Copyright: Katja Effting
Copyright: Katja Effting
Copyright: Mirck Architecture
Copyright: Mirck Architecture
Copyright: Katja Effting
Copyright: Katja Effting
Copyright: Mirck Architecture
Copyright: Mirck Architecture

Expositie BAC over daglicht in woningen

Borneo Architectuur Centrum, R.J.H. Fortuynplein 4, Amsterdam
Het Borneo Architectuur Centrum (BAC) in Amsterdam toont van 10 mei tot en met 12 juli de tentoonstelling Daylighthouse, samengesteld door Mirck Architecture. Aan de hand van zes woningprojecten geeft de curator een beeld van 16 jaar onderzoeken, ontwerpen en bouwen met daglicht. 
 
De tentoonstelling wordt op vrijdag 10 mei feestelijk geopend door Atto Harsta, bouwinnovator, transitiestrateeg en oprichter Stichting Dutch Daylight. U bent welkom vanaf 16 uur.

De tentoonstelling ‘Daylighthouse’ presenteert daglicht in woningen met als centraal uitgangspunt drie daglichtwoningen. Momenteel groeit de aandacht voor gezond leven; daglicht kan daar een grote bijdrage aan leveren. De drie daglichthuizen worden vergeleken met elkaar en met drie relevante woongebouwen: een grachtenpand als voorbeeld van het verleden, Borneo-patiowoningen voor het heden, en ‘daylighthousing’ in de toekomst.
 
Zowel bouwfysische visualisaties als foto’s en films brengen het daglicht van de woningen in beeld. De tentoonstelling geeft een verrassend inzicht en nodigt uit om over daglicht in woningen na te denken.
 
Tot slot volgen de bevindingen van Mirck Architecture, na 16 jaar onderzoeken, ontwerpen en bouwen van daglicht in woningen. Iedere bevinding is gekoppeld aan een concreet voorbeeld uit één van de woningen van de tentoonstelling.

Mirck Architecture

Sander Mirck startte het Amsterdamse architectenbureau in 2003, met de opdracht voor Daylighthouse 1. Het huis werd in 2008 genomineerd voor de Daylight Award. In 2011 trad Mirck toe tot het bestuur van de Stichting Dutch Daylight.

Hij is jarenlang docent geweest aan de TU Delft en opleidingen in Italië en Turkije. Zijn eigentijdse architectenbureau heeft een gebalanceerd team van architecten en bouwkundigen. Sinds 2016 is het bureau naast het BAC gevestigd. De recente oplevering van Daylighthouse 3 is de aanleiding voor de tentoonstelling.

Tentoonstelling
De drie Daylighthouses worden uitvoerig gepresenteerd met film, maquette, foto’s, tekeningen, schema’s, en bouwfysische visualisaties. Deze daglichtvisualisaties zijn bontgekleurd en beelden de sterkte van verlichting uit. Ook in de tentoonstellingsruimte zijn deze kleurlijnen terug te vinden, ter referentie. De drie aanvullende woongebouwen scheppen een bredere context met foto’s, schema’s, en eveneens visualisaties.
 
De tentoonstelling is te bezichtigen van 10 mei tot en met 12 juli 2019, tijdens de openingstijden van het Borneo Architectuur Centrum, maandag tot en met vrijdag van 10:00 - 16:00 uur en op zondagen van 14:00 - 16:00 uur.

Opening

Op vrijdag 10 mei zal de tentoonstelling feestelijk worden geopend; u bent welkom vanaf 16:00 uur aan het R.J.H. Fortuynplein 4 te Amsterdam (Borneo-eiland). Atto Harsta zal het openingswoord spreken. Hartsta ontdekte het eerste Daylighthouse in 2007. Hij toonde veel interesse vanuit zijn Stichting Living Daylights (inmiddels Dutch Daylight) en stimuleerde Sander Mirck om aan daglicht in architectuur door te werken.

De uitwisseling werd intensiever toen Harsta hem vroeg toe te treden tot het bestuur van de stichting. De uitwissleing heeft een grote bijdrage geleverd aan de tentoonstelling. Toegang is gratis, graag aanmelding per mail naar lezingen@bac-amsterdam.nl 

Andere evenementen

Groninger Architectuurmaand
Groningen
Land Art Luisterweekend
Prijsuitreiking Architectenweb Awards 2020
Broeinest ADAM
Prijsuitreiking Architectenweb Awards 2020
Broeinest ADAM
De slaapbank die de ogen opende
Agnietenstraat 3 3512 XA Utrecht
GEANNULEERD Making Architecture - lezing Herman Hertzberger
Auditorium 4, TU/e, Den Dolech 2, 5612AZ, Eindhoven
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan