Copyright: VELUX Groep
Copyright: VELUX Groep
Copyright: VELUX Groep
Copyright: VELUX Groep

VELUX Groep werkt samen met WWF om Levenslang CO2 Neutraal te worden

19 november 2020, 13:54
De VELUX Groep heeft zichzelf verplicht haar toekomstige CO2-uitstoot drastisch te verminderen; ze gaat daarom in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF) haar historische CO2-voetafdruk vastleggen. Door het beschermen en herstellen van bossen wordt in totaal 5,6 miljoen ton aan CO2, die sinds de oprichting in 1941 wereldwijd is uitgestoten, vastgelegd.

De VELUX Groep heeft onlangs aangekondigd dat zij bij haar 100-jarig bestaan in 2041, ‘Levenslang CO2 Neutraal’ wil zijn. Hiermee legt ’s werelds grootste dakramenfabrikant, via bosbeschermingsprojecten van WWF, haar gehele historische CO2-voetafdruk (I) vast. Het gaat om 5,6 miljoen ton aan CO2 (scope 1 en 2(II), uitgestoten sinds de oprichting in 1941. Met het oog op de toekomst, verbindt de VELUX Groep zich ook aan het drastisch verminderen van de CO2-uitstoot van haar organisatie en waardeketen (scope 1, 2 en 3)(III). Dit stemt overeen met het meest ambitieuze traject van het Klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5°C.

“De planeet wordt geconfronteerd met een ernstige klimaat- en natuurcrisis en dit vereist buitengewone maatregelen”, zegt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland. “Volgens onze bedrijfswaarden streven we ernaar om al het haalbare te doen om hieraan bij te dragen; daarom hebben we Levenslang CO2 Neutraal ontwikkeld.”
 
Levenslang CO2 Neutraal
Levenslang CO2 Neutraal is een baanbrekende nieuwe verbintenis geïnitieerd door de VELUX Groep en ontwikkeld in samenwerking met WWF Internationaal om verantwoordelijkheid te nemen voor zowel de CO2-uitstoot van het bedrijf in het verleden als in de toekomst. Deze innovatieve verbintenis legt de gehele historische CO2-voetafdruk van de VELUX Groep vast en behoudt tegelijkertijd wereldwijd natuurlijke bossen en wildlife, voor zowel de huidige als toekomstige generaties.

“Het is een nieuwe innovatieve verbintenis waarbij we een samenwerking van 20 jaar aangaan met WWF om het equivalent van onze historische CO2-uitstoot vast te leggen”, legt Sombroek verder uit. “Daarnaast gaan we onze toekomstige CO2-uitstoot drastisch verminderen en vragen we onze leveranciers hetzelfde te doen. Hopelijk inspireren we andere bedrijven hiermee om ook ‘Levenslang CO2 Neutraal’ te worden en zo gezamenlijk een duurzame toekomst voor iedereen te creëren.”

Wereldwijd bossen beschermen en herstellen
De VELUX Groep investeert hiervoor in bos- en biodiversiteitsprojecten van WWF, die de komende 21 jaar speciaal voor VELUX worden ontwikkeld. Dit helpt het verlies van leefgebieden, ontbossing en bodemdegradatie – wat de biodiversiteit van bosecosystemen wereldwijd bedreigt – te stoppen. Tegelijkertijd wordt samengewerkt met lokale gemeenschappen aan wie deze projecten ten goede komen. De eerste twee bosbeschermingsprojecten zullen plaatsvinden in Oeganda en Myanmar.

In Oeganda ligt de nadruk op het herstel van aangetaste bossen, de aanleg van nieuwe bossen en de bescherming van de resterende natuurlijke bossen door middel van een breed scala aan maatregelen. Het project zal ook bomen laten groeien in bospercelen, in andere boslandbouwsystemen en in plantages buiten beschermde gebieden. Zo moet worden voldaan aan de vraag naar verschillende bosproducten en om de druk op natuurlijke bossen te verminderen.

Het project in Myanmar draagt bij aan het behoud van de unieke biodiversiteit en het boslandschap in Tanintharyi en komt tot stand in nauwe samenwerking met en ten voordele van de lokale gemeenschap. Deze regio staat bekend om de bijzondere vogelsoorten, maar er komen ook luipaarden, tijgers en Aziatische olifanten voor.

“Om de huidige natuur- en klimaatcrisis te stoppen zijn ambitie en snelle actie nodig van zowel overheden, consumenten als bedrijven. De VELUX Groep legt de lat hoog door het initiëren van Levenslang CO2 Neutraal”, zegt Kirsten Schuijt, directeur van WWF-NL. “WWF hoopt dat andere bedrijven geïnspireerd raken en ook ambitieuze stappen zetten om klimaatverandering tegen te gaan. Samen kunnen we een duurzame toekomst bouwen.”

Duurzaamheidsstrategie2030
De samenwerking met WWF maakt deel uit van de Duurzaamheidsstrategie 2030 van de VELUX Groep. Een ander belangrijk onderdeel hiervan is een op wetenschap gestoelde emissiereductiedoelstelling via het Science Based Targets Initiative(IV). Om de transformatie van haar organisatie te realiseren versnelt de VELUX Groep investeringen in energie-efficiëntie op haar productielocaties. Verder schakelt het bedrijf over op hernieuwbare energie, wordt er alleen nog 100% hernieuwbare elektriciteit ingekocht en wordt de manier van specificeren en materiaalinkoop aanzienlijk aangepast.

Meer informatie over het programma Levenslang CO2 Neutraal en de bosbeschermingsprojecten heeft VELUX op een speciaal deel haar site.

Noten
I. Er bestaat momenteel geen standaardmethodologie voor het berekenen van een vroegere CO2-voetafdruk. Er bestaan bijvoorbeeld geen geldige emissiefactoren en gegevens over energieverbruik van tientallen jaren geleden. Daarom heeft de VELUX Groep een methode ontwikkeld om haar CO2-uitstoot tijdens de hele levensduur te berekenen. Deze methode is gebaseerd op de erkende Greenhouse Gas Protocol Corporate Standard en wordt toegepast op vroegere gegevens. Deze unieke methodologie, inclusief de onderliggende aannames, wordt onafhankelijk geverifieerd door Carbon Trust en beoordeeld door WWF-experts.

II. Definitie van scope 1 en 2. Scope 1 (directe emissies van eigen of gecontroleerde bronnen, bijv. bedrijfsfaciliteiten, bedrijfswagens). Scope 2 (indirecte emissies door de opwekking van ingekochte elektriciteit, stoom, verwarming en koeling verbruikt door de rapporterende onderneming).

III. Definitie van scope 3 omvat alle andere indirecte emissies die plaatsvinden in de waardeketen van een bedrijf (bijv. aangekochte goederen en diensten, afvalproductie en transport).

IV. Het Science Based Targets Initiative mobiliseert bedrijven om op de wetenschap gebaseerde doelen te stellen en hun concurrentievoordeel te vergroten bij de overgang naar een koolstofdioxide-arme economie. Het is een samenwerking tussen CDP, het United Nations Global Compact, World Resources Institute (WRI) en het World Wide Fund for Nature (WWF) en een van de verbintenissen van de We Mean Business Coalition. Het initiatief definieert en promoot de beste voorbeelden in het stellen van wetenschappelijke doelen, biedt middelen en begeleiding om belemmeringen voor overname te verminderen, en beoordeelt en keurt onafhankelijk de doelstellingen van bedrijven.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan