Amsterdam Light Festival

Amsterdam
Speciaal voor de vijfde editie van het Amsterdam Light Festival 2016-2017 van 1 december tot en met 22 januari ontwikkelen Benthem Crouwel Architects (o.a. Jan Benthem en Mels Crouwel) en UNStudio (Ben van Berkel en Caroline Bos) kunstwerken die het centrum van Amsterdam tijdens de wintermaanden verfraaien.

Het kunstwerk Lightwaves is een cocreatie van Benthem Crouwel Architects en de Nederlandse ontwerper Jólan van der Wiel. Lightwaves maakt onderdeel uit van de vaarroute Water Colors. Eye_Beacon van UNStudio vormt de start van de wandelroute Illuminade en komt eveneens terug in Water Colors.

Naast de twee gevierde Nederlandse architectenbureaus mag het festival rekenen op lichtprojecten van het toonaangevende Amerikaanse Choi + Shine Architects en het internationaal bekende DP Architects uit Singapore.

Lightwaves

Zeevonken zijn kleine organismen die licht geven als ze bewegen in het water. 's Zomers zorgen ze voor een intrigerende gloed aan de Nederlandse kustlijn. Lightwaves van Benthem Crouwel Architects bootst het gedrag van deze dieren na. Het kunstwerk fonkelt en schittert als het waait en zorgt voor een fascinerend lichteffect in de stad. Duizenden leds vangen de onzichtbare wind en tonen luchtstromen als golven. 

Eye_Beacon

Diep in de zee creëren organismen in de duisternis van hun omgeving zelf licht om met andere wezens te communiceren. Eye_Beacon van UNStudio imiteert dit gedrag en communiceert met omstanders door middel van lichtgevende patronen en veranderende kleuren.

Het kunstwerk bestaat uit twee verbonden kubussen met een huid van rekbaar textiel. Het is niet alleen een lichtobject, Eye_Beacon dient ook als het centrale informatiepunt van het festival. Het kunstwerk komt te staan op de Blauwbrugen wordt uitgevoerd in samenwerking met MDT-tex.

Rhizome House

Speciaal voor het Amsterdam Light Festival ontwikkelt DP Architects het kunstwerk Rhizome House. Het gerenommeerde bureau ontwierp onder andere The Dubai Mall, het allergrootste winkelcentrum ter wereld. Het Rhizome House is een levensgrote representatie van een wortelstok (een rizoom).

Bezoekers moeten hun weg zoeken tussen de krioelende wortels. Zodra iemand het object betreedt, reageert het licht. Eerst koel blauw en dan knalroze. De ruimte roept tegenstrijdige gevoelens op: vertrouwd en vervreemdend. Het werk zet aan tot nadenken over sfeer en comfort. 

The Lace

Choi + Shine Architects - bekend van The Land of Giants, een ontwerp dat alledaagse elektriciteitsmasten transformeert totreusachtige beelden - geeft een eigentijdse draai aan traditioneel Noord-Hollands kantwerk. The Lace is een kanten muts bestaand uit een weefsel van gloeiende draden van licht.

Het magisch zwevende driedimensionale werk van 10 meter breed symboliseert de culturele rijkdom van Amsterdam. Het kant staat voor de verwevenheid van de inwoners van Amsterdam en het vervlochten karakter van de stad met haar kronkelende wegen, grachten en pleinen. The Lace zal boven de Herengracht te vinden zijn.

eelnemende kunstenaars Amsterdam Light Festival 2016-2017

Isabel Nielen - Ana Morphe`, Anna Musch, Cleo de Brabander en Eliza Mante - 15.000 and more, Reanna Niceforo en Phil Sutherland - Dancing with Trees, Victor Engbers - Greenhouse, Christian Zo¨llner, Sebastian Piatza en Robert Albert - Human Beeing, Vikas Patil en Santosh Gujar - Nest, Victor Vicsek - Nexus, Choi + Shine Architects - The Lace, Laurent de Wolf - What’s He Building In There, Tropisme Art & Science Collective - You lookin' at me?, UNStudio - Eye_Beacon, Benthem Crouwel Architects - Lightwaves, DP Architects - Rhizome House, e.a.

Andere evenementen

Open Oproep Energielab Nagele
Nagele
Vier dagen 100 jaar Plan Zuid
De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128, Amsterdam
Boeren, burgers en buitenlui bij Natuurmonumenten
Diverse cultuurhistorische gebouwen
AIA: Hoofdrolspelers op Overstad
TAQA Theater De Vest, Alkmaar
Debat Hoogbouw III - een vorm van verdichten
Architectuurcentrum Amsterdam
Aanmelden Jan Terlouw Innovatie Prijs 2017
AGROB BUCHTAL GmbH
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
SLV Nederland
Caparol
Tarkett Nederland
TRILUX - Simplify Your Light
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gispen
Q-railing
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Forster
Performance in Lighting
Sempergreen
Cladding Point B.V.
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex BV
OJMAR, S.A.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Ruys Vloeren B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Häfele Nederland
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Baars & Bloemhoff
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
ROCKPANEL Group
Renson
Metaglas B.V.
Hi-Con | Bruil prefab
MOSO International BV
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Van Besouw Tapijt
Grijsen Park & Straatdesign
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Kingspan Unidek B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Derako International B.V.
Desso BV
Tektoniek
Bolon - Brandt Design Flooring
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan