Aanpassing entreegebied Nationaal Archief

15 juli 2005
Context Dit door Sjoerd Schamhart in 1972 ontworpen gebouw heeft een uniek concept voor een overheidsgebouw, namelijk een vanuit het gewone gebruik gecomponeerde massaopbouw, in een tijd dat imponerende hoogbouwschijven toonaangevend waren. Typologisch is het een vierkant kantoorgebouw met een binnengang rondom een onoverdekte binnenhof, waarvan aan één buitenzijde de immense depots liggen, die 130 km archief bevatten. De begane grond is omgetoverd in een aparte wereld voor het publiek, dat er boeken, kaarten en archiefstukken kan inzien. De hof is bedoeld als rustpunt in het verkeerstumult rondom het gebouw. Nieuwe inzichten in de dienstverlening en het imago van het Nationaal Archief waren de reden van diverse aanpassingen van het gebouw, waaronder de studiezalen en de entreehal. De vormgeving van een en ander is gebaseerd op het idee dat het originele ontwerp van Schamhart zoveel mogelijk moet worden gerespecteerd zonder dat dit leidt tot onheldere situaties en inconsequente oplossingen.

Programma van eisen De voornaamste wens was het creëren van een ruimer en representatiever entreegebied, dat recht zou doen aan het nieuwe imago van het Nationaal Archief, namelijk een open en transparante culturele overheidsinstelling. Om dit te bereiken zijn een aantal verschillende deelgebieden aangepakt. Gevraagd werd om één centrale balie te ontwerpen met de functies ontvangst, registratie en beveiliging. Daarnaast was een restauratieve functie nodig in het verbindingsgebied tussen Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief, die zowel voor het dagelijkse publiek toegankelijk zou zijn alsook dienst zou kunnen doen bij officiële ontvangsten in de hal en het auditorium van het Nationaal Archief. De garderobe met lockers moest aanzienlijk worden uitgebreid en tenslotte werd een representatieve nieuwe entree gevraagd met meer allure dan de oorspronkelijke.

Uitwerking De opdracht om de entreehal opnieuw in te richten hing nauw samen met de realisatie van een nieuwe fysieke verbinding tussen de gebouwen van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. Met dit gegeven als uitgangspunt is een plan gemaakt waarin de hal zowel functioneel als ruimtelijk opnieuw wordt ingedeeld. Daarbij ging het erom dat de helderheid en overzichtelijkheid van de ruimte zou worden verbeterd. Daar waar elementen zijn vervangen of toegevoegd, is dit, analoog aan de ingrepen die in de studiezalen hebben plaatsgevonden, gebeurd in een materiaal en vormgeving die als toevoeging te herkennen zijn. Daarbij is gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen met een moderne doch chique uitstraling en een uitgekiende detaillering. De belangrijkste bouwkundige ingreep is het verplaatsen van de entree naar buiten, zodat tussen de ingang en de nieuwe centrale balie een ruime en representatieve ontvangsthal is ontstaan. De toevoeging bestaat uit een bescheiden strak gedetailleerde glazen voorportaal met een roestvrij stalen luifel, die de hoofdopzet van het gebouw intact laat. De oorspronkelijke halfronde gemetselde cilinder die de entree markeert, is bekleed met donkerrode gebogen granito platen die het gebouw de juiste allure geven. Aan de binnenkant van deze cilinder bevindt zich het barmeubel, dat bij recepties uitgeklapt kan worden. De overgang van het plafond van het Nationaal Archief naar het plafond van het verbindingsgebied is zodanig vormgegeven, dat de oorspronkelijke structuur en richting van het gebouw van Schamhart herkenbaar zijn gebleven.

Trefwoorden

archief balie openbaar
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met TVDH architecten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan