Copyright: Udinga Media
Copyright: Udinga Media

Expertsessie Natuurlijk Circulair

DAAD Architecten, Paltz 21 in Beilen
DAAD Architecten houdt donderdag 21 november een seminar over circulariteit en biobased materialen. "Biobased bouwen is een excellente en beproefde manier van circulair bouwen, maar wordt vaak als alternatief en te risicovol gezien. Middels deze kennissessie willen we dat beeld bijstellen", aldus Martijn Prins van DAAD.

"We vertalen kennis en innovatie naar de markt. Circulair bouwen moet heel gewoon worden, vandaar de naam van dit event: Natuurlijk Circulair." Het bouwen met hernieuwbare en natuurlijke materialen heeft volgens Prins als voordeel dat er CO2 opgeslagen wordt en dat resulteert in een gezonde woonomgeving. Prins: "Dat moet algemeen bekend worden en daarom gaan vier experts op ons initiatief in gesprek met corporaties, aannemers, ontwikkelaars, ambtenaren en andere geïnteresseerden over biobased bouwen. Het wordt een middag waarin ze hun licht laat schijnen op de volgende onderwerpen: wat is circulair bouwen; de voor- en nadelen van biobased materialen; damp-open bouwen en biobased isolatie en natuurlijke houten gevelbekleding."

Nut en noodzaak
De middag in het bedrijfspand van Daad, aan Paltz 21 in Beilen, wordt afgetrapt door Martijn Prins zelf, die vertelt over de strijd van de ontwerper in het maken van een duurzame keuze. Daarna geeft hij het woord aan Peter Kuindersma van TNO. Peter zal, met zijn achtergrond in de bouwfysica, meer vertellen over nut en noodzaak van circulariteit en tevens een aantal biobased materialen belichten. Het belooft een met milieu-impact onderbouwd verhaal te worden over circulariteit. Kuindersma: "Bouwfysica, bouwtechniek en circulariteit zijn mijn specialismen. Ik verbind daarnaast andere expertises met bouwgerelateerde domeinkennis en maak deze kennis en innovaties toepasbaar in concrete projecten."

Materiaalkeuze
De tweede gastspreker is Andries van Eckeveld van Innovita. Hij wordt gezien als de kenner van natuurlijke houten gevelbekleding van Nederland. Hij zal antwoord geven op de vragen: Hoe kun je tropisch hardhout verantwoord toepassen? Hoe kom je tot een goede materiaalkeuze in het woud van natuurlijke gevelmaterialen? Hoe verwerk je natuurlijke materialen en hoe blijven ze lang mooi?

Gezondheid
Na de pauze neemt Jean Frantzen van DGMR de aanwezigen mee langs de voordelen van biobased materialen. Frantzen: "Niet alleen het effect op de natuur, maar vooral de voordelen van de CO2 die opgeslagen ligt in deze materialen." Frantzen is expert op het gebied van bouwen en gezondheid en daarom komt natuurlijk ook het effect van natuurlijke materialen op het binnenklimaat en daarmee de gezondheid van de mens aan bod.

Samenwerken
Als laatste vertelt Abe van der Woude van Warmteplan alles over de voordelen van damp-open bouwen en de verschillende biobased isolatiematerialen zoals houtwolisolatie en cellulose materialen. Maar ook vertelt hij meer over materialen om tot een luchtdichte gebouwschil te komen. Van der Woude: "Na mijn studie aan de universiteit van Amsterdam, genaamd Future Planet Studies, ben ik ervan doordrongen dat we met de planeet moeten samenwerken in plaats van deze te 'verbruiken'. Oftewel, zorg dat alles in je gebouw zo optimaal mogelijk is, zodat je zo min mogelijk techniek hoeft toe te passen om tot een gezond en aangenaam woonklimaat te komen."

Aanmelden
Naar verwachting leveren de bijdragen van de experts voldoende stof tot napraten op. Daar is volop gelegenheid toe tijdens de aansluitende netwerkborrel. De bijeenkomst is gratis te bezoeken. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar voor belangstellenden.  Zij kunnen zich melden door een mail te sturen naar info@daad.nl. Helaas geldt dat vol ook echt vol is. 
bron: DAAD Architecten

Andere evenementen

Natuurinclusief: het verticale stadslandschap
Brebl, Waalbandijk 14 E/F, Nijmegen
Groninger Architectuurmaand
Groningen
Land Art Luisterweekend
Prijsuitreiking Architectenweb Awards 2020
Broeinest ADAM
Prijsuitreiking Architectenweb Awards 2020
Broeinest ADAM
Prijsuitreiking Architectenweb Awards 2020
Broeinest ADAM
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan