Ocean-Plastic Garments - Solaris Community
Copyright: Julia, Omram Bhagchandani
Ocean-Plastic Garments - Solaris Community
Copyright: Julia, Omram Bhagchandani

Rethinking Plastic - Dutch Design Week at Yksi Expo

Torenallee 22-04, 5617 BD Eindhoven (Strijp-S, Apparatenfabriek)
Een studio-ruimte van 50m2, helemaal ingericht met producten van gerecycled plastic, bioplastic of duurzame alternatieven voor plastic. Daarbij zijn zelfs bouwmaterialen om een compleet huis van plastic te maken. Verder zijn er projecten van studenten en jonge ontwerpers op het gebied van plastic, naast garens gemaakt van algen, een bril geproduceerd door bacteriën en plantaardige verf.

Yksi Expo staat tijdens de Dutch Design Week (16-24 oktober) helemaal in het teken van plastic. Het programma Rethinking Plastic, dat inmiddels een jaar draait, laat zien dat er volop beweging is rond dit vaak zo verguisde materiaal, zowel bij ontwerpers en kennisinstellingen als bedrijven.

De urgentie van plastic als milieuprobleem is duidelijk, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen, stelt Yksi. Je kunt denken aan de nuttige toepassingen in de medische sfeer, op het gebied van elektriciteit, in auto’s en vliegtuigen en in huishoudelijke apparaten. Plastic als materiaal moet opnieuw worden uitgevonden en duurzaam geproduceerd op een manier dat het ook weer gemakkelijk kan worden hergebruikt.

Bedrijven, kennisinstellingen en ontwerpers zijn hier volop mee bezig en kunnen daarbij helpen bij een andere visie op en omgang met plastic. Mogelijke oplossingen lzijn het gebruik van bioplastics of andere alternatieven van hernieuwbare materialen, of een zodanig produceren en ontwerpen dat plastic producten langer mee gaan en beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. Ook kunnen ontwerpers manieren bedenken om plastic opnieuw te gebruiken en plastic producten met (gevoels)waarde creëren, wat zorgt voor een andere beleving: upcycling, aldus Yksi.

Studenten en jonge ontwerpers
Met het programma Rethinking Plastic richt Yksi Expo zich al ruim een jaar volledig op dit thema. De kerntentoonstelling wordt voortdurend vernieuwd, met wisselende nevenexposities en presentaties. In de Rethinking Plastic Academy initieert, begeleidt en presenteert Yksi Expo diverse projecten met studenten en jonge ontwerpers die aan de slag gaan met plastic of plastic gerelateerde producten. Dit gebeurt als onderdeel van hun opleiding en indien mogelijk in direct contact met of in opdracht van bedrijven.

Tijdens DDW zijn resultaten hiervan te zien: soms concrete producten, soms concepten of prototypes, soms experimenten met materialen. Een voorbeeld is het project van TNO om bioplastic in samengestelde producten met een nieuwe technologie helemaal af te breken en opnieuw te gebruiken.

Huis van plastic
Met het Rethinking Plastic House laat Yksi Expo zien dat zowel ontwerpers als bedrijven flink bewegen in de richting van duurzaam en circulair produceren en gebruiken van plastic. Producten lopen uiteen van een stofzuiger tot plantenpotten, van gordijnen en vloerbedekking tot matras en van meubels en keukenkastjes tot verpakkingen.

Steeds meer producten in huis zijn inmiddels verkrijgbaar in gerecycled plastic, gemaakt van bioplastic of van alternatieve, natuurlijke en hernieuwbare materialen. Er zijn niet alleen kozijnen van kunststof, maar inmiddels ook gevelbekleding en zelfs een heel huis. Rethinking Plastic House komt tot stand in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.

Verder is er een kleine recyclingwerkplaats van stichting Sparkling Plastic uit Den Bosch, toont het internationaal platform Solaris producten die gemaakt zijn van plastic uit de oceaan bij Thailand en zijn de winnaars te zien van de No Waste Challenge (What Design Can Do) en de Green Product Award (Green Future Club). Daarnaast biedt Yksi Expo tijdens DDW ruimte aan een tiental duurzame, circulaire producten en projecten op het gebied van social design.

Embassy of Rethinking Plastic Het programma
Rethinking Plastic (Expo, Academy, House) vormt tevens de Embassy of Rethinking Plastic, onderdeel van de World Design Embassies van de Dutch Design Foundation.

Brightlands Chemelot Campus Brightlands Chemelot
Brightlands Chemelot Campus is een van de vier innovatiecampussen in Limburg waar 100 bedrijven en instituten in een ecosysteem samen innoveren op het gebied van circulaire chemie en materialen. Het Rethinking Plastic House wordt ingericht in samenwerking met het Aachen-Maastricht Institute voor Biobased Materials (AMIBM), Brightlands Materials Center (BMC), Maastricht University (UM), Chemelot Innovation & Learning Labs (CHILL) en verschillende bedrijven.
bron: Yksi Expo

Andere evenementen

Street View - videokunst en openbare ruimte in Maastricht
Entre Deux en binnenstad Maastricht
Van papier tot pixels – Levende archieftentoonstelling in HNI
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Sub Terra
Prins Hendrikkade 600 1011 VX Amsterdam
The Future of Us – The New World
Online
Landelijke Congres Openbare Ruimte
Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle (tegenover het station)
AFFR 2021
LantarenVenster, RDM en Theater Zuidplein (Rotterdam)
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan