Drijvende stad voor Dura geen utopie

15 maart 2005, 9:24
Omdat verstedelijking, zeespiegelstijging en bodemdaling onverminderd doorgaan moeten we stoppen met kletsen en actie ondernemen, zegt Chris Zevenbergen, directeur Dura Vermeer Business Development.

Over twintig tot dertig jaar heeft de ruimtelijke inrichting van de Deltametropool zijn beslag gekregen. Maatregelen om de negatieve effecten van klimaatverandering op te vangen zijn dan vrijwel niet meer of alleen tegen veel hogere kosten uitvoerbaar, vindt Zevenbergen. Daarom moet nu actie worden ondernomen teneinde te kunnen experimenteren en ervaring te kunnen op doen. Met als doel de eerste Nederlandse natte stad, voegt zijn bedrijf al geruime tijd de daad bij het woord.

Wonen in een stad die water vasthoudt en in voorkomende gevallen een te veel aan water van de omgeving kan opvangen, is voor Dura Vermeer een concrete uitdaging. Want vroeger of later komen die ‘drijvende’ steden er. Toch is Zevenbergen ook de eerste om te beamen, dat je als bedrijf een lange adem moet hebben bij denken over en ontwikkelen van dergelijke steden.

Kennis opbouwen in samenwerking met de stakeholders en vervolgens klein beginnen met de implementatie is dan ook het devies hetgeen betekent: een handjevol amfibische woningen in het rivierbed bij Maasbommel en de bouw van een demonstratiemodel van de drijvende kas.

Tegelijkertijd is het bedrijf, als penvoerend aanvrager bij het BSIK-programma Leven met Water, in een publiek-private samenwerking onlangs begonnen met het kennisproject Bouwen met Water. De komende vier jaar werken de betrokken partijen – de lijst is lang – samen aan de ontwikkeling van bouwstenen voor techniek en proces. Die samenwerking richt zich vooral op de bouw van een natte stad in de Haarlemmermeer.

Omdat je er alleen met grondposities in de toekomst niet meer komt in ons drassige land, heeft Dura Vermeer vijf jaar geleden water opgepakt als strategisch thema. “De reden is simpel”, aldus Zevenbergen, “er moeten voornamelijk in de Randstad nog honderdduizenden woningen worden gebouwd en de hoog- en drooggelegen mooie plekjes raken snel op. Zo wil de gemeente Gouda duizenden woningen bouwen op het laagste plekje van Europa, op de locatie Westergouwe in de Zuidplaspolder. Dat kan alleen als we dat gebied op een geheel andere manier inrichten. Eigenlijk is dat ons verhaal: de combinatie van wateroverlast/waterberging en oprukkende verstedelijking dwingt ons heel anders tegen de ruimtelijke inrichting van ons land aan te kijken.”
Na jaren vechten tegen water – maak hoger die dijken – is Nederland nu steeds vaker bezig water duurzaam te verankeren en te integreren, niet alleen in natuur- en agrarische gebieden, maar ook in de bebouwde omgeving. Het beheer en onderhoud en de veiligheid die samenhangen met het watersysteem – nu en op de langere termijn – zullen in de nabije toekomst belangrijke randvoorwaarden zijn bij gebiedsinrichting. Zevenbergen constateert dat de noodzakelijke ommezwaai traag maar gestaag plaatsvindt. Tegelijkertijd gaat het erom alle betrokken partijen te laten wennen aan deze nieuwe benadering. Daarin is uiteindelijke de gebiedsinrichting ondergeschikt aan het watersysteem.

Bron: cobouw

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

1 uur geleden

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

2 uur geleden

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

3 uur geleden

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Vandaag, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

37 minuten geleden

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

4 uur geleden

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan