reA - remixproject
Ro&Ad - Tuinbouwschool
Orga - Circulair gastenverblijf
Ro&Ad - Kantonnen kantoor
Ro&Ad - De Muts
Ro&Ad - Mosesbrug
reA - remixproject
reA - remixproject
Bamboebos
Moso - Bamboevloer in nieuwe hoofdkantoor AkzoNobel
Orga - Hoekhuis Lent
Orga - Houten woning Lent
reA - remixproject
Ro&Ad - Tuinbouwschool
Orga - Circulair gastenverblijf
Ro&Ad - Kantonnen kantoor
Ro&Ad - De Muts
Ro&Ad - Mosesbrug
reA - remixproject
reA - remixproject
Bamboebos
Moso - Bamboevloer in nieuwe hoofdkantoor AkzoNobel
Orga - Hoekhuis Lent
Orga - Houten woning Lent

Netwerkevent: volgende stappen in circulair bouwen

Architecten Showroom Amsterdam
Vanuit het Architectenweb Partnernetwerk wordt op dinsdagmiddag 12 april een netwerkevent georganiseerd rond circulair bouwen. Welke volgende stappen kunnen wat dat betreft gezet worden? Sprekers zijn Orga, remixproject, Moso en Ro&Ad.

Het is niet eenvoudig een project zo ontwerpen dat het na verloop van tijd gedemonteerd kan worden en de individuele onderdelen als product of als materiaal op hetzelfde niveau hergebruikt kunnen worden. Het wordt echter nog interessanter als de in het project gebruikte materialen snel aangroeibaar zijn. Of de gebruikte producten en materialen helemaal niet nieuw zijn, maar in het project een nieuw leven krijgen.

Architect Daan Bruggink van Orga werkt momenteel aan een gastenverblijf waarvan het casco wordt opgebouwd uit de stalen constructies van noodwoningen die ooit in de buurt van de locatie stonden. Ook voor de verdere materialisering probeert het bureau zoveel mogelijk al eerder gebruikte materialen toe te passen.

Met remixproject heeft architect Barry van Waveren van reA de ambitie om langdurig leegstaande kantoorgebouwen te demonteren en deze casco’s zo te reconfigureren dat hier op dezelfde of andere plek woningbouw mee gemaakt kan worden.

Als het om circulair bouwen gaat is de toepassing van een snel aangroeiende materiaal als bamboe zeer interessant. Dit relatief onbekende materiaal kent al veel meer toepassingen in de Nederlandse bouw dan veel mensen denken. Duurzaamheidsspecialist Pablo van de Lugt van Moso zal dit met een aantal voorbeelden illustreren en ingaan op de duurzaamheid van bamboe materialen.

Circulair tot op de laatste schroef
Voor het hoofdkantoor van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas heeft de Architekten Cie een circulair entreepaviljoen ontworpen. De in dit paviljoen toegepaste houten balken hebben een zeer gangbare maatvoering gekregen, zodat ze later eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Maar dat is pas het begin.

Voor het project is ook een nieuwe schroef ontwikkeld, die het hout zo min mogelijk aantast. Ook weer om de drempel tot hergebruik zoveel mogelijk weg te nemen. Daar bovenop is de houtleverancier contractueel verplicht om het hout na dertig jaar terug te nemen. Een primeur in Nederland, aldus de Architekten Cie.

Om tot werkelijk circulaire gebouwen te komen is het nodig de traditionele manier van bouwen achter ons te laten en in zijn kern te herdenken. Een bureau dat uitblinkt in het hiervoor noodzakelijke out of the box-denken is architectenbureau Ro&Ad, dat samen met studenten onlangs een circulaire tuinbouwschool bouwde.

In het netwerkevent zullen bovengenoemde vier sprekers een korte lezing geven en vervolgens met elkaar en de zaal in debat gaan. Hoe circulair kunnen gebouwen momenteel gemaakt worden? Welke hindernissen komen ze in de praktijk tegen? Welke volgende stappen kunnen gezet worden?

Het netwerkevent vindt plaats op dinsdagmiddag 12 april 2016 in de Architecten Showroom Amsterdam (Pedro de Medinalaan 1, Amsterdam).

Programma
15:00u-15:30u – Inloop met koffie en thee

15:30u-16:45u – Korte lezingen door Daan Bruggink (Orga), Barry van Waveren (reA en remixproject), Pablo van der Lugt (Moso), Hans Hammink (de Architekten Cie) en Ro Koster en Ad Kil (Ro&Ad).

16:45u-17:15u – Debat met alle sprekers en de zaal

17:15u-18:00u – Netwerkborrel

Schrijf je nu in voor het netwerkevenement (Eventbrite)

Alle deelnemers aan het evenement zullen ruim van tevoren publiek gemaakt worden, zodat op deze middag effectief nieuwe contacten gelegd kunnen worden. Aan het netwerkevenement kunnen maximaal 100 personen deelnemen.

Architectenweb Partnernetwerk
Vanuit het Architectenweb Partnernetwerk worden door het jaar heen verschillende netwerkevenementen georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder werden onder meer netwerkevents georganiseerd rond BIM, Design&Build en 3D-printen.

Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers zijn de netwerkevenementen gratis toegankelijk. Wat de maakindustrie betreft zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de netwerkevenementen graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, adviseren wij contact met ons op te nemen.

Andere evenementen

Online festival SYMBIOSIS
Online
STADgesprek Spuien over het Spuiplein
Online
Woonvormen voor senioren, omzien naar elkaar - Online stadslezing
Online
Cochius en de architecten, brieven van Frank Lloyd Wright, De Bazel en Berlage
Lingedijk 28-30 4142 LD Leerdam
Cochius en de architecten, brieven van Frank Lloyd Wright, De Bazel en Berlage
Lingedijk 28-30 4142 LD Leerdam
Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk
Goirkestraat 96 5046 GN Tilburg
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan