Copyright: Katja Effting
Copyright: Katja Effting
Copyright: Mirck Architecture
Copyright: Mirck Architecture
Copyright: Katja Effting
Copyright: Katja Effting
Copyright: Mirck Architecture
Copyright: Mirck Architecture

Expositie BAC over daglicht in woningen

Borneo Architectuur Centrum, R.J.H. Fortuynplein 4, Amsterdam
Het Borneo Architectuur Centrum (BAC) in Amsterdam toont van 10 mei tot en met 12 juli de tentoonstelling Daylighthouse, samengesteld door Mirck Architecture. Aan de hand van zes woningprojecten geeft de curator een beeld van 16 jaar onderzoeken, ontwerpen en bouwen met daglicht. 
 
De tentoonstelling wordt op vrijdag 10 mei feestelijk geopend door Atto Harsta, bouwinnovator, transitiestrateeg en oprichter Stichting Dutch Daylight. U bent welkom vanaf 16 uur.

De tentoonstelling ‘Daylighthouse’ presenteert daglicht in woningen met als centraal uitgangspunt drie daglichtwoningen. Momenteel groeit de aandacht voor gezond leven; daglicht kan daar een grote bijdrage aan leveren. De drie daglichthuizen worden vergeleken met elkaar en met drie relevante woongebouwen: een grachtenpand als voorbeeld van het verleden, Borneo-patiowoningen voor het heden, en ‘daylighthousing’ in de toekomst.
 
Zowel bouwfysische visualisaties als foto’s en films brengen het daglicht van de woningen in beeld. De tentoonstelling geeft een verrassend inzicht en nodigt uit om over daglicht in woningen na te denken.
 
Tot slot volgen de bevindingen van Mirck Architecture, na 16 jaar onderzoeken, ontwerpen en bouwen van daglicht in woningen. Iedere bevinding is gekoppeld aan een concreet voorbeeld uit één van de woningen van de tentoonstelling.

Mirck Architecture

Sander Mirck startte het Amsterdamse architectenbureau in 2003, met de opdracht voor Daylighthouse 1. Het huis werd in 2008 genomineerd voor de Daylight Award. In 2011 trad Mirck toe tot het bestuur van de Stichting Dutch Daylight.

Hij is jarenlang docent geweest aan de TU Delft en opleidingen in Italië en Turkije. Zijn eigentijdse architectenbureau heeft een gebalanceerd team van architecten en bouwkundigen. Sinds 2016 is het bureau naast het BAC gevestigd. De recente oplevering van Daylighthouse 3 is de aanleiding voor de tentoonstelling.

Tentoonstelling
De drie Daylighthouses worden uitvoerig gepresenteerd met film, maquette, foto’s, tekeningen, schema’s, en bouwfysische visualisaties. Deze daglichtvisualisaties zijn bontgekleurd en beelden de sterkte van verlichting uit. Ook in de tentoonstellingsruimte zijn deze kleurlijnen terug te vinden, ter referentie. De drie aanvullende woongebouwen scheppen een bredere context met foto’s, schema’s, en eveneens visualisaties.
 
De tentoonstelling is te bezichtigen van 10 mei tot en met 12 juli 2019, tijdens de openingstijden van het Borneo Architectuur Centrum, maandag tot en met vrijdag van 10:00 - 16:00 uur en op zondagen van 14:00 - 16:00 uur.

Opening

Op vrijdag 10 mei zal de tentoonstelling feestelijk worden geopend; u bent welkom vanaf 16:00 uur aan het R.J.H. Fortuynplein 4 te Amsterdam (Borneo-eiland). Atto Harsta zal het openingswoord spreken. Hartsta ontdekte het eerste Daylighthouse in 2007. Hij toonde veel interesse vanuit zijn Stichting Living Daylights (inmiddels Dutch Daylight) en stimuleerde Sander Mirck om aan daglicht in architectuur door te werken.

De uitwisseling werd intensiever toen Harsta hem vroeg toe te treden tot het bestuur van de stichting. De uitwissleing heeft een grote bijdrage geleverd aan de tentoonstelling. Toegang is gratis, graag aanmelding per mail naar lezingen@bac-amsterdam.nl 

Andere evenementen

Wil jij weten hoe je het binnenmilieu verbetert?
online
Sustainability in the heart of Europe
Brussel
Fortenfestival
Diverse locaties van de Hollandse Waterlinies
Marmoleum Roadshow
Diverse locaties in Nederland
SONIC | Architecture Album Artwork
Schietbaanstraat 21, 3014 ZV, Rotterdam
SummerVibes bij Housing Apart Together 3.0
Bar Paniek, Kattendijkdok-Oostkaai 21B, Antwerpen (van kunstenaarscollectief TimeCircus)
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan