In deze kerk kun je straks wonen: mét orgel, kapel en kerkklokkenDINTELOORD - Het is geen alledaagse klus: van een kerk naar een gebouw met 27 appartementen. Architectenbureau Paul Dinant uit Amsterdam heeft een flinke kluif aan de verbouwing van de voormalige Petrus & Pauluskerk in Dinteloord. De architect vond bijzondere puinresten in de kelder, die hem terug in de tijd brachten.
Terug naar de puinhopen van het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 4 november vielen er bommen op de Dinteloordse kerk, omdat de geallieerden hadden gehoord dat Duitsers zich daar hadden verscholen. Dat bleek niet zo te zijn. Zeker 50 mensen kwamen tijdens het bombardement om het leven.
Verpulverde stenen uit de oorlog,,De toren van de kerk is naar beneden gekomen, dwars door het gewelf heen”, vertelt Paul Dinant, die de geschiedenis is ingedoken. ,,Een deel van de resten is opnieuw gebruikt voor de herbouw van de kerk. Maar de rest ligt nog altijd onder het gebouw.”
In de kelder om precies te zijn. Verspreid over de grond liggen daar rode, verpulverde stenen. En daar zullen de puinresten ook blijven, zegt Dinant tijdens een rondleiding in en rondom de kerk. Een blijvende herinnering aan dat bombardement en de Tweede Wereldoorlog.
,,We hebben een klein deel van de resten weggevoerd, omdat we ruimte nodig hadden om te heien. De fundering van de kerk was niet sterk genoeg voor wat we nu gaan bouwen. Maar de rest laten we liggen.”
Veel werk aan verbouwingDaarboven verandert de komende maanden het gebouw van kerkruimte naar appartementen. Een ontzettend complexe klus, zegt Dinant. ,,We hebben hier tien keer zoveel werk aan als wanneer we 27 woningen ergens in een leegstaand weiland zouden bouwen.”
De architect is inmiddels naar het midden van de kerk gelopen. Waar voorheen de kerkdiensten plaatsvonden en de laatste jaren ook bijvoorbeeld de Kindervakantieweek Dinteloord. De kerkbankjes zijn merendeels weg. In een hoek staan er nog een paar, onder een dikke laag stof.
,,De kerk blijft helemaal intact”, vertelt hij. ,,Het middengebied blijft vrij, maar het wordt wel iets smaller. Links en rechts krijg je woningen op de begane grond.”
Woningen in de kapel
Paul DinantDe ramen aan de zijkanten van de kerk worden naar beneden getrokken, om zo meer daglicht naar binnen te laten vallen. Boven de appartementen op de begane grond komt een tweede verdieping. Die woningen daar worden een stuk hoger, het plafond komt tot aan het gewelf. De aluminium getoogde kozijnen worden speciaal op maat geproduceerd volgens de oude structuur van de kerk. Dit stukje vakmanswerk kun je dan ook wel toelaten aan Goemaat Aluminium uit Oud Gastel.
Dinant loopt naar de voormalige doopkapel. ,,Als baby’s gedoopt moesten worden, kwamen ze langs hier binnen. De kinderen moesten eerst administratief ingeschreven worden, omdat ze anders niet naar binnen mochten. Ze waren officieel nog geen lid van de kerk.” De kapel verandert ook in een woning. ,,Het is een heel sfeervolle ruimte”, zegt Dinant. Ook op de plek van de voormalige Mariakapel zal straks iemand wonen.
Groot binnenterrasOndertussen klinkt het orgel, dat boven staat. Een student heeft van de architect toestemming gekregen om daar wekelijks even kort op te spelen. Het orgel blijft staan en wordt volledig gerestaureerd. Het is dan ook best een bijzonder instrument: het is gebouwd in 1850 en heeft eerst in de Laurentiuskerk in Alkmaar gestaan.
In het midden van de kerk komt een groot binnenterras voor de bewoners. Er komt een grote koffiebar, tafeltjes en parasols. De appartementen zijn vooral bedoeld voor alleenstaanden, gescheiden mensen of starters. ,,Onder die doelgroep is veel eenzaamheid”, legt Dinant uit. ,,Op deze manier kunnen ze met elkaar gezamenlijk koffiedrinken, bijvoorbeeld.” Achterin de kerk komt een maatschappelijke ruimte, waar verenigingen gebruik van kunnen maken.
Klokken luiden straks weerDe sloopwerkzaamheden zijn bijna klaar. Dinant wil sowieso het luidste werk zo snel mogelijk achter de rug hebben. ,,We zitten naast een terras en een school. Het is wel prettig dat áls ze weer open mogen de kinderen en terrasgangers geen last hebben van onze werkzaamheden.”
Binnenkort luiden ook de klokken van de kerk weer. Een keer in het uur tussen 08.00 en 19.00 uur. Dat was de uitkomst van een enquête die de architect onder de Dinteloorders had uitgezet. ,,De stroom is er nu vanaf, vanwege de sloopwerkzaamheden. Maar zodra we daarmee klaar zijn, kunnen de klokken weer luiden.”
De appartementen zijn straks bedoeld voor de verhuur en kosten 550 tot 1.000 euro per maand. Vrij kort voor de oplevering -die gepland staat voor 1 maart 2021- gaan de woningen in de verhuur.
Majda Ouhajji 29-04-20 Bron: BN DeStem