De brochure met het gewraakte ontwerp
Het ontwerp van Casanova+Hernandez uit 2010
Het ontwerp van Casanova+Hernandez uit 2010
De brochure met het gewraakte ontwerp
Het ontwerp van Casanova+Hernandez uit 2010
Het ontwerp van Casanova+Hernandez uit 2010

Gerechtelijke stappen om Cooltower Rotterdam

5 juli 2012, 17:44
Casanova+Hernandez Architecten bereidt een gerechtelijke procedure voor tegen bouwbedrijf BAM en architectenbureau Kokon. Het bureau is van mening dat deze partijen zonder toestemming een ontwerp voor de Cooltower in het centrum van Rotterdam aan het uitwerken zijn. Het gaat om een ontwerp waarmee Casanova+Hernandez in 2010 een besloten prijsvraag had gewonnen.

De prijsvraag voor de honderd meter hoge toren voor het Baankwartier in de wijk Cool was destijds uitgeschreven door projectontwikkelaar U Vastgoed, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De ontwikkelaar vroeg BAM Woningbouw om het project verder te ontwikkelen. BAM werd aldus opdrachtgever.

“BAM Woningbouw geeft aan dat ze een aantal gesprekken heeft gevoerd met Casanova+Hernandez over het ontwerp voor de Cooltower”, zegt een woordvoerder van het bouwbedrijf, na informatie te hebben ingewonnen bij de betreffende geleding.

“Op basis van die gesprekken heeft BAM geconcludeerd dat het ontwerp zoals Casanova+Hernandez voor ogen stond niet uitvoerbaar is. BAM heeft daarom een ander bureau met een ander ontwerp in de armen genomen. Dit ontwerp ligt nu voor bij de gemeente Rotterdam, en we zijn nu in afwachting van het oordeel.”

Liever zelf
Volgens Casanova+Hernandez is er, “voordat BAM hetzelfde ontwerp met een ander bureau is gaan uitwerken”, slechts één keer contact geweest tussen beide partijen over het project, waarbij BAM heeft aangegeven het project liever zelf uit te werken dan met een architect in zee te gaan.

“BAM heeft ons destijds gevraagd een offerte uit te brengen, wat wij ook hebben gedaan”, zegt Casanova+Hernandez. “Ze weigerden om ons als architecten van het project te accepteren, hoewel wij aangaven samen te willen werken met hun technische team en in hun systeem. BAM gaf aan wellicht in een later stadium contact met ons op te nemen”, zegt het bureau.

BAM stelde uiteindelijk Kokon Architectuur & Stedenbouw aan als architect. Er kwam een ontwerp naar buiten, onder meer via bovenstaande advertentie in een marketingfolder en de website van de toren, dat sterke gelijkenissen vertoont met het ontwerp van Casanova+Hernandez.

“Deze marketing werd ook gebruikt om mogelijke kopers en geïnteresseerden te benaderen. Dezelfde afbeeldingen zijn ook in twee (bewoners)avonden aan mogelijke geïnteresseerden getoond”, vertelt Casanova+Hernandez.

Het bureau stelt dat het ontwerp tevens is gebaseerd op de technische tekeningen voor de prijsvraag uit 2010, die ‘zeer compleet waren met verschillende sets aan plattegronden, gevels en doorsneden’.

“Nadat het ontwerp van Kokon Architectuur & Stedenbouw naar buiten kwam hebben wij nog meerdere keren contact gehad met BAM. Hierna hebben we een advocaat in de arm genomen, waarna BAM besloten heeft het ontwerp aan te zullen passen”, besluit het bureau.

Niet meer actueel
Volgens Ron van Leeuwen, directielid bij Kokon, is het gewraakte ontwerp niet meer actueel. “Mijn stellige overtuiging luidt dat ons ontwerp er in het geheel niet op lijkt. Helaas kan ik het nu niet aantonen, omdat het plan ter beoordeling bij de gemeente ligt en daardoor niet openbaar gemaakt mag worden, maar ik kan je verzekeren dat de ontwerpen helemaal niet op elkaar lijken.”

“We hebben verschillende studies verricht. Ook het balkonidee van CH was een van de vele opties, maar dat is snel verlaten. In het ontwerp van CH zitten de balkons rondom het gebouw en niet boven elkaar. Wat ik over ons ontwerp kan vertellen, is dat de balkons wel boven elkaar zitten en niet rondom het gebouw. Dat is een duidelijk verschil”, zegt Van Leeuwen.

Op de vraag of Van Leeuwen het ethisch verantwoord vindt om een opdracht ‘over te nemen’ van Casanova+Hernandez, is de architect eveneens helder. “Voor zover ik weet is BAM nooit de opdrachtgever van CH geweest, dus wat dat betreft kunnen ze ons niets verwijten.”

“Het is mij ook wel overkomen dat ik iets voor een opdrachtgever heb ontworpen, maar dat een andere opdrachtgever het project overnam en vervolgens voor een andere architect koos. Dat komt vaak voor in de bouw”, vertelt Van Leeuwen.

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

3 uur geleden

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Vandaag, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Vandaag, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Vandaag, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

3 uur geleden

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Vandaag, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Vandaag, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan