Copyright: Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Copyright: Stichting Hilversumse Architectuurprijs

Debatavond Hilversumse Architectuurprijs

De Morgenster, Seinstraat 2 1223 DA Hilversum
Het komende decennium wil de gemeente Hilversum een aantal ingrijpende stedenbouwkundige plannen ontwikkelen in zowel het stationsgebied als aan de oostzijde van het spoor, het zogenaamde plangebied 1221. De plannenmakers willen de huidige kille, betonnen atmosfeer transformeren in een aantrekkelijk, dynamisch, ruimtelijk en groen gebied. Daarmee willen ze ook wijk Oost behoeden voor verdere verpaupering en meer deel laten uitmaken van een stedelijk centrum.

Maar liefst twaalf potentiële ontwikkellocaties zijn daarvoor aangewezen in de Geuzenbuurt, Electrobuurt en de Kleine Driftbuurt. Samen met de ontwikkelingen aan de centrumkant zal dit de stedenbouwkundige structuur en dus het karakter van de stad grondig veranderen. 
 
Stationsgebied
Dat er integrale schetsen liggen voor zowel het stationsgebied als het plangebied 1221 is te prijzen, stelt Stichting Hilversumse Architectuurprijs. Immers, het stationsgebied aan de centrumzijde is na de stedenbouwkundige veranderingen in de jaren 70 van de vorige eeuw een op zichzelf staande enclave geworden, aldus de stichting.

Hetzelfde geldt voor het Oosterspoorplein. Ondanks dat de fietstunnel en het Oosterspoorplein in 2011 de Hilversumse Architectuurprijs ontving, constateert de stichting dat het plein helaas niet is gaan leven en dat deze ingreep niet de beoogde verbinding heeft gemaakt tussen het centrum en ‘over het spoor’. Bovendien is met deze plannen de filosofie van Dudok, toch de grondlegger van de tuinstad Hilversum, opgegeven, meent de stichting. 
 
Kwaliteit
Wat de stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP) zich afvraagt en ter discussie wil stellen is of de komende stedenbouwkundige ontwikkelingen in Hilversum schatplichtig zijn aan het gedachtengoed van Dudok. Oftewel: verdient de zienswijze van Dudok bij de verdere vormgeving van de stad, de transities en de binnenstedelijke ontwikkelingen hernieuwde aandacht. Bestaat er zoiets als een Dudok 2.0? Deze vraagstelling komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De stichting HAP stelt zich immers ten doel de kwaliteit van de architectuur, de stedenbouw en landschapsinrichting te bevorderen, zo laat ze weten.
 
Dudok
Dudok en enkele tijdgenoten hebben Hilversum gemaakt tot een belangwekkend erfgoed van jonge bouwkunst met haar kenmerkende zichtlijnen, openbare ruimtes, parkachtige lanen en een hoge architectonische kwaliteit. Dit heeft Hilversum op het gebied van architectuur wereldwijd op de kaart gezet en maakt Hilversum schatplichtig aan de erfenis van Dudok.

Stichting HAP concludeerde eerder al dat de architectonische kwaliteit van bouwwerken in Hilversum achteruit gaat. Ze zou deze trend graag keren. Nu er twee grote binnenstedelijke projecten actueel zijn, lijkt het de stichting een goed moment om de kwaliteit van de stedenbouw, de architectuur en de landschapsinrichting aan de orde te stellen. 

Het debat
Als eerste stap organiseert ze een debatavond over de stedenbouwkundige kwaliteit van Hilversum, kijkend naar het verleden en de toekomst. De erfenis van Dudok is daarbij een richtsnoer, alhoewel ze beseft dat de opgaven anno 2022 van een andere orde zijn dan de kwesties van een eeuw geleden.

Allereerst kijkt ze naar de tijd waarin Dudok voor de opgave stond van het dorp Hilversum een moderne gemeente te maken. Vervolgens hoe vanaf de jaren 1970  zijn ordeningsprincipes werden losgelaten bij de stedenbouwkundige veranderingen, met als gevolg een veelvormig stedenbouwkundig palet, waarin een verbindend centrum ontbrak.

Met deze kennis en ervaring uit het verleden worden vervolgens de huidige plannen voor het stationsgebied en wijk Oost bezien. Daarbij wordt gekeken hoe bewonersparticipatie kan bijdragen aan de kwaliteit van de stadsontwikkeling, iets dat in de tijd van Dudok een nog onbekend fenomeen was. 

Reserveer hier uw kaart - toegang is gratis

Het programma

Na iedere inleiding is er een discussie met de zaal onder leiding van Roderik van Grieken op basis van een vooraf geformuleerde stelling. De inleiders kunnen vanuit hun expertise een inbreng hebben in de discussie. 

  1. Opening – Jacques van Rooijen voorzitter Hilversumse Architectuurprijs             
  2. ‘De erfenis van Dudok’ - Herman van Bergeijk  
  3. ‘De huidige plannen nader bekeken vanuit een historisch perspectief’ - Jasper Nijveldt
  4. ‘Rol van de corporaties bij de Hilversumse ontwikkellocaties’ – Anne Oosterbaan
  5. ‘Bewonersparticipatie, een functionele bijdrage aan de kwaliteit van de stad’ – Menno Hurenkamp

Inleiders

Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, zal het debat leiden. Na iedere inleiding is er op basis van een stelling een debat met de zaal waaraan ook de inleiders kunnen deelnemen. De vier inleiders zijn:
 
Herman van Bergeijk is architectuurhistoricus. In 1995 promoveerde hij op het werk van W.M. Dudok. Sindsdien werkte hij als freelance historicus en doceerde aan verschillende Europese en Amerikaanse universiteiten, vanaf 1997 aan de TU Delft. Hij is thans visiting professor in Harbin. Zijn meest recente boekpublicatie is ‘De wereld een beetje mooier achterlaten’. De stadsopbouw en stedenbouw van W.M. Dudok.
 
Architect Jasper Nijveldt is een enthousiaste, creatieve ontwerper die snel kan schakelen en complexe zaken kan vertalen in aansprekende en wervende beelden. Hij is partner bij architectenbureau Karres en Brands, finalist Prix de Rome prize 2014 en woonachtig in Hilversum. 
 
Drs. Anne Oosterbaan directeur de Alliantie Gooi en Vechtstreek is socioloog en bestuurskundige en studeerde in Nijmegen en Amsterdam. Ze heeft ondanks haar nog jonge leeftijd al een hele carrière binnen de corporatiewereld achter de rug. ‘Een klacht is een kans’ en ‘wonen is meer dan een huis van steen - fijn wonen doe je samen’, aldus de directeur van de Alliantie Gooi en Vechtstreek.
 
Dr. Menno Hurenkamp is bij de Universiteit voor Humanistiek verbonden aan de leerstoelgroep Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector. Was als politicoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, heeft zitting in het curatorium van de Wiardi Beckman Stichting en deskundig op het gebied van burgerschap en participatie.
bron: Stichting Hilversumse Architectuurprijs

Andere evenementen

BNO Interieurzaken: Slimme ruimtes, slimmer leren
Mosa Design Studio, Pedro de Medinalaan 1a, Amsterdam
Lezingen en expo: ‘Vrouwen van het AUP’
Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
ARRA #3 De Stad als Oase
NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
A-Imagination in Architectuur
Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem
De overstap op Archicad: van oriënteren tot eigen template
Online
Eerste Jos. Bedaux-lezing met Mechthild Stuhlmacher
Cobbenhagengebouw Tilburg University, Warandelaan 2, Tilburg
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan