Copyright: Paul de Ruiter Architects
Copyright: Paul de Ruiter Architects
Copyright: Paul de Ruiter Architects
Copyright: Paul de Ruiter Architects

Paul de Ruiter Architects ontwerpt nieuwbouw voor Hogeschool Rotterdam

7 mei 2020, 15:22
Op de locatie Kralingse Zoom wil Hogeschool Rotterdam een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving voor de economische opleidingen realiseren. Paul de Ruiter Architects heeft een gebouw ontworpen dat energieneutraal, flexibel en in potentie circulair is. In een klankbordgroep konden studenten meedenken over hun ideale studieomgeving.

Het nieuwe gebouw gaat onderdak bieden aan alle economische opleidingen die zijn ondergebracht in de Hogeschool Rotterdam Business School. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex en voegt daar 14.000 m² aan toe.

Het gehele complex – waarvan Paul de Ruiter Architects in 2018 al een belangrijk onderdeel ontwierp – is straks 35.000 m² groot en biedt ruimte aan zo’n 10.000 studenten. Met de nieuwbouw krijgt het onderwijscomplex onder andere een nieuwe hoofdentree en meer studieplekken.

Transparantie en verbinding
Mede dankzij de transparante plint moet het nieuwe gebouw gaan functioneren als het levendige hart van de campus. In de plint krijgen de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café hun plek. Het gebouw valt op door het trapsgewijs oplopende atrium, met een robuuste houtconstructie aan de noordgevel en een monumentale hoofdentree.

“De houten trappen liggen direct aan de glazen gevel van het atrium en verbinden de verschillende verdiepingen en studiepleinen van het gebouw”, vertelt architect Paul de Ruiter. “De wand van het atrium wordt gevormd door diverse transparante projectruimtes die, net als de trappen, een uitzicht bieden op campus. “Omgekeerd geeft de transparante gevel vanaf de campus vrij zicht op de beweging en uiteenlopende activiteiten die zich in het gebouw afspelen.”

Diversiteit in ruimten
Vanuit de gedachte dat studenten van de hogeschool de grootste groep gebruikers van het gebouw worden, heeft Paul de Ruiter Architects een workshop met hen georganiseerd. Daarin konden ze hun visie op de ideale onderwijsomgeving uiteenzetten.

De studenten bleken vooral behoefte te hebben aan een gevarieerd aanbod van ruimten binnen één gebouw: om te studeren in stilte of met anderen, maar ook om te ontspannen. Het architectenbureau heeft dit vertaald naar een ruime diversiteit aan flexibele werkplekken en publieke ruimten die lijken op de publieke plekken in een grote openbare bibliotheek.

De ontmoetingsruimten zijn volgens het architectenbureau te typeren als werkcafé of de lobby van een hotel; de plekken voor ontspanning voelen aan als een huiskamer. Het bureau heeft gestreefd naar enerzijds voldoende ruimte voor informele kennisuitwisseling, interactie en ontspanning en anderzijds afgeschermde rustige studieplekken om geconcentreerd te kunnen werken.

Flexibel, energieneutraal en gezond
Paul de Ruiter Architects heeft het onderwijsgebouw zo ontworpen dat de verschillende ruimten flexibel zijn in te delen. Daarnaast sluiten de verdiepingen van de nieuwbouw via loopbruggen aan op de andere gebouwen op de campus. Daarmee heeft de hogeschool de komende decennia voldoende mogelijkheden binnen het gebouw om mee te bewegen met veranderingen in bijvoorbeeld onderwijsconcepten of studentenaantallen, stelt het architectenbureau.

De onderdelen die niet flexibel zijn, zoals de draagconstructie en de gevel, zijn gemaakt van circulaire, robuuste en onderhoudsvrije materialen, legt het bureau uit. Het nieuwe gebouw wordt ook energieneutraal. De compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en op bezetting gestuurde installaties verminderen het energieverlies. De nodige energie wordt opgewekt door onder andere zonnecellen op het dak.

Ter bevordering van welzijn en gezondheid heeft het architectenbureau veel aandacht besteed aan de aanvoer van verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed gemonitorde en geregelde temperatuurcondities. Ook is met het oog op welzijn en gezondheid in het ontwerp rekening gehouden met een maximale hoeveelheid daglicht. Zo kan via het dak van atrium en de glazen gevel daglicht gecontroleerd binnenvallen.

Sloop
Op 20 april is gestart met het slopen van het oude gebouw; volgens planning moet dit in oktober 2020 worden afgerond. Het slopen gebeurt circulair en duurzaam, meldt Paul de Ruiter Architects: er wordt gestreefd naar minimaal 95% hergebruik en hoogwaardige recycling van de vrijkomende materialen. Het nieuwe gebouw moet in 2023 klaar zijn voor gebruik.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

4 uur geleden

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Vandaag, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Vandaag, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Vandaag, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

4 uur geleden

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Vandaag, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Vandaag, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan