Copyright: Denis Esakov
Copyright: Denis Esakov
Copyright: Denis Esakov
Copyright: Denis Esakov
Copyright: Pavel Kuznetsov
Copyright: Pavel Kuznetsov
Copyright: Schusev State Museum of Architecture
Copyright: Schusev State Museum of Architecture
Pavel Kuznetsov
Copyright: Denis Esakov
Copyright: Denis Esakov
Copyright: Denis Esakov
Copyright: Denis Esakov
Copyright: Pavel Kuznetsov
Copyright: Pavel Kuznetsov
Copyright: Schusev State Museum of Architecture
Copyright: Schusev State Museum of Architecture
Pavel Kuznetsov

Melnikov House: Saving an Avant-Garde Icon

Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB, Rotterdam
De 5e editie van de Iconic Houses Lezingenserie in Europa vindt plaats van 7 -15 oktober 2019. Pavel Kuznetsov, directeur van het Staatsmuseum van Konstantin en Viktor Melnikov in Moskou maakt dan een tournee langs zes iconische huizen in zes Europese steden met een lezing over het Melnikov Huis in Moskou. Daarbij komt hij op donderdag 10 oktober in Huis Sonneveld, behorend tot Het Nieuwe Instituut, in Rotterdam.

De lezing is in het Engels. Aanmelden voor de lezing kan via de website van Het Nieuwe Instituut.

Het Melnikov Huis
Het Melnikov Huis, ontworpen door architect Konstantin Melnikov (1890-1974) voor zichzelf en zijn gezin, is een icoon van de Russische avant-garde-architectuur. De experimentele cilindrische structuur werd gebouwd tussen 1927 en 1929 om Melnikov's concepten voor massaproductie te testen. Melnikov geloofde dat de essentie van zijn huis lag in de balans en gelijkwaardigheid van gewicht, licht, lucht en warmte. De originele lay-out, elegante ruimtelijke indeling en ingenieuze constructietechnieken worden gecombineerd in een unieke architectonische vorm die er nog steeds modern uitziet. Met behoud van enkele historische elementen van de 20e eeuw, weerspiegelt het huis ook het tragische leven van deze Einzelgänger-architect in een collectivistische samenleving.

Pavel Kuznetsov bespreekt de geschiedenis van het Melnikov Huis vanaf het begin in de vroege 20e eeuw tot de oprichting van het museum in 2014 en het huidige conserveringsproject. Hij verkent de nieuw gevonden informatie die de architecturale, technische en filosofische ideeën blootlegt die achter het ambitieuze plan van Melnikov liggen om een architectonisch manifest in het Sovjet-Rusland van de jaren 1920 te bouwen.

Film
Fragmenten uit de documentaire 'Konstantin Melnikov' (1999) van Jet Christiaanse en Marjo Leupers begeleiden de lezing om de persoon van Melnikov in een historische context van de 20e eeuw te zien door de ogen van architectuurhistorici en de zoon van Melnikov, de kunstenaar Viktor Melnikov (1914 -2006). De film is zelf al een deel van het erfgoed geworden omdat het materiaal gefilmd is in een tijd toen de toekomst van het Melnikov Huis en andere door Melnikov ontworpen gebouwen onzeker was.

Pavel Kuznetsov 
Pavel Kuznetsov is een econoom van opleiding en een onderzoeker in Sovjet avant-garde-architectuur door roeping. Hij woont in een constructivistisch appartement in Moskou en werkt als adjunct-directeur van het Schusev State Museum of Architecture. Sinds 2014 houdt hij toezicht op de collecties en archieven van het Melnikov Huis en de overgang van privéwoning naar openbaar museum. Als directeur van het Staatsmuseum van Konstantin en Viktor Melnikov leidde hij ook een pre-restauratie project voor het Melnikov Huis, ondersteund door een subsidie van Keeping it Modern, een initiatief van de Getty Foundation. Zijn boek, The Melnikov House: Icon of the Avant-Garde, Family Home, Architecture Museum, werd in 2017 in Berlijn gepubliceerd. Toen hij nog geen onderzoek deed, was hij de eerste Rus die met succes het Kanaal over zwom (in 14 uur, 33 minuten, 25 seconden)

BoekThe Melnikov House - Icon of the Avant-Garde, Family Home, Architecture Museum
Dit boek, geschreven door Pavel Kuznetsov, geeft een gedetailleerd verslag van zijn ontstaan en geschiedenis tot in de 20e eeuw, de overgangstoestand van woonhuis naar museum en de huidige staat van het huis in afwachting van een diepgaand onderzoek en conserveringswerk. Het bevat rijk archiefmateriaal en recente foto's. Het beschrijft de uitdagingen en keuzes ten behoeve van de musealisering van het huis. Veel memorabilia uit het huis zijn gekoppeld aan het professionele en gezinsleven van de architect en voor het eerst gepubliceerd. Dom Publishers, ISBN 978-3-86922-436-7.

Over de Iconic Houses-lezingenreeks
De Iconic Houses-lezingen reeks werd in 2014 in vijf steden in Europa gelanceerd om mensen bewust te maken van moderne museumwoningen en hun strijd om te overleven. Als sprekers verwelkomden we de directeuren en experts van enkele van de meest iconische huizen ter wereld, zoals Frank Lloyd Wrights Fallingwater, Philip Johnsons Glass House en Eileen Gray’s Villa E-1027. Het initiatief in Europa werd genomen door vijf museumwoningen: Huis Sonneveld, Haus Ungers, Villa Stenersen, Villa Tugendhat en het Van Schijndelhuis, in 2018 gevolgd door Villa Müller. Na de succesvolle tours in Europa, lanceert Iconic Houses een eerste Iconic Houses Lecture Tour naar drie locaties in de VS en Canada in februari 2020, met deze lezing over het Melnikov Huis. Alle eerdere lezingen zijn te vinden op de Iconic Houses website.
bron: Iconic Houses Netwerk

Andere evenementen

In de voetsporen van Cornelis Van Eesteren
Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam
David Umemoto: Architect van het onmogelijke
Lange Voorhout 74 2514 EH Den Haag
Expertsessie Natuurlijk Circulair
DAAD Architecten, Paltz 21 in Beilen
Evolutionaries
LET OP: twee verschillende locaties
Nature morte/Nature vivante
Site du Grand-Hornu Rue Sainte-Louise 82 B-7301 Hornu
Publieke ruimte in de inclusieve stad
HU Amersfoort, De Nieuwe Poort 21, 3812 PA Amersfoort
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan