Prijsuitreiking en tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2018

Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 3015 CB Rotterdam
Op 18 oktober wordt om 16 uur de Prix de Rome Architectuur 2018 uitgereikt in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tegelijkertijd vindt de opening plaats van de tentoonstelling met het werk van de vier genomineerden. De winnaar van deze belangrijke prijs ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome.

De genomineerden die in aanmerking komen voor de Prix de Rome Architectuur 2018 zijn: Alessandra Covini / Studio Ossidiana, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries. De finalisten bogen zich de afgelopen maanden over een fictieve opdracht, toegespitst op het Sixhaven-gebied in Amsterdam.

Waar de open oproep voor de eerste ronde zich richtte op een Low Pressure gebied in Oost-Groningen, concentreert de eindronde zich op High Pressure: een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een locatie waar iedereen wil wonen. Zij maakten een architectonisch voorstel voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21e eeuw. De oplossingen voor beiden locaties worden in de – door Collective Works ingerichte –  tentoonstelling gepresenteerd. 

Op basis van de voorstellen voor het Sixhavengebied besluit de internationale jury wie de winnaar wordt. De jury voor de Prix de Rome Architectuur 2018 bestaat uit Mels Crouwel (architect, partner Benthem Crouwel Architects), Frank Havermans (beeldend kunstenaar, ontwerper Studio Frank Havermans), Afaina de Jong (architect, eigenaar AFARAI), Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism), Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006) en Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum). Voorzitter is Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds. 

De keuze voor de vier genomineerden is gemaakt uit een lijst van zesenzestig architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten die allen een plan instuurden in reactie op de eerste opdracht die zich toespitste op een landelijke locatie in Oost-Groningen. Onder de titel Low Pressure werden deelnemers uitgedaagd een interventie te ontwerpen voor het gebied rondom de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk en de tussenliggende dijk.

Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar en voor beeldend kunstenaars onder de 40. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten en beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds werkt voor de Prix de Rome 2018 samen met onder andere Het Nieuwe Instituut (tentoonstelling) en uitgeverij nai010 (publicatie).

 

Andere evenementen

Architectenweb netwerkevent: nieuwe perspectieven op de combinatie van wonen en zorg
Broeinest Amsterdam
MaterialDistrict Rotterdam
Rotterdam Ahoy, Ahoyweg 10, 3084 BA, Rotterdam
Architectenweb netwerkevent: modulaire woningbouw
1Lectures: Reinier de Graaf en Gert-Wim Bos over nhow
OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, Amsterdam
Bauhaus& | Modern textiel in Nederland
TextielMuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg
Wakker worden in het antropoceen
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan