Diederendirrix kiest voor Campus Djenné

18 december 2014, 17:59
Met het winnen van de Reynaers Projectprijs voor de renovatie van Nedinsco in Venlo moest diederendirrix architecten op zoek naar een goed doel waar de prijs aan gedoneerd zou worden. De keuze viel op de Stichting Djenné die in Mali werkt aan een campus waar vakgericht onderwijs centraal staat. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van een computerlokaal voor vakmensen van de toekomst.

Sinds 2012 heeft Reynaers de projectprijs gekoppeld aan een goed architectuur doel. Niet alleen ontvangen de architect en gevelbouwer van het winnende project 2.500,00 euro, eenzelfde bedrag wordt gedoneerd aan een goed architectuurdoel dat in samenspraak met de architect wordt bepaald. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel.

Remco Mulder die als architect van diederendirrix architecten betrokken was bij de renovatie van Nedinsco, legt de keuze voor dit goede doel uit: "De architectuur en lokale bouwmethoden van Djenné zijn bijzonder. Het bouwen met lokale materialen zoals het mengsel van onder meer leem en stro, en de eigen middelen en stijlkenmerken, willen wij als architectenbureau graag ondersteunen. Bouwexpertise wordt lokaal ontwikkeld met hulp van specialisten uit Eindhoven, waarbij ook de TU Eindhoven betrokken is. Ook komt de lokale bevolking wel eens hier ervaring opdoen voor de bouw in Djenné."

Werelderfgoedlijst
Djenné, gelegen in Mali aan de rand van de Sahara, heeft een historisch stadcentrum. Vanwege de eeuwenoude leemarchitectuur is de stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad kampt met problemen op gebied van restauratie van het oude centrum, het afval en de straatkinderen. Sowieso heeft in Mali slechts vijf procent van de jongeren werk.

Arie van Rangelrooij, lid van het bestuur van Stichting Djenné en in het dagelijks leven architect bij Architecten En-En vertelt: "Doel van de stichting is om driehonderd straatkinderen les te geven en zo een kans op een betere toekomst te bieden. We kozen voor een campus omdat daar leren en wonen bij elkaar gebracht worden. Het is de bedoeling dat de campus volledig zelfvoorzienend wordt. We bieden de kinderen een soort basisopvoeding die ontbreekt als je op straat woont."

Uitwisseling
Jeanne van Beers, eveneens lid van stichting Stichting Djenné en voormalig directeur van het Designhuis in Eindhoven, vult aan: "We betrekken de lokale bevolking heel bewust bij dit project om draagvlak te creëren. De basisschool is klaar; negentien logementen zijn in ontwikkeling. Nu willen we starten met een design- & craftschool."

Van Beers vertelt enthousiast over de uitwisselingsprojecten die plaatsvinden. "ROC-studenten gaan naar Mali om daar les te geven over bijvoorbeeld bouwtechniek. Vakmensen uit Djenné komen naar Nederland om hier kennis over te dragen over het bouwen met leem." De design- & craftschool moet de vakmensen van de toekomst opleiden en daarmee de kans op werk en dus inkomen vergroten.

Projectprijs
Het ontwerp van de design - & craftschool heeft Van Rangelrooij gemaakt in samenwerking met lokale ontwerpers. "Het wordt een ronde toren omdat ze nog nooit een rond gebouw gerealiseerd hebben. Bovendien zullen we een nieuwe steen van geperst leem gebruiken. Daarbovenop komt het computerlokaal waarvoor we de projectprijs inzetten", vertelt Van Rangelrooij. Aan de ruimte worden speciale eisen gesteld om het overal aanwezige stof buiten te houden. Hij ziet mogelijkheden voor aluminium kozijnen met glas die in Mali nog amper toegepast worden.

Reynaers is blij met deze keuze voor het goede doel van de projectprijs die ook nog eens goed past bij het Reynaers-motto 'Together for Better', want Van Rangelrooij besluit: ‘"Een project als Campus Djenné kun je alleen gezamenlijk uitvoeren, je hebt elkaar nodig om kennis, materiaal en middelen in te brengen en te delen."

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Vandaag, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Vandaag, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Vandaag, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan