Clean Society - tentoonstelling over afval

Het Glazen Huis, Amstelpark, Amsterdam
Zone2Source heeft HeHe – een kunstenaars duo bestaande uit Helen Evans en Heiko Hansen – uitgenodigd om een nieuw project te ontwikkelen in de context van het programma rond kunst, natuur en technologie in het Glazen Huis in het Amstelpark.

HeHe bevraagt in zijn werk op vaak humoristische wijze de altijd aanwezige energiebehoeften van het hedendaagse leven, en visualiseert de sociale, industriële en ecologische tegenstrijdigheden die het resultaat zijn van onze technologische landschappen. Daarvoor gebruikt het duo een taal van licht, geluid en beeld in een praktijk waarin het vaak digitale media inzet om de relatie tussen het individu en zijn hedendaagse stedelijke omgeving te onderzoeken. Door het zichtbaar maken van ons consumptiegedrag en de effecten daarvan maakt HeHe urgente ecologische kwesties en de vraag van verantwoordelijkheid tot publiek debat.

De actoren in HeHe’s performatieve installaties zijn de machines zelf: olieplatforms, kerncentrales, verbrandingsovens, auto’s, hijskranen, treinen en de elektrische en digitale middelen van massa consumptie. Geïnstalleerd in de openbare ruimte of juist in geënsceneerde settingen, wordt de machine een theatraal middel dat geplaatst wordt in apocalyptische landschappen en onnatuurlijke belichting. Met zijn werk poogt HeHe te reflecteren op de bestaande technologische systemen die ons omgeven en er een hernieuwde verbeelding omheen te weven.

Clean Society, speciaal ontworpen voor zone2source, is een tentoonstelling over afval. Het is een voortzetting van HeHe’s onderzoek en obsessie naar het reproduceren van energiecentrales in miniatuur. De titel van de tentoonstelling is afkomstig van Amsterdams  ‘Afval Energie Bedrijf (AEB), 's werelds grootste Waste to Energy-bedrijf, dat zijn diensten promoot met de slogan ‘voor een schone samenleving’. Clean Society maakt een verbinding met een minder bekend deel van het Amsterdams landschap door een model van de gevel van de vuilverbrandingsfabriek in het paviljoen te brengen.

Het tweede deel van de tentoonstelling bestaat uit een documentaireruimte over fabrieken.  HeHe bezit een grote verzameling posters die fabrieken en hun rookuitstoot tonen, die samen met een selectie posters van de collectie van de Laka Foundation (documentatie & research-centrum nucleaire energie) getoond worden. In de achterruimte van het paviljoen wordt HeHe’s monumentale kunstwerk Nuage Vert, over de uitstoot van de grootste vuilverbrandingsoven in Parijs, getoond als een videoprojectie.

De kunstenaars brengen de infrastructuur (de vuilverbrandingsoven), het materiaal (afval) en de communicatie rond energie en afval in de tentoonstellingsruimte. Door de mens gemaakte wolken staan niet alleen symbool voor vervuiling, maar hebben ook verschillende ideeën van productiviteit, rijkdom, arbeid, energie, revolutie, afwijkende mentale gesteldheden en de kracht van de menselijke verbeelding gerepresenteerd.

In de post-industriële samenleving werd een opgeschoonde versie van de fabrieksproductie metafoor, zonder enige verwijzing naar vervuiling, toegeëigend door de culturele industrie. Hoe is het idee van zware industrie en infrastructuur verbonden met de mogelijkheid van de kunst om de delicate relatie tussen productie en emissie te belichten?

HeHe creëert een verontrustende en poëtische ervaring die ver verwijderd is van de idyllische ervaring van natuur die het park voorstelt, en brengt vragen rond consumptie en afval productie terug bij de bewoners van Amsterdam.

Over de kunstenaars
HeHe bestaat uit Helen Evans (UK, 1972) en Heiko Hansen (Germany, 1970); het kunstenaarsduo woont en werkt in Le Havre, Frankrijk. HeHe installeert grootschalige werken in de publieke ruimte. Een brug slaand tussen media kunsten, ontwerp en hedendaagse kunst hebben ze op diverse locaties internationaal tentoongesteld waaronder Palais de Beaux-Arts (Bruxelles), Parc D’Arte Viventi (Turin), MAXXI (Rome), National Art Museum of China (Beijing), Biennale de Lyon, San José Museum of Art, Biennale Internationale Design (St Etienne).  HeHe wordt vertegenwoordigd door galerie Aeroplastics Contemporary in Brussel. In 2016 publiceerde het duo het boek ‘Man Made Clouds’.

Zone2Source
Kantoor Rietveld Huis
Amstelpark 4
1083 HZ Amsterdam
info@zone2source.net
Tel: 020 737 06 35

Locatie en Openingstijden
Zone2Source speelt zich af in twee paviljoens in het Amstelpark met ingangen aan de Europaboulevard en langs de Amstel in Amsterdam Zuid. De tentoonstellingen worden gepresenteerd in het Glazen Huis (het hele jaar door) en het kantoor en archief van het project bevindt zich in het Rietveld Huis. Openingstijden voor bezichtigen van tentoonstellingen zijn vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur of op afspraak (email info@zone2source.net).
bron: zone2source

Andere evenementen

Aardbevingsbestendige woningen
Aula hoofdgebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen
De Eindhovense School: een vergeten avant-garde
Landschap als Cult. Een andere kijk op onze natuur
Bureau Europa, platform voor architectuur en design, Boschstraat 9 6211 AS Maastricht
Architectenweb netwerkevent: verder bouwen aan bestaande scholen
Expo Housing Apart Together
STAM stadsmuseum Gent, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent, België
Architectenweb organiseert serie talkshows op Gevel 2020
Rotterdam Ahoy
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan