Joep van Lieshout in Ferrotopia
Copyright: Stichting NDSM-werf
Ferrotopia
Copyright: Ernst van Deursen
Ferrotopia
Copyright: Ernst van Deursen
Happy Gietloods
Copyright: Stichting NDSM-werf
Joep van Lieshout in Ferrotopia
Copyright: Stichting NDSM-werf
Ferrotopia
Copyright: Ernst van Deursen
Ferrotopia
Copyright: Ernst van Deursen
Happy Gietloods
Copyright: Stichting NDSM-werf

AVL: End of Everything / Beginning of Everything

NDSM-Werf, Amsterdam
Op de NDSM-werf te Amsterdam opent donderdag 10 mei 2018 de tentoonstelling van Atelier Van Lieshout: End of Everything / Beginning of Everything. De expositie omvat recent en vroeg werk uit de serie End of Everything.

“Een circulaire economie kan buitengewoon positief zijn: geen afval, hergebruik van oude producten, slim recyclen en geen uitputting van energiebronnen en grondstoffen. We vieren de destructie - zonder een helder doel voor ogen te hebben -, smelten objecten en gebruiken sloopafval om beelden te maken. Door dit te doen, lokken we de donkere kant van destructie naar de optimistische circulaire economie.” - Joep van Lieshout

De tentoonstelling bestaat uit zowel beelden als videokunstwerken. Centraal staat de schoonheid van de vernietiging. Zo toont Atelier Van Lieshout De Wals. Deze sculptuur - ook wel De Vliegende Hollander genoemd – markeert het begin van de beeldenserie The End of Everything.

Als ‘werktuig’ voor constructie/destructie werd De Wals in eerste instantie gemaakt om kunstbeurzen plat te walsen. Ze is een krachtige machine die wegen kapot kan maken om zo nieuwe routes en nieuwe manieren van denken te ontdekken in een continu proces van vernieuwing.

De serie videowerken onthullen Van Lieshouts gedachten achter Ferrotopia, alsook zijn obsessie met technologische vooruitgang. Van Lieshout stelt de beschouwer de vraag of de huidige transitie omarmt, afgewezen, geholpen of gestopt moeten worden.

Door grote machines te bouwen om alle mogelijke materialen te vernietigen en recyclen, deconstrueert Van Lieshout noties van duurzaamheid met een techno-modernistische snelheid. Een voorbeeld hiervan is het werk Calgon, een beeld dat het resultaat is van – gefilmde – mechanische vernietiging, maar ook (video)werken als The Clock of Transition en Cage, die het proces van vernietiging tonen, zijn voorbeelden.

Naast bovenstaande kunstwerken zijn er speciaal voor NDSM-Werf gecreëerde installaties te zien welke samen het gesamtkunstwerk Ferrotopia vormen. Deze installatie, die de komende zeven maanden te zien zal zijn, omvat onder meer de Happy Gietloods en het Valhamerhuis. Deze functionele beelden worden gedurende de looptijd van Ferrotopia gebruikt als productiemachines om afval en oude consumptiegoederen om te vormen tot sculpturen.

CryptoFuturisme 
The End of Everything is een onderzoek dat deel uitmaakt van het door Joep van Lieshout bedachte CryptoFuturisme. Van Lieshout grijpt hiermee, een eeuw na dato, terug op de Italiaanse Futuristen. Hij spiegelt, aan de hand van de verschillende recent opkomende fascistoïde bewegingen en met behulp van zijn kunst, de wisselwerking tussen utopie, dystopie en destructie. Volgens Van Lieshout bevinden we ons op een kantelpunt in de geschiedenis.

Er voltrekken zich grote technologische vernieuwingen op het vlak van kunstmatige intelligentie, genetische modificatie en robotica. Maar zullen deze ons gelukkiger maken? Zijn we in staat om met oude gewoontes te breken en op een nieuwe manier met elkaar te communiceren en samenleven? Of lopen we op de rand van de afgrond waarbij besluiteloosheid, vercommercialisering en big data ons hele bestaan zullen controleren?

De tentoonstelling End of Everything / Beginning of Everything opent op donderdag 10 mei en loopt tot zondag 24 juni 2018, als onderdeel van Ferrotopia op de NDSM. Toegang tot het terrein en de tentoonstelling is gratis. Ferrotopia blijft nog tot zondag 2 december 2018 op de NDSM staan en is open van donderdag t/m zondag van 12:00 tot 20:00 uur.

Ferrotopia op de NDSM-werf
Ferrotopia is een grootschalige kunstinstallatie in de openbare ruimte bestaande uit vier gebouwen: Domestikator, Valhamerhuis, Happy Gietloods en de Refter. De iconische Domestikator is een monumentale structuur die laat zien hoe de mens de natuur naar zijn hand zet.

Van 27 april tot en met 2 december 2018 ontvouwt zich in Ferrotopia een dynamisch programma van tentoonstellingen, lezingen, workshops en performances dat aandacht vestigt op het materiaal ijzer (ferro) en het belang van maakcultuur in een stedelijke omgeving. Hiermee refereert het project aan het verleden, heden en toekomst van de NDSM-werf. 

Andere evenementen

BNO Interieurzaken: Slimme ruimtes, slimmer leren
Mosa Design Studio, Pedro de Medinalaan 1a, Amsterdam
Lezingen en expo: ‘Vrouwen van het AUP’
Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
A-Imagination in Architectuur
Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem
Kenniscongres: spreek jij de taal van de Omgevingswet al?
Bouw- & Infrapark Harderwijk – Ceintuurbaan 2, 3847 LG Harderwijk
Marmoleum Design Challenge
Tentoonstelling ‘Makers on materials’ over zes natuurlijke materialen
Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan