Nominaties Nederlandse Bouwprijs bekend

22 november 2016, 13:38
De genomineerden voor de Nederlandse Bouwprijs 2017 zijn bekend. Verdeeld over vier categorieën zijn er elf projecten genomineerd. Het project RobotArchitectuur van Studio RAP heeft een dubbele nominatie, meldt de organisatie van de prijs dinsdag.

Er waren dit jaar in totaal honderd inzendingen gedaan voor de Nederlandse Bouwprijs, die sinds 1991 tweejaarlijks wordt uitgereikt. Een jury onder voorzitterschap van Anke van Hal (hoogleraar aan de TU Delft en Nyenrode Business Universiteit) legde de inzendingen langs de meetlat van People, Planet en Profit. Daarnaast moeten de inzendingen grensverleggend, innovatief en verrassend zijn.

De Nederlandse Bouwprijs wordt op 6 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in de Utrechtse Jaarbeurs. De genomineerde projecten, met beschrijvingen door de jury:

Categorie Gebouwen

Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. - Kandidaat: Team V Architectuur
Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur. Het gebouw is met de renovatie enorm verduurzaamd. Het energielabel ging van G naar A++, het energieverbruik is met ruim vijftig procent gereduceerd.

De jury noemt het een sterke troef dat a.s.r. heeft gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw elders in de stad. De renovatie is volgens de jury ambitieus aangepakt en uiterst duurzaam uitgevoerd. “Het is bewonderenswaardig dat 98% van het bouwafval is hergebruikt.”

De Hoge Raad der Nederlanden - Kandidaat: KAAN Architecten
De Hoge Raad der Nederlanden betreft een PPS project op basis van een DBFMO contract. Hierbij worden de gehele totstandkoming en exploitatie in één contract ondergebracht en worden alle risico’s van afstemming, coördinatie, optimalisatie enzovoort bij de marktpartijen gelegd.

De jury spreekt van een iconisch gebouw voor een specifieke gebruiker midden in de stad van vrede en recht. De architect is er - zo staat in het juryrapport - uitstekend in geslaagd met een heldere architectuur alle symboliek op een verantwoorde, integrale wijze vorm te geven.

Het 4e Gymnasium - Kandidaat: Paul de Ruiter Architects
Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale gymnasium van Amsterdam. Het gebouw heeft een warmte/koude installatie die is aangesloten op stadsverwarming, hierdoor wordt de temperatuur ‘s zomers en ‘s winters op verantwoorde wijze gereguleerd. Er zijn PV-cellen op het dak geplaatst, waarmee het bijdraagt aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden.

De jury, die lovend is over de energie-ambities, is kort en bondig in haar commentaar: “Het is een nieuwe generatie onderwijsgebouwen. Een uitnodigend klimaat voor kinderen die aan hun toekomst willen werken.”

skinnySCAR - Kandidaat: M. Boterman en G. Huisman
Tijdens hun studie Bouwkunde aan TU Delft werden Martijn en Gwen verliefd op Rotterdam waar zij een eigen huis wilden bouwen dat inspeelt op stedelijke vernieuwing in relatie tot sociale vraagstukken, duurzame stedenbouw en nieuwe ontwikkelvormen. Hun nieuwe huis staat op een kavel met een bijzondere verhouding: drie meter breed, twintig meter diep.

De jury spreekt van een mooie, sympathieke invulling van een beperkte open ruimte in een bestaande straat. “Het is een inspirerend particulier initiatief. Een duurzaam architectonisch pareltje.”

Categorie Bouwmaterialen en -systemen

FuturePROOF - Kandidaat: Kingspan Energy
Met het FuturePROOF totaalplan worden oude asbestdaken snel, veilig en kostenneutraal verruild voor een innovatief geïsoleerd daksysteem met zonnepanelen. De opdrachtgever betaalt maandelijkse leasekosten, waardoor hij vanaf dag één profiteert van de energiebesparing.

Volgens de jury wordt een slim en innovatief financieringsmodel aangeboden, waardoor het pro-actief aanpakken van asbestdaken binnen handbereik komt.

RobotArchitectuur - Kandidaat: Studio RAP
In het Innovation Dock in Rotterdam is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opgeleverd. De grote hoeveelheid instructies voor het robot gestuurde fabricageproces is rechtstreeks vanuit het digitale model gegenereerd. Hierdoor kunnen complexe bewerkingen in korte tijd voor alle elementen worden voorbereid.

De jury noemt de inzending een voorbeeld van de nieuwe generatie out-of-the-box innovatie, die leidt tot nieuwe productiemethoden en wijze van vormgeving. Uit het juryrapport: “Experimenteel, maar zeer beloftevol.”

Straw Blocks Systems - Kandidaat: Straw Blocks Systems
Bouwen met geprofileerde stroblokken is het antwoord op de nieuwe, circulaire economie. Straw Blocks Systems levert hiervoor de machines en het eindproduct. Hierdoor wordt duurzaam, ecologisch, flexibel, aardbevingsbestendig en betaalbaar bouwen mogelijk.

De jury: “Het is bijzonder te zien dat Straw Blocks het ‘geitenwollen sokken gevoel’ van de toepassing van stro wegneemt en een nieuwe vorm van vergroening toevoegt aan het bouwproces.”

Categorie Civiele kunstwerken

Kustwerk Katwijk - Kandidaat: Ballast Nedam
Een deel van de primaire waterkeringen in Nederland voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsnormen.Tot 2017 zullen in totaal 84 plekken in Nederland worden verbeterd. De oude waterkering in Katwijk aan Zee was één van deze plekken. De nieuwe, primaire waterkering werd langs de kust gerealiseerd. Onder het duingebied is een dijk aangelegd, met daarin parkeerruimte.

De jury is meer dan te spreken over deze ‘schitterend vormgegeven parkeergarage/ kustbescherming en duinstrandlandschap’. “De combinatie van verschillende functies is iconisch te noemen”, aldus de lovende jury.

Rivierpark Ruimte voor de Waal - Kandidaat: gemeente Nijmegen
Om een probleem met hoogwater op te lossen is de dijk bij Lent 350 meter landinwaarts verplaatst. De nieuwe waterkering is deels uitgevoerd in de vorm van een kade die ruimte biedt aan allerlei activiteiten. In de Waal is een eiland ontstaan dat is ingericht als rivierpark waar mensen kunnen ontspannen en genieten. Dit park vormt een nieuw deel van de stad. Het eiland/rivierpark wordt ontsloten door drie nieuwe bruggen.

De jury constateert dat Nijmegen erin is geslaagd met groot vakmanschap een enorme meerwaarde voor stad en ommelanden te creëren.

Aquaduct Vechtzicht Muiden - Kandidaat: Van Hattum en Blankevoort
Het breedste aquaduct van Europa ligt bij Muiden: 65 meter breed en 620 meter lang. Met in totaal twaalf rijstroken is het onderdeel van de nieuwe verbinding A1/A6. Het aquaduct is gefundeerd op 5300 palen. Het verankeren van de tunnelbak was een van de grootste uitdagingen. Gedurende het bouwproces moesten steeds nieuwe oplossingen worden bedacht.

Het juryrapport: “Met het aquaduct Vechtzicht Muiden is het gelukt een zeer complexe infrastructurele opgave op een innovatieve wijze te realiseren.”

Categorie Talent met Toekomst

Faidra Oikonomipoulou & Telesilla Bristogianni / Project: The research behind the Crystal Houses façade
De jury: Het verhaal over hoe de gevel uit glazen blokken tot stand is gekomen leest als een spannend (bouwtechnisch) avontuur. Dit project heeft veel kennisvermeerdering opgeleverd, mede dankzij de TU Delft. Beide dames hebben zich op jonge leeftijd al onderdeel gemaakt van een ontwikkeling van een nieuwe toepassing voor een bestaand materiaal.

Yvette Goovaart – COUP / Project: Transformatie Tropicana naar BlueCity
Yvette Goovaart is als projectleider verantwoordelijk voor het functioneren van het bouwteam. Het is Yvette gelukt om de verschillende typen mensen die betrokken zijn (impact-investeerder, ondernemers, aandeelhouders, gemeente Rotterdam, partners en geselecteerde partijen in het bouwproces) te verbinden.

Wessel Beerendonk – Studio RAP / Project: RobotArchitectuur
De jury is zeer onder de indruk van de innovatieve methode die Van Beerendonk laat zien om in het bouwproces ontwerp- en esthetische kwaliteit te integreren. Het ontwerpen en produceren met digitale middelen is de toekomst. Hij stopt veel research en energie in de robotisering van de toekomstige gebouwen en bouwproducten.

Andere nieuwsberichten

Vakjury en publiek kennen Alliander Westpoort Gouden A.A.P. 2024 toe

2 uur geleden

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

Gisteren, 15:31

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

Gisteren, 14:59

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

Gisteren, 12:22

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

Gisteren, 17:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Gisteren, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Gisteren, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

24 april, 4:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

24 april, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

24 april, 9:42
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan