Copyright: Studio Laucke
Copyright: Studio Laucke

Object Rotterdam

HAKA-gebouw, Vierhavensstraat 38, 3029 BE Rotterdam
Voor de tweede maal betrekt de Rotterdamse designbeurs OBJECT Rotterdam het monumentale HAKA-gebouw. De komende editie, van vrijdag 8 tot en met zondag 10 februari 2019, wordt het gebouw letterlijk tot de nok toe gevuld met design. Bezoekers mogen zelfs een kijkje nemen op het dak met rondom uitzicht over Rotterdam. Ruim honderd gevestigde en aanstormende ontwerpers tonen bijzondere meubels, interieurproducten en lichtontwerpen,  maar ook sieraden, textieldesign en grote architecturale installaties. OBJECT Rotterdam is uitgegroeid tot een interdisciplinair designplatform van formaat.

De beurs heeft zich in hoog tempo ontwikkeld als de plek voor designprofessionals en -liefhebbers. Een uitgekiende combinatie van bekende namen en jonge talenten biedt de bezoeker een verrassende designbelevenis. Elk jaar breidtOBJECT Rotterdam verder uit, zowel in aantal deelnemers als oppervlakte. De komende editie doen bekende labels en winkels mee als Not Only White, Lensvelt, Van Waay & Soetekouw, Tuttobene en Secoff. Ook presenteert zich een groot aantal gevestigde studio's waaronder Raw Color, Aleksandra Gaca, Ontwerpduo, The Soft World, Scheublin & Lindeman, INAMATT en Petra Vonk. Net als voorgaande jaren lanceert OBJECT Rotterdam weer een nieuwe generatie designers. Directeur Anne van der Zwaag selecteerde tientallen graduates: "De beurs is een springplank voor aanstormende ontwerpers en dé plek om jong talent te spotten.”

Elk jaar speurt Van der Zwaag de designopleidingen af op zoek naar originele ontwerpen. Manon Stoeltie studeerde af aan de Haagse KABK, Jelmer Konjo aan de WdKA in Rotterdam en van het MAFAD in Maastricht doen onder andere Nicole Barents en Rob Stoffels mee. Veelbelovend is ook het werk van Jorn van Stein, Bernd van Riel, Bart Schalekamp en Jeroen van Veluw, een ambitieus viertal dat onder de naam ZwartFrame opereert. Van de HKU doen eveneens Gert Wessels en Bas Ruis mee. Ook de bekende Design Academy is goed vertegenwoordigd met kleurrijke kasten van Leandra Eibl, het keramiek van Simone Doesburg en de wearables van Michela Segato. Studio Joachim-Morineau presenteert ontwerpen uit een zelfgemaakte machine. Rosa Smits studeerde dit jaar af aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt ter plekke op een groot weefgetouw, Judith Roux toont in Rotterdam een subtiel werk van glas en Sophie Cloes een installatie van botten. De nadruk ligt dus niet alleen op producten; OBJECT Rotterdam biedt ook ruimte aan proces en experiment.

Na een zeer succesvolle editie is OBJECT Rotterdam terug in het industriële HAKA-gebouw aan de rand van het bedrijvige Vierhavensgebied. De Handelskamer is een toonbeeld van modernistische architectuur, in de jaren dertig ontworpen door de Nederlandse architecten Mertens en Koeman. Het pand is aangekocht door Dudok Groep en wordt volgend jaar ontwikkeld tot een bruisend bedrijfsverzamelgebouw met grand café. OBJECT Rotterdam biedt bezoekers de mogelijkheid om vlak voor de transformatie een kijkje te nemen in het casco gebouw. Op de begane grond wordt door Ayla een tijdelijk café ingericht en op de hoogste verdieping een pop-up bar met weids uitzicht. De bijzondere locatie draagt beslist bij aan de belevenis. Aanvullend wordt op vrijdag een professionals day georganiseerd waarbij verschillende designstudio's worden opengesteld. Onder andere Studio Roosegaarde en Wieki Somers zijn op afspraak te bezoeken. 

Andere evenementen

Masterclass Baksteen 2019 ‘Tussen moderniteit en traditie’
Steenfabriek Vogelensangh, Munnikhofsestraat 33, 6653 AB Deest
Le Corbusier. Linkeroever - Chandigarh
MAS / Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 1 2000 Antwerpen
De alledaagse Dudok
Dudok Architectuur Centrum, Museumpark 1, Hilversum
Maaskant Dialoog met Diederik Samsom en Dirk Sijmons
POST Podium, Coolsingel 42, Rotterdam
Debatavond: de kunst van het samenleven
OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Een Huis voor de Geest
Buitenplaats Doornburgh
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan