Belangrijkste woonruimte in Villa E-1027
Copyright: Manuel Bougot
Belangrijkste woonruimte in Villa E-1027
Copyright: Manuel Bougot

Restoring Eileen Gray's Villa E-1027 and Clarifying the Controversies

Het Nieuwe Instituut
Kunsthistoricus Tim Benton geeft een lezing over de restauratie van Eileen Gray's Villa E-1027 in Cap Martin aan de Côte d'Azur. Na een jarenlange strijd om de restauratie en het beheer van deze modernistische villa van de grond te krijgen, is Gray's meesterwerk sinds 2015 open voor publiek. Benton zal vooral ingaan op de restauratie van het meubilair en op de verschillende controverses die het begrip van het huis gekleurd hebben.

Eileen Gray ontwierp het huis samen met haar partner en architect Jean Badovici, als een vakantiewoning voor hen beiden. Het is het eerste architectonische werk van meubelontwerper Gray. De villa, opgeleverd in 1929, ligt op een steile klif die afdaalt naar zee. Het gebouw oogt solide, maar vormt tegelijkertijd een overgang tussen het landschap en de zee, door een uitgekiende gelaagdheid, routing en het gebruik van trappen. Het geeft het huis een lichtheid en subtiliteit die, volgens critici, andere modernistische iconen ontberen. Gray ontwierp zelf veel van de meubels voor het huis, zowel los als ingebouwd, die nieuwe ruimten creëren, waardoor het huis lijkt te zijn ontstaan vanuit het interieur. 

Vandalisme
Toen de restauratie eind jaren negentig op gang kwam, verkeerde het huis in deplorabele staat. De ligging aan zee had de materialen aangetast, het oorspronkelijke meubilair was verkocht, en het huis had zwaar geleden onder verwaarlozing door opeenvolgende eigenaren en vandalisme. Al eind jaren dertig had Le Corbusier, die als vriend van Badovici te gast was in het huis, ongevraagd een aantal muren beschilderd, tot ongenoegen van Gray. Volgens overlevering uit jaloezie dat een vrouw zo’n belangrijk en bejubeld bouwwerk had neergezet in een stijl die hij als de zijne beschouwde. De muurschilderingen zijn er nog steeds. Ze behoren weliswaar niet tot het oorspronkelijke ontwerp, maar ze zijn inmiddels zelf beschermde kunstwerken geworden. 

Tim Benton
Tim Benton (1945) is Professor Emeritus in de kunstgeschiedenis aan de Open University, en toonaangevend onderzoeker op het gebied van modernistische architectuur, gespecialiseerd in het werk van Le Corbusier. Benton heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, waaronder zijn klassieke onderzoek naar de Parijse villa's van Le Corbusier: 'The Villas of Le Corbusier and Pierre Jeanneret 1920-1930' (2007). Hij heeft bijgedragen aan tentoonstellingen in het Victoria and Albert Museum, zoals Art Deco 1910-1939 en Modernism Designing a New World (2006), en aan de eerste overzichtstentoonstelling over Charlotte Perriand in het Centre Pompidou in Parijs (2006).

Film
Na afloop van de lezing wordt de documentaire E-1027 Restoration van Vincent Cattaneo vertoond over de restauratie van de villa. De film duurt 55 min. en is Frans gesproken / Engels ondertiteld.Iconic HousesVilla E-1027 maakt, net als museumwoning Huis Sonneveld van Het Nieuwe Instituut, deel uit van het Iconic Houses Network.

Iconic Houses biedt een overzicht van moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek. Daarnaast is het een organisatie voor professionals die museumwoningen beheren, gericht op het delen van kennis en expertise op het gebied van conservering, programmering en publieksbereik.

Iconic Houses Lecture Tours
Deze lezing maakt deel uit van de vierde lezingentour die Iconic Houses organiseert door sprekers in verschillende Europese musea en museumwoningen uit te nodigen. Eerder waren te gast Henry Urbach, directeur van Philip Johnson’s Glass House, Lynda Waggoner, directeur emerita van Frank Lloyd Wright’s Fallingwater en Tal Eyal, restauratiearchitect van Erich Mendelsohn’s Weizmann House

Andere evenementen

Architectenweb netwerkevent: nieuwe perspectieven op de combinatie van wonen en zorg
Broeinest Amsterdam
MaterialDistrict Rotterdam
Rotterdam Ahoy, Ahoyweg 10, 3084 BA, Rotterdam
Architectenweb netwerkevent: modulaire woningbouw
1Lectures: Reinier de Graaf en Gert-Wim Bos over nhow
OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, Amsterdam
Bauhaus& | Modern textiel in Nederland
TextielMuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg
Wakker worden in het antropoceen
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan