Copyright: CASA
Copyright: CASA
Irene Edzes
Copyright: CASA
Copyright: CASA
Copyright: CASA
Irene Edzes
Copyright: CASA

ARRA #7: De Stad als Collectief Domein

NiCo, Coehoornstraat 17, Arnhem
CASA organiseert op dinsdag 29 oktober in het kader van het jaarthema ARRA een bijeenkomst over publiek versus privé en de verschillende tinten grijs daartussen. Centraal staat de vraag hoe je collectief eigenaarschap van de openbare ruimte kunt stimuleren. Wil je erbij zijn? Mail rsvp@casa-arnhem.nl onder vermelding van ‘Collectief Domein’.

Je eigen stoepje schoonvegen heeft tegenwoordig een negatieve bijsmaak, maar vroeger stond ons land er alom om bekend. In positieve zin welteverstaan. Bezoekers verwonderden zich over de propere Nederlanders die zorg droegen voor de gemeenschappelijke buitenruimte rond hun eigen woning.

Zou dit niet weer meer de norm moeten worden? Want de openbare ruimte is van iedereen, maar daarmee ook van niemand – met alle gevolgen van dien. Hoe stimuleren we collectief eigenaarschap en daarmee verantwoordelijkheid vanuit gedeeld (eigen)belang? Waar gaat het goed en waar goed mis in de stad?

Inleiders zijn architect Hiddo de Boer en architect Irene Edzes van FASadE, die recent een digitale kaart hebben ontwikkeld waarin ze de (semi)publieke ruimte(n) in de stad Amersfoort uitlichten. Daarbij kwamen tal van inzichten en discussiepunten naar voren. Hoe publiek is de koffieautomaat bij Albert Heijn? In hoeverre is iets openbaar als het beperkt toegankelijk is?

Na deze inspirerende inleiding zoomt het programma in op de lokale situatie. Jolanda van Looij (Buurtgroenbedrijf) neemt de bezoekers mee naar de rafelranden en grijze zones zoals de semipublieke binnentuinen in het Spijkerkwartier en Harro de Jong (Buro Harro) kijkt naar de buitenruimten van Buitenplaats Koningsweg en Landgoed Klingelbeek, waar bewoners geen tuin hebben maar het doen met gemeenschappelijk groen.

Michi-Noeki
Irene Edzes combineert haar werk als programmamaker bij FASadE met haar baan als architect bij bureau Vollmer+partners. Ze werkt het liefst op het raakvlak van stedenbouw en architectuur, waarbij de publieke ruimte al jaren haar aandacht heeft. Haar kennis op het vlak van omgevingspsychologie biedt haar bij haar werk een specifieke invalshoek. De Amersfoortse kaart van Nolli, die zij met architect Hiddo de Boer in 2019 maakte, vormde de aanleiding om het programma De regie van de publieke ruimte in een inclusieve stad te ontwikkelen.

Aansluitend daarop is Irene vanuit Vollmer+partners mede-bedenker van Michi-Noeki, waarin openbare ruimte, toegankelijkheid en menselijk gedrag samenkomen. Dit concept is in de Oosterparkwijk in Groningen gerealiseerd en won onlangs de GALA-prijs, die het Groninger architectuurcentrum GRAS dit jaar voor het eerst uitreikte.  

CASA Jaarthema 2024: ‘ARRA’
In 2024 richt CASA zich onder het motto ARRA – ‘Arnhem’ in straattaal – op de publieke ruimte(n) in de stad. Doel is om te laten zien hoe de publieke ruimte anders zou kunnen functioneren. Dat doet CASA door middel van een gevarieerd programma, waarin aan de hand van verschillende thema’s de opgaven in de publieke ruimte in kaart worden gebracht. Door nieuwe perspectieven en ontwerpoplossingen te presenteren, biedt CASA met het programma bovendien voorstellen voor verbetering om de stad groener, gezonder en gastvrijer te maken.

Aanmelden: mail rsvp@casa-arnhem.nl onder vermelding van ‘Collectief Domein’ om verzekerd te zijn van een plek. 
bron: CASA

Andere evenementen

Stadmakerscongres 2024
Theater Zuidplein
Symposium Hervertellingen
Pakhuis de Zwijger
A tot Z-debat ‘Een Gezonde Regio’
De locatie wordt binnenkort bekendgemaakt
Vastgoed en klimaatrisico’s: Wie betaalt de rekening?
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Archicad 28 is live!
Online
4e Architectentafel Zeeland: Industrieel en Biobased Bouwen
CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan