Translucent, zelfdragend en isolerend beton van Zospeum
Copyright: Materia
Copyright: Voor van additive manufacturing ( Arup)
Copyright: Material Xperience 2016 ( Hennie Raaymakers)
Copyright: Glazen gevel van de Chanel-winkel in Amsterdam ( Daria Scagliola & Stijn Brakkee)
Copyright: Gregor Zimmermann ( Materia)
Copyright: Raffaello Galiotto ( Materia)
Translucent, zelfdragend en isolerend beton van Zospeum
Copyright: Materia
Copyright: Voor van additive manufacturing ( Arup)
Copyright: Material Xperience 2016 ( Hennie Raaymakers)
Copyright: Glazen gevel van de Chanel-winkel in Amsterdam ( Daria Scagliola & Stijn Brakkee)
Copyright: Gregor Zimmermann ( Materia)
Copyright: Raffaello Galiotto ( Materia)

Bomvol sprekersprogramma Material Xperience

31 januari 2017, 16:47
Material Xperience, dat van 6 tot en met 10 februari gelijktijdig plaatsvindt met de Bouwbeurs in Utrecht, biedt weer een bomvol sprekersprogramma. Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, van 3D-ontwerpen met natuursteen tot de nieuwste mogelijkheden van structureel glas. Onder de sprekers architecten als Robert Winkel en Tom Frantzen.

Op maandag 6 februari staat Material Xperience in het teken van natuursteen en composieten. Keynote-spreker Raffaello Galiotto ontwerpt met behulp van de nieuwste digitale technieken 3D-objecten en -panelen van natuursteen. Tijdens zijn presentatie laat hij deze projecten zien aan het publiek.

Verder geven Reinder Bakker van ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W en Robert Winkel (Mei Architects) die dag een lezing. Overtreders W ontwerpt binnen- en buitenruimtes, met installaties als specialisatie. Een terugkerend thema in het werk van het bureau is het upcyclen van materialen, zoals de Noorderparkbar in Amsterdam die volledig is gemaakt van materialen gevonden op Marktplaats.nl.

Robert Winkel heeft een liefde voor ambachtelijkheid en voor het af- of bewerken van materiaal. Daarbij moeten materialen er niet te gelikt uit zien; juist de imperfectie geeft het z’n charme. Tot het werk van zijn bureau Mei Architects behoren herbestemmingsprojecten als het Kaaspakhuis in Gouda en in Rotterdam het Jobsveem en de vernieuwing van de Lijnbaan.

Dinsdag 7 februari
Gregor Zimmermann verzorgt  de keynote van dinsdag 7 februari. Hij leidt Gtecz, een onderzoeks- en ontwikkelbedrijf op het gebied van cementgebonden hightechmaterialen. Volgens Zimmermann wordt beton het nieuwe kunststof; de mogelijkheden zijn eindeloos. Hij toont ontwikkelingen van onder meer superisolerend beton, 3D-geprint beton en esthetisch beton.

Norbert Duijvelshof is senior projectmanager en passiefhuis-specialist bij Sto Isoned, marktleider op het gebied van buitengevelisolatie. Vanuit zijn kennis om CO2-uitstoot positief te beïnvloeden en hoe dat op een esthetische wijze te realiseren, toont hij het publiek de mogelijkheden van individuele en vormgevingsvrije gevelbekledingen.

Salomé Galjaard is als senior product- en interactieontwerper bij Arup betrokken geweest bij projecten over de hele wereld, zoals de metrostations van de Cityringen-lijn in Kopenhagen en de Sheikh Zayed-brug in Abu Dhabi. Haar huidige onderzoeksproject richt zich op de innovatieve toepassingen van Additive Manufacturing in metaal voor constructieve elementen.

Architect Peter van Delft sluit de dinsdag, die in het teken staat van beton, af met een presentatie over translucent beton. Hij is de oprichter van Zospeum, dat dit innovatieve materiaal heeft ontwikkeld.

Woensdag 8 februari
Woensdag 8 februari ligt de focus op glas en keramiek. De keybnote is in handen van Rob Nijsse (TU Delft), die de nieuwste mogelijkheden van structureel glas zal toelichten aan de hand van projecten als MVRDV’s ontwerp voor de winkelgevel van Chanel aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

Van Koen Mulder verscheen vorig jaar het boek ‘Het zinderend oppervlak’. Het idee voor het boek ontstond tijdens woningbouwprojecten op drie locaties in de Amsterdamse wijk De Pijp. Daar werd voor het eerst onderzocht hoe de ritmes en maatsystematiek van bijzondere metselwerkverbanden als proportiesysteem voor het gevelontwerp dienst kunnen doen.

Donderdag 9 februari
Architect Tom Frantzen is de keynote speaker van donderdag 9 februari, wanneer de materialen hout en kunststof centraal staan. Hij vertelt over het project Patch22, een woon- en werkcomplex van hout aan het IJ in Amsterdam.

Twee andere sprekers van die dag richten zich op kunststof. Michaela Turrin (TU Delft) vertelt over een 3D-print gevelsysteem dat meerdere functies tegelijk integreert. De lezing van Marc Lepelaar is gericht op biobased kunststoffen, waar hij zich onder meer als oprichter van NSP intensief mee bezighoudt.

Vrijdag 10 februari
Naturals & Coatings is het thema van de afsluitende vrijdag 10 februari. De keynote is van Michel Post (ORIO Architecten), die vertelt over de verrassende mogelijkheden van bouwen met stro. Pablo van der Lugt (duurzaamheidsspecialist) laat op zijn beurt de ‘onuitputtelijke’ mogelijkheden van het materiaal bamboe zien.

Ontwerper Nienke Hoogvliet geeft een lezing over de door haar samengestelde Sea Me Collection. De collectie omvat een stoel, waarvan de zitting is geweven met zeewiergaren. Het restmateriaal daarvan is gebruikt voor het maken van een verf, waarmee het tafelblad is afgewerkt. Het afval daarvan is weer aangewend om schalen van bioplastic te maken.

Het slotakkoord is aan Fred Buckmann, die als senior projectmanager bij DSM Coating Resins 26 jaar ervaring in coatings en de ontwikkeling van harsen voor de grafische industrie heeft. Hij heeft zowel kennis als ervaring in innovatie trajecten en hij heeft leiding gegeven aan diverse teams op het gebied van onderzoek, innovatie en new business ontwikkeling.

Een toegangskaart voor Material Xperience 2017 kan gratis online worden besteld. Architectenweb is mediapartner van het evenement.

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Gisteren, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan