Amsterdam Light Festival

Amsterdam
Speciaal voor de vijfde editie van het Amsterdam Light Festival 2016-2017 van 1 december tot en met 22 januari ontwikkelen Benthem Crouwel Architects (o.a. Jan Benthem en Mels Crouwel) en UNStudio (Ben van Berkel en Caroline Bos) kunstwerken die het centrum van Amsterdam tijdens de wintermaanden verfraaien.

Het kunstwerk Lightwaves is een cocreatie van Benthem Crouwel Architects en de Nederlandse ontwerper Jólan van der Wiel. Lightwaves maakt onderdeel uit van de vaarroute Water Colors. Eye_Beacon van UNStudio vormt de start van de wandelroute Illuminade en komt eveneens terug in Water Colors.

Naast de twee gevierde Nederlandse architectenbureaus mag het festival rekenen op lichtprojecten van het toonaangevende Amerikaanse Choi + Shine Architects en het internationaal bekende DP Architects uit Singapore.

Lightwaves

Zeevonken zijn kleine organismen die licht geven als ze bewegen in het water. 's Zomers zorgen ze voor een intrigerende gloed aan de Nederlandse kustlijn. Lightwaves van Benthem Crouwel Architects bootst het gedrag van deze dieren na. Het kunstwerk fonkelt en schittert als het waait en zorgt voor een fascinerend lichteffect in de stad. Duizenden leds vangen de onzichtbare wind en tonen luchtstromen als golven. 

Eye_Beacon

Diep in de zee creëren organismen in de duisternis van hun omgeving zelf licht om met andere wezens te communiceren. Eye_Beacon van UNStudio imiteert dit gedrag en communiceert met omstanders door middel van lichtgevende patronen en veranderende kleuren.

Het kunstwerk bestaat uit twee verbonden kubussen met een huid van rekbaar textiel. Het is niet alleen een lichtobject, Eye_Beacon dient ook als het centrale informatiepunt van het festival. Het kunstwerk komt te staan op de Blauwbrugen wordt uitgevoerd in samenwerking met MDT-tex.

Rhizome House

Speciaal voor het Amsterdam Light Festival ontwikkelt DP Architects het kunstwerk Rhizome House. Het gerenommeerde bureau ontwierp onder andere The Dubai Mall, het allergrootste winkelcentrum ter wereld. Het Rhizome House is een levensgrote representatie van een wortelstok (een rizoom).

Bezoekers moeten hun weg zoeken tussen de krioelende wortels. Zodra iemand het object betreedt, reageert het licht. Eerst koel blauw en dan knalroze. De ruimte roept tegenstrijdige gevoelens op: vertrouwd en vervreemdend. Het werk zet aan tot nadenken over sfeer en comfort. 

The Lace

Choi + Shine Architects - bekend van The Land of Giants, een ontwerp dat alledaagse elektriciteitsmasten transformeert totreusachtige beelden - geeft een eigentijdse draai aan traditioneel Noord-Hollands kantwerk. The Lace is een kanten muts bestaand uit een weefsel van gloeiende draden van licht.

Het magisch zwevende driedimensionale werk van 10 meter breed symboliseert de culturele rijkdom van Amsterdam. Het kant staat voor de verwevenheid van de inwoners van Amsterdam en het vervlochten karakter van de stad met haar kronkelende wegen, grachten en pleinen. The Lace zal boven de Herengracht te vinden zijn.

eelnemende kunstenaars Amsterdam Light Festival 2016-2017

Isabel Nielen - Ana Morphe`, Anna Musch, Cleo de Brabander en Eliza Mante - 15.000 and more, Reanna Niceforo en Phil Sutherland - Dancing with Trees, Victor Engbers - Greenhouse, Christian Zo¨llner, Sebastian Piatza en Robert Albert - Human Beeing, Vikas Patil en Santosh Gujar - Nest, Victor Vicsek - Nexus, Choi + Shine Architects - The Lace, Laurent de Wolf - What’s He Building In There, Tropisme Art & Science Collective - You lookin' at me?, UNStudio - Eye_Beacon, Benthem Crouwel Architects - Lightwaves, DP Architects - Rhizome House, e.a.

Andere evenementen

Technische informatiemiddag Bouwkeramische Gevels
MOSA Flagship Store, Pedro de Medinalaan 1, Amsterdam IJburg
Fietstocht langs het werk van Piet Kramer
Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128, 1073 KG Amsterdam
Lezingen ‘Smart Small Living’
Bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2, 1811 KC Alkmaar
Architectenweb netwerkevent rond ontwerp vakantieparken
Architecten Showroom Amsterdam
BNI Kennismiddag #2: Groen in het interieur.
Van Nelle Fabriek, Rotterdam
Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl
Gemeentemuseum, Den Haag
OJMAR, S.A.
AluK Aluminium b.v.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
VBI
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan