Architectenweb - Expositie en boek met architectuur op albumhoezen - Beeld 1 - Copyright OMI Rotterdam
Architectenweb - Expositie en boek met architectuur op albumhoezen - Beeld 1 - Copyright OMI Rotterdam

SONIC | Architecture Album Artwork

Schietbaanstraat 21, 3014 ZV, Rotterdam
OMI en Paul Groenendijk presenteren de expositie ‘SONIC | Architecture Album Artwork’. De expositie toont meer dan 400 platenhoezen waarop de stad of een gebouw het beeld bepalen. De skyline en stadsplattegronden, bruggen en brutalistische gebouwen, ze zijn regelmatig te vinden op hoezen van uiteenlopende artiesten.

De stad is een grote inspiratiebron voor muzikanten, maar ook voor hoesontwerpers biedt de stadsjungle eindeloze mogelijkheden de muziek te verbeelden. Air, Beastie Boys, The Jam, Led Zeppelin, Nas, Pink Floyd, The Streets, Wilco en Yes hebben iconische hoesontwerpen waarin steden en gebouwen een prominente rol spelen. In de tentoonstelling zijn deze te zien, naast vele verrassende ontdekkingen: van ABRACADABRA met een ontwerp van de Rotterdamse Maaike Canne tot de Parijse punkband Youth Avoiders. Naast deze esthetisch ontworpen hoezen, zijn er parels van minder bekende artiesten die poseren voor overbekende architectuuriconen, in winkelstraten en buitenwijken.

Steden
De moderne stad en het stadsleven zijn regelmatig bezongen door artiesten, nog vaker zijn ze het onderwerp van een platenhoes. Zoals Berlijn, Eindhoven, Londen, Parijs, Pyongyang, Rijswijk en Sydney. New York is de onbetwiste koploper, met de skyline en de Brooklyn Bridge als terugkerend beeld. Voor elk genre - jazz, klassiek, rock, rap - en voor elke artiest is deze stad geschikt: van Blondie tot Lee Towers. Fotomontages, tekeningen en collages van New York bieden een beeld van de stad, met onverwachte perspectieven op de architectuur. Het Nederlandse equivalent is Rotterdam; kerkkoren en rockbands vinden hun weg door de hedendaagse stad. Het is zelfs mogelijk om met de platenkoffer in de hand een Rondje Rotterdam te maken, met een kakofonie aan muziek- en architectuurstijlen: De orgelmuziek van Joop Walvis in het metrostation Stadhuis en de gitaren van Lewsberg bij de Rotterdam Building.

Hoesontwerp
De variatie aan thema’s - buitenwijk, industrie, icoon, hoogbouw, infrastructuur, skyline - is groot, evenals de diversiteit in het ontwerp van de platenhoes. Klassiekers zijn de (uitklap)hoezen van het Londense Hipgnosis, eigenzinnige en innovatieve ontwerpen. Op de hoes van Quatermass vliegen er pterodactyls tussen de glasfaçades van kantoren en op Animals van Pink Floyd hangt een opblaasvarken boven Battery Power Station. Artiesten ontwerpen soms ook hun eigen hoes, zoals het Berlijnse Ceeys die met hun hoezen een hommage brengen aan de Oost-Duitse plattenbau en Alex Turner (Artic Monkeys) die zelf een maquette ontwierp voor de hoes van Tranquility Base Hotel & Casino, geïnspireerd op de film 2001: A Space Odyssey. In de expositie passeren ze allemaal de revue, naast ontwerpen van fotografen, kunstenaars en vormgevers.

Boek
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt het boek ‘’ van auteur Paul Groenendijk. “Je kunt beter vragen wat ik niet verzamel. Zo gauw ik ergens twee of drie platen met een overeenkomst herken, is een nieuw verzamelgebied niet ver weg.” In woord en beeld biedt het boek een uitgebreid overzicht van de mooiste, vreemdste en meest bijzondere architectuurhoezen. En natuurlijk de verhalen achter de hoezen en de ontwerpers. Als architectuurkenner heeft Groenendijk vele locaties kunnen achterhalen, als verzamelaar verbindt hij moeiteloos hoge en lage cultuur. Het boek is à € 24,95 verkrijgbaar bij OMI.

Praktische informatie:
Locatie: OMI, Schietbaanstraat 21, 3014 ZV, Rotterdam
Tijden: Do - Vrij 13:00 - 18:00 | Za - Zo 13:00 -17:00
bron: OMI

Andere evenementen

Architect@work staat in teken van ‘Healthy Materials’
Ahoy, Rotterdanm
Sharelly Emanuelson fotografeert duurzaamheid
Museumstraat 1, Amsterdam
Architectuur Filmfestival Rotterdam 5 - 9 oktober 2022, thema: Freeze Frame
LantarenVenster en Theater Zuidplein
Expositie Jan Sterenberg - Constructie en context in ArchitectuurPunt Zoetermeer
Club Entree, Boerhaavelaan 33, Zoetermeer (vm IBM kantoor)
Polyclose 2022: 31 augustus, 1 en 2 september
Flanders Expo (hal 1, 4 & 6) Maaltekouter 1 B-9051 Gent (België)
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan