Copyright: Stichting Liniebreed Ondernemen
Copyright: Stichting Liniebreed Ondernemen
Copyright: Stichting Liniebreed Ondernemen
Copyright: Stichting Liniebreed Ondernemen
Copyright: Stichting Liniebreed Ondernemen
Copyright: Stichting Liniebreed Ondernemen
Copyright: Stichting Liniebreed Ondernemen
Copyright: Stichting Liniebreed Ondernemen

Fortenfestival

Diverse locaties van de Hollandse Waterlinies
Forten, bunkers en vestingsteden van de waterlinies zijn te bezoeken van 4  tot en met 12 september tijdens het Fortenfestival. Bezoekers kunnen luisteren naar een openluchtconcert, een expositie bekijken of genieten van een film onder de sterren in de buitenbios. Ook rondleidingen of een bezoek aan één van de vele musea zijn mogelijk.

Het fortenfestival biedt voorts tal van wandel - en fietsroutes om het linielandschap en de natuur te ervaren. Ontspannen op een terras met een hapje en drankje kan natuurlijk ook, met uitzicht op onder andere UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies, aldus de organisatie. Het programma is te vinden op  www.fortenfestival.nl.

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet, terwijl robuuste forten de doorgangspaden bewaakten.

Lange tijd mocht het linielandschap niet worden bebouwd. Daardoor ontstond een open landschap van natuur, akkers en weilanden. Het vormt een gebied met rust en ruimte, vol verhalen en bijzondere objecten, en met unieke  flora en fauna in de natuurgebieden op en rond de forten.

Dit jaar brengt Nederland een ode aan het landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen. Ook de Hollandse Waterlinies doen mee. Ontdek dit prachtige UNESCO Werelderfgoed tijdens het Fortenfestival; het ideale dagje uit voor alle leeftijden. Kijk op forten.nl voor een fort, bunker of vesting in de buurt. Let op: vanwege de Covid19-pandemie moet je in de meeste gevallen vooraf reserveren. Plan het bezoek op tijd.

Een greep uit de activiteiten:

Film & Muziek
Luister op 4 september naar bluegrass, country en Amerikaanse folk bij Fort aan de Klop, of naar Kampvuursessies met mooie en grappige liedjes van Yentl en de Boer bij Werk aan het Spoel. Op 11 september organiseert Fort Nieuwersluis en een heuse buitenbioscoop met de film 1917 over WOI.

Rondleidingen
Vesting Nieuwpoort organiseert vestingwandelingen op 4 en 11 september. Op 5 september is de keuze reuze, volgens de organisatie. Fort Kijkuit biedt OERRR-opdrachten. Een rondleiding op Forteiland IJmuiden begint met een korte overtocht met de MS Koningin Emma. En er zijn rondleidingen in Fort Spijkerboor, Vesting Hellevoetsluis, Biberbunker en Geofort.

Op 11 en 12 september staan rondleidingen centraal vanwege Open Monumentenweekend. Bijzonder op 11 september is de rondleiding over een Romeinse weg bij Castellum Hoge Woerd, naar de replica van een Romeinse wachttoren. Fort Ruigenhoek, Fort Nigtevecht en Fort Spijkerboor bieden rondleidingen op 11 of 12 september.

Fietsen & Wandelen
Er zijn diverse linieroutes voor fietsers en wandelaars, langs kanalen en dijkjes, sluizen en monumenten. Onderweg kun je bijkomen op een fortterras.

De LF Waterlinieroute laat je drie waterlinies ontdekken. De route is 410 km lang en gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie.

Tijdens de Waterlinie Kunstroutes zijn verschillende vormen van kunst en cultuur in de buurt aan elkaar verbonden. Op zondagochtend kun je een uurtje meewandelen met de fortwachter bij Fort Everdingen. De echte wandelaars halen hun hart op met het Waterliniepad; een 350 km lange afstandwandelpad langs twee waterlinies. Ontdek de Romeinse Limes zaterdag 11 september via een fietstocht in Utrecht. Of beleef forten en vestingen eens op de step. Deze kun je onder andere huren in Naarden, Muiden en Weesp.

Eten & Drinken
Relax met een hapje en drankje op het terras, bijvoorbeeld bij Fort Zuid, Fort KIJK, Fort Uitermeer, Fort aan de Klop, GeoFort of Fort Bakkerskil. Laat je een avond verleiden met verhalen, muziek, beleving en een 5-gangen diner van het reizende pop-up restaurant SterkWater bij Fort Everdingen.

Op 10 september kun je een speciaal Waterliniediner op Werk aan het Spoel combineren met een fietsroute langs de verlichte groepsschuilplaatsen aan de Diefdijk. Combineer op Fort Vechten je terrasbezoek met het Waterliniemuseum en leer alles over de verdediging van Nederland met water.

Kinderprogramma & Musea
Schat zoeken in Nieuwpoort, avonturentocht in Maastricht, speurtochten in Fort Honswijk en Vesting Woudrichem: voor stoere en avontuurlijke kids is genoeg te beleven. Bij de GeoExperience op het GeoFort leer je alles over de aarde of speel je in de vleermuisspeurtuin. Op Forteiland Pampus kun je over de stelling vliegen in een virtuele luchtballon. 

Bezoek op 5 september het Museum Bescherming Bevolking in Bunkercomplex Park Overvoorde, een zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Op Fort Nieuwersluis vind je de buitenexpositie Linie van Boven, met een speciale speurtocht voor de kinderen.

In Den Helder kun je het Napoleontisch Fort Kijkduin bezoeken, met een Noordzeeaquarium waar je vissen mag aanraken. Op Fort aan de Buursteeg duik je in de geschiedenis van de Grebbelinie in het Grebbelinie Bezoekerscentrum, met een film, interactieve animaties, tijdlijnen, veldtelefoons en vele voorwerpen.

UNESCO WERELDERFGOED HOLLANDSE WATERLINIES
Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de UNESCO-status. Beide linies zijn erfgoed van wereldniveau en heten nu samen de Hollandse Waterlinies. Ze vertellen het bijzondere verhaal over de militaire verdediging van ons land met water als bondgenoot. Ze zijn uniek in de wereld en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties.
bron: Stichting Liniebreed Ondernemen

Andere evenementen

BNA Architectendag 2021
De Kazerne, Eindhoven
Street View - videokunst en openbare ruimte in Maastricht
Entre Deux en binnenstad Maastricht
Van papier tot pixels – Levende archieftentoonstelling in HNI
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Sub Terra
Prins Hendrikkade 600 1011 VX Amsterdam
The Future of Us – The New World
Online
Rethinking Plastic - Dutch Design Week at Yksi Expo
Torenallee 22-04, 5617 BD Eindhoven (Strijp-S, Apparatenfabriek)
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan