkel lijdend voorwerp; er gaat in het architectenvak een hoop tijd verloren aan tenderdeelnames. En deze tijd gaat dus niet naar het oplossen van het woonprobleem van de collega’s van de dochter. Dus bied ik hierbij onze diensten aan, aan een partij die een architect nodig heeft voor zijn/haar plan voor het oplossen van het probleem van de bankslapers. Wij hebben onszelf als bureau immers een hoop tijd bespaard nu alle groepjes gevormd zijn en we op de figuurlijke gymbank zijn achtergebleven.


Marjolein van Eig is architect-directeur van BureauVanEig. Zowel in haar werk als in haar maandelijkse column verbindt ze eigentijdse opgaven met hun historische wortels. Ze is afstudeermentor aan de Academie van Bouwkunst, geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland, en is architectlid van de Welstandcommissie in Rotterdam. Haar columns zijn gebundeld in het boek 'De Ruimtes'.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Civic Architects vormt herkenningspunt langs Tolhuiskanaal

Gisteren, 14:34

Vernieuwd interieur voor gemeente Heemskerk

Gisteren, 13:33

Ontwikkeling gebouwencomplex Amstel Vista bij Berlagebrug gestart

Gisteren, 11:06

TALKS about architecture organiseert twee lezingen in januari

12 december, 4:26

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

Gisteren, 15:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

Gisteren, 12:25

Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

Gisteren, 10:00

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

12 december, 12:05

Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

12 december, 11:08

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

12 december, 9:11
Marjolein van EigArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan