Copyright: Rockfon
Copyright: Rockfon

Rockfon zet nieuwste ontwikkelingen WELL prominenter op de kaart

30 januari 2020, 16:40
Langzaamaan raakt WELL bij steeds meer architecten in Nederland bekend en wordt het inmiddels bij verschillende bouwontwerpen toegepast. Bij de toeleverende industrie staat WELL helaas nog onvoldoende op de radar. Dit is voor Rockfon (onderdeel van de Rockwool Group) reden genoeg om de nieuwste ontwikkelingen rondom de WELL Building Standard prominent op de kaart te zetten. 

De WELL Building Standard, in 2016 in Nederland gelanceerd, certificeert gezonde gebouwen waarin werknemers gezond en fit kunnen blijven werken. Dit certificaat stelt niet alleen eisen aan de luchtkwaliteit, licht, akoestisch en thermisch comfort in een gebouw, maar ook aan de waterkwaliteit, groene werkomgeving, voeding, beweging en geestelijke gezondheid.

De WELL Building Standard is ontwikkeld door de International WELL Building Institute (IWBI), waarbij wordt gekeken naar omgevingsfactoren die schadelijk kunnen zijn voor de gebouwgebruiker, zoals giftige stoffen, onvoldoende daglicht en weinig beweging. Binnen WELL zijn tien categorieën in WELL v2 en 7 in WELL v1, oftewel ‘concepts’, vastgesteld; die dienen ter controle of een gebouw aan gezondheidseisen voldoet. Binnen de concepts vallen 100 ‘features’. Op basis van deze features kan een gebouw punten scoren, bijvoorbeeld voor lichtinval, akoestiek of temperatuur.

Accredited Professional
De WELL-standard is niet alleen een certificering voor een gebouw, maar zorgt ook voor de verbetering van het gebruik van de werkplek, die elke drie jaar wordt gecontroleerd voor een hercertificering. Rockfon pleit ervoor dat WELL meer bij de toeleverende bouwpartijen onder de aandacht komt. Georg Schöner is public affairs & sustainability manager bij Rockfon in Denemarken en hij is tevens WELL Accredited Professional (AP). Een AP heeft aantoonbaar inhoudelijke kennis met WELL. Schöner legt uit dat de WELL-certificering technische zaken voorschrijft zoals gezonde lucht, akoestiek en goede verlichting.

“Hiermee kun je een werkplek inrichten die past bij de werkzaamheden van de medewerkers”, aldus Schöner. Hij geeft aan dat geluid, akoestiek en lichtreflectie belangrijke onderdelen zijn, die kunnen bijdragen aan een gezonde werkplek in kantoren. Zaken waarop een architect direct invloed heeft als hij werkplekconcepten ontwikkelt. “Producten van Rockfon zijn uitstekend toe te passen binnen de WELL-standard. We proberen de bouwsector ervan te overtuigen dat een kantoorpand veel meer is dan een gebouw waar werknemers een groot deel van de dag verblijven. Vaak wordt gezondheid en welbevinden meestal niet mee-getaxeerd in de exploitatie, terwijl de bouwsector met een WELL-standard gefundeerde, ‘evidence-based’ prestatie-eisen in handen heeft, om een gezonde en comfortabele werkomgeving te realiseren”, zegt Schöner.

De WELL Building Standard is een prestatiegerichte methode om gebouwen te kunnen certificeren voor een gezonde en comfortabele werkomgeving. In Nederland worden de eerste kantoorgebouwprojecten opgeleverd die een WELL Silver, Gold of Platinum certificaat krijgen, de drie certificatieniveaus die een gebouw kan halen afhankelijk van het aantal gescoorde punten op de gezondheidseisen die WELL stelt. Inmiddels worden ook pilots uitgevoerd voor appartementencomplexen, scholen en voor het transformeren van complexe stedelijke gebieden.

Pakket aan gezondheidsmaatregelen
Tim Beuker is WELL AP, WELL faculty en WELL air & thermal comfort concept advisor bij adviesbureau BBA Binnenmilieu in Den Haag. Als AP adviseert en begeleidt hij belanghebbenden in de bouw, onder andere architecten en interieurarchitecten bij het interpreteren van de WELL-eisen in hun ontwerp. Hij geeft aan dat WELL nog lang niet vanzelfsprekend in een gebouwontwerp wordt meegenomen. Toch merkt hij op dat de vraag naar gezonde en comfortabele gebouwen toeneemt en dat sommige architectenbureaus doelbewust hun ontwerp langs de uitgangspunten van WELL leggen. “Mensen vinden gezond zijn steeds belangrijker”, zegt Beuker. “Die tendens wordt door beleggers en opdrachtgevers vaker opgemerkt, waardoor zij specifieke eisen gaan stellen aan vastgoed.”

Stenen en locatie bepalen straks niet meer alleen de prijs van een gebouw. Ook wordt belangrijk of je er gezond in kunt werken en wonen. WELL is een keurmerk met een integraal pakket aan gezondheidsmaatregelen om een gezond en comfortabel gebouw te realiseren. WELL kiest voor een holistische benadering. Het stelt niet alleen eisen aan klassieke onderwerpen zoals luchtkwaliteit (Air), licht (Light) en thermisch en akoestisch comfort (Comfort), maar ook aan de waterkwaliteit (Water), voeding (Nourishment), beweging en activiteit (Fitness) en geestelijke gezondheid (Mind).

Hoogste score
Anders dan de BREEAM-certificaten die vooral de duurzaamheid van een gebouw aangeven, bevat de WELL Building Standard honderd criteria voor een gezonde werkomgeving van een gebouw. “Een gebouw met WELL stimuleert gebruikers om meer te bewegen en gezonder te eten. Werknemers zijn tevredener, productiever en hebben een lager ziekteverzuim door een comfortabele en gezonde werkomgeving”, zegt Beuker.

EDGE Olympic in Amsterdam, ontworpen door de Architekten Cie. uit Amsterdam, heeft de hoogste WELL-score gehaald: Platinum. Dit multi tenant-gebouw uit 1990 is volledig getransformeerd. Het gebouw is geoptimaliseerd tot een duurzaam en geavanceerd kantoorgebouw dat hoge eisen stelt aan een gezonde werkomgeving. De twee opgetopte verdiepingen zijn volledig Cradle2Cradle en hebben een duurzame, lichtgewicht houtconstructie. “WELL focust op de gebouwgebruiker”, legt Eric van Noord van de Architekten Cie. uit.

Licht en beweging
De vrije hoogte van deze verdiepingen is drie meter. De kolommen en liggers van de houtconstructie zijn zichtbaar gebleven. De ruimtes zijn transparant en lenen zich uitstekend voor open werkplekken. De nieuw buitengevel is volledig beglaasd, waardoor de diepe kantoorverdiepingen voldoende daglicht hebben. “Natuurlijk daglicht is een belangrijke factor voor het gebouw en scoort goed in WELL”, zegt Van Noord. Op meerdere locaties zijn vides en atria toegepast. “Dat geldt ook voor de liftschachten die zijn vervangen door prominente, in het zicht vallende trappen met een soepele op- en aantrede, die werknemers uitnodigen om eerder de trap te nemen dan de lift. De trappen zijn hierdoor officieel WELL-gecertificeerd.”

Van Noord geeft aan dat WELL forse eisen stelt aan een gebouw. “Het gebouw bevat overal sensoren in de plafonds met veel functies. Van een standaardfunctie waarmee het licht vanzelf aangaat, maar ook om CO2-gehaltes te meten. Slimme installaties zorgen voor de aanvoer van verse lucht en luchtbehandelingsinstallaties zijn voorzien van extra filters voor een optimaal binnenklimaat. Voor de akoestiek, het licht en luchttoevoer zijn plafondsystemen toegepast van klimaateilanden van 1,2m breed, waarmee wordt voldaan aan de WELL-eisen”, aldus Van Noord.

Park 20|20  
Park 20|20 in Hoofddorp betreft een op C2C gebaseerde gebiedsontwikkeling, waarbij de nieuwste kantoorpanden uitgevoerd worden volgens de WELL-standard. Dit plan startte in 2007. Paul Hoogervorst is projectleider bij N3O Architectuur & Engineering in Nootdorp, dat de ontwerpen van de kantoorgebouwen uitwerkt volgens de eisen van WELL. “De gebouwen bevatten werkplekconcepten die op werknemers zijn gericht en niet alleen op het energieverbruik, bijvoorbeeld”, zegt Hoogervorst. Om deze complete aanpak voor elkaar te krijgen krijgt N3O ondersteuning en advies van ingenieursbureau DGMR op het gebied van bouwfysica, -veiligheid en duurzaamheid.

Zekerheid bij het interieur
Evelien Koekkoek is interieurarchitect, gespecialiseerd in gezonde kantoren en WELL AP.  Sinds 2017 is ze WELL AP. Ze past in haar ontwerpen de features van WELL Building Standard toe en maakt ze duidelijk zichtbaar in het interieur. Zij vindt dat gezonde medewerkers bijdragen aan een gezonde onderneming. “In een aantrekkelijk en gezond gebouw staan beweging, daglicht, akoestiek en mentale gezondheid centraal”, zegt Koekkoek. “Vitale werknemers zijn productiever, meer betrokken bij de organisatie en minder vaak ziek. Het interieur van een gebouw is cruciaal voor de well being van een werknemer.”

Ze legt uit dat het assessment, dus de meting en of er wordt voldaan aan alle benodigde features van het gebouw, wordt verricht door een Amerikaanse assessor van GBCI. De WELL assessor meet tijdens oplevering of het gebouw aan de criteria voldoet. De AP kan dit proces ondersteunen om de juiste keuzes te maken. Of te fungeren als projectleider. “De criteria worden in de praktijk getest, waarmee WELL zich onderscheidt van andere keurmerken voor gebouwen”, zegt Koekkoek. “Een WELL-keurmerk geeft de gebouwgebruiker zekerheid over een comfortabele en gezonde werkomgeving, bijvoorbeeld over de mogelijkheid om te bewegen of achter een zit/sta bureau te werken. Of een akoestisch geschikte werkruimte. Of over een goede luchtkwaliteit en de aanwezigheid van voldoende groen.”

Koekkoek ontwerpt  co-work spaces, bijvoorbeeld met veel statafels, waardoor werknemers meer bewegen en minder lang een plek claimen in een kantoor. “De achterliggende studies zijn er vanaf het begin al geweest. We merken gelukkig wel dat WELL steeds populairder wordt en meer opdrachtgevers er meer mee bezig zijn”, zegt Koekkoek.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan