Copyright: via Marc de Groot
Copyright: via Marc de Groot
Copyright: via Marc de Groot
Copyright: via Marc de Groot

Aangespoeld!

Het Kunstgemaal Veerweg 1, Bronkhorst
Het monumentale Kunstgemaal in Bronkhorst aan de IJssel, met de omringende uiterwaarden, de dijk en De Veluwe, inspireerde ontwerper Marc de Groot tot het samenstellen van een expositie: Aangespoeld!

Een gezelschap van zeven ontwerpers en kunstenaars: Jasper Udink ten Cate, Pepe Heykoop, Nienke Hoogvliet, Kranen/Gille, Aliki van der Kruijs, Studio Makkink & Bey en Marc de Groot zelf, spoelde hier aan. In het landschap tonen sommige ontwerpers bestaande, veelal ambachtelijk gemaakte ontwerpen, anderen maakten speciaal voor de expositie nieuw werk. Allemaal nemen ze de natuur als vertrekpunt; ze reflecteren op klimaatverandering, de zeespiegelstijging, het veranderende landschap, alsook deze veranderende, woelige tijden.

Voedsel en golven
Creative Chef Jasper Udink ten Cate kennen we van het Smaakmuseum en de biologische Bijenakker in Odijk, waar hij onder andere vergeten gewassen laat groeien. Neem de Deventer zwartbladbiet en de koolsoort Eeuwig Moes, waarmee hij kleurrijke kunst-design-food-experiences creëert.

Daarnaast is de multidisciplinaire ontwerper gefascineerd door geluidsgolven die hij op een poëtische manier benadert. Als onderdeel van een groter nog te realiseren project, vatte hij samen met een codeur verschillende frequenties van het geluid van de zeegolven in een model. Het op de geluiden van golven geïnspireerde filmpje toont zo een 3D-golf, inclusief de geluiden van meeuwen in een loop. Het idee is om de golf 3D te printen of te frezen in hout om zo het geluid te vertalen in een tafel.

IJsselwater-tafelkleed
Ook Aliki van der Kruijs gebruikt de beweging van het water van de zee, maar vertaalt de harde wetenschappelijke data in zacht geweven textieldesigns. Voor Horizont is het water van de IJssel haar inspiratiebron. Vanwege de steeds heviger regenval kan het water niet weg en stromen de rivieren over. De gegevens van boorpunten op plekken waar ruimte voor de rivier wordt gemaakt vertaalde ze in een tafelkleed waarmee je het gesprek over de grondwaterspiegel en de bodem letterlijk op tafel legt.

Jos Kranen en Johannes Gille van studio Kranen/Gille tonen speciaal voor de locatie gemaakt werk dat gevoed is door de afgelopen periode waarin plots de hele wereld tot stilstand kwam. De laatste scene van de film Planet of the Apes (1968), waarin Charlton Heston rijdend op een paard op het strand een verwoest vrijheidsbeeld vindt, inspireerde de ontwerpers om symbolische, grote (90 x 75) verwoeste en mooi verweerde omgevallen iconen te creëren: dramatisch ogende maskers die in het landschap zijn achtergelaten en aangespoeld. Dit is wat er over is van wat er was, zeggen de ontwerpers, maar ook: klamp je niet vast aan wat er was, reflecteer, herdefinieer en raap het beeld op, poets het op en ga weer verder.

Jutters
Nienke Hoogvliet laat zich in textiele werken inspireren door het water, met name de zee, waaruit ze als een jutter materialen vist die de basis vormen van haar onderzoek naar zeewier of vissenhuid. Met het handgeknoopte kleed Sea Me van zeewiergaren en een afgedankt vissersnet en het zeewierkrukje, zet de ontwerper ons aan het denken over sociale en milieuproblemen in de textiel-, leer-, en voedselindustrie, terwijl ze tegelijkertijd duurzame alternatieven biedt.

Studio Makkink & Bey tonen de opmerkelijke Cheese Maker waarin design, educatie, cultuur en ambacht van India en Nederland samenvloeien. De toren bestaat uit een stapeling handgemaakte objecten met verschillende materialen zoals hout, keramiek, metaal, koper, Indiase ‘blue pottery’, katoen en marmer. Alsof Jurgen Bey en Rianne Makkink die materialen in de omgeving hebben gejut om er met de hand een citruspers, melkkan, lepel, vergiet, pan, snijplank, kom, en kaasdoek mee te maken.

De Cheese Maker staat centraal voor de start van De WaterSchool, een doorlopend ontwerpend onderzoek dat als doel heeft om een school op te zetten die draait om ‘water’. Als materiaal, grondstof, maar ook als sociaal, holistisch, ecologisch, economisch en politiek fenomeen. De WaterSchool krijgt onder andere vorm en inhoud via tentoonstellingen, lezingen, en kenniscentra over de hele wereld.

Sterrenstof en zeepbellen
Van de natuur afgeleide structuren en verhoudingen en perfecte wiskundige figuren vertaalt productontwerper Marc de Groot in poëtische, ruimtelijke lichtontwerpen. Met Japanse precisie en een vernuftig haaksysteem construeert hij verlichting als metaal-origami, waarbij ambachtelijk handwerk wordt gecombineerd met moderne technieken. Tijdens Aangespoeld laat hij voor het eerst zijn nieuwste lichtontwerpen getiteld StarDust zien. Drie lampen van verschillende afmetingen en uiterlijk, waarvan er een door de natuur is verweerd en geroest, bestaan uit vier-, vijf- en zeshoeken waarmee de ontwerper toch een perfecte bolvorm weet te creëren. StarDust verspreid licht alsof het een op aarde geprojecteerde sterrenhemel is, en refereert aan ons sterrenstelsel waarbij de stand van de maan eb en vloed bepaalt.

Met In a bubble maakt Pepe Heykoop een speciaal wandwerk met bubbels van inkt en zeep op papier, dat in het Kunstgemaal Café is te zien. Zeepbellen die ongrijpbaar zijn en onvoorspelbaar, en die in hun vormen nooit te herhalen zijn. In a bubble betekent out of control; geef je over aan de schoonheid van de natuur.

Aangespoeld is te zien in het café en de galerie van Het Kunstgemaal, het gemeentelijk monument waarvan Joost Wolters directeur is. Diens grootvader was er de beheerder, die toentertijd dagelijks de waterstanden doorgaf aan het Waterschap. Joost heeft ervoor gezorgd dat de beheerderswoning is gered van de sloop; hij stelt de galerie en het café nu beschikbaar om de bijzondere aangespoelde en gejutte schatten van de ontwerpers te tonen met uitzicht op gras, bomen, de uiterwaarden en de IJssel.

Hyperlokaal lunchen
Gedurende de expositie zal Jasper Udink ten Cate speciale lunches organiseren op zondag zondag 1 november en zondag 6 december om 12 uur speciaal hyperlokale lunches organiseren met onder andere appels uit de nabijgelegen boomgaard, gecombineerd met bijzondere aangespoelde verhalen van de exposerende ontwerpers. Er is plaats voor telkens maximaal twintig man en opgeven kan alleen van tevoren via info@creativechef.nl. Prijs: 85 euro, inclusief drank.

Concept en samenstelling: Marc de Groot
Tekst en samenstelling: Viveka van de Vliet
Fotografie: Jan Willem Kaldenbach.

Aangespoeld van 27 september t/m 8 november 2020
Open donderdag t/m zondag van 11-17 uur.
Het Kunstgemaal
Veerweg 1 Bronkhorst
T: 0575 472550 M: 06 11392349
info@hetkunstgemaal.nl
bron: ByMarcdeGroot

Andere evenementen

Het gedroomde museum, Berlages meesterwerk
Stadhouderslaan 41 2517 HV Den Haag
INDESEM 2021: ‘Datascape’
Online
Colour!... effects on well-being in interior spaces
Online
Schüco Innovation Now: Gezondheid en Gezond bouwen
Online
Online symposium wonen en zorg Who Cares
Online
Designbeurs OBJECT
HAKA-gebouw, Vierhavensstraat 38-42, Rotterdam
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan