AFFR 2022
Copyright: Sander van Wettum/Hibernation 2010-2021
AFFR 2022
Copyright: Sander van Wettum/Hibernation 2010-2021

Architectuur Filmfestival Rotterdam 5 - 9 oktober 2022, thema: Freeze Frame

LantarenVenster en Theater Zuidplein
Van 5 tot en met 9 oktober 2022 vindt voor de veertiende keer het Architectuur Filmfestival Rotterdam - het grootste internationale filmfestival over stad en architectuur - plaats, met een uitgelezen programma in LantarenVenster en Theater Zuidplein.

Het Architectuur Filmfestival Rotterdam onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren van films en het organiseren van inleidingen en debat. Het vijfdaagse festival biedt een programma van maatschappelijk relevante, cinematografisch hoogwaardige films, shorts en documentaires. Door de jaren is AFFR uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend filmfestival voor ontwerpers en stadsliefhebbers, filmfanaten en studenten. Maar ook het bredere publiek weet het festival vinden; de thema’s die AFFR aansnijdt zijn actueel en voor vrijwel iedereen relevant.

Wat kan je verwachten op AFFR dit jaar? Natuurlijk films die gaan over stad en architectuur, maar ook over de wereld om ons heen. Actuele thema’s die AFFR dit jaar aankaart zijn o.a. de eindigheid van materialen en voedselproductie, gentrificatie, de observatiesamenleving en de ‘gig-economy’ - en het effect daarvan op onze gebouwde omgeving. Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor architectenportretten, en presenteren we een serie documentaires over grote filmmakers in wiens werk architectuur en stad een belangrijke rol spelen. En natuurlijk staan ook de jaarlijkse specials weer op het programma - waaronder een vertoning samen met Architectenweb.

Thema 2022: Freeze Frame
Ook in 2022 is het festival gewijd aan een centraal thema: Freeze Frame. In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, focust AFFR op een moment van stilstaan. Of in cinematografische termen: een freeze frame.

Het freeze frame zoals we dat kennen in film is een plotselinge stop in het verhaal, een terugblik op wat er gebeurd is, een heroverweging van focus en richting. Architectuur wordt vaak gezien als een driedimensionaal freeze frame, een statische, materiële uitdrukking van een culturele trend of ontwikkeling. Gebruikmakend van het narratief van film onderzoekt AFFR al meer dan twee decennia actuele ontwikkelingen in stad en architectuur.

Recente gebeurtenissen zoals natuurrampen ten gevolge van klimaatverandering, de coronapandemie en een oorlog die niemand voor mogelijk hield dwingen ons tot onmiddellijke actie – alle hens aan dek! Maar we lijken onze unieke menselijke eigenschappen te vergeten: onze fantasie en ons vermogen om een parallelle wereld te creëren. De beste manier om dit vermogen te herontdekken is om ons niet te laten leiden door een door paniek en angst gevoed wereldbeeld. Maar om even stil te staan. Niet zoals een konijn in het licht van een aanstormende auto, maar in een moment van zelfreflectie, op zoek naar een nieuwe balans. In turbulente tijden zet AFFR 2022 een stap vooruit door stil te staan. Om de wereld vanuit verschillend perspectief te aanschouwen in een freeze frame.

In een vijfdaags festival werken we verschillende actuele onderwerpen uit in een reeks kritisch geselecteerde films en documentaires, voorzien van scherpe inleidingen en spraakmakende debatten. Het Architectuur Filmfestival Rotterdam is in oktober 2022 meer dan ooit een ijkpunt van filmische reflectie op stad en architectuur.
bron: AFFR (Architectuur Filmfestival Rotterdam)

Andere evenementen

Tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2022 - Healing Sites
Museumpark 25, 3015CB, Rotterdam
Talkshow Bouwstof op 7 december in Theaters Tilburg
Theaters Tilburg (studiozaal)
Samen bouwen aan de toekomst van Nederland op BouwBeurs 2023
Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht
Ontwerpvisies Stadstheater Arnhem
Kleine Zaal, Stadstheater Arnhem
Heilig Verbond
NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
Webinar: Acoustics & Design
Online
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan