Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Keramiek Museum en Mozaïek Park

23 januari 2014
Mozaïek Park als symbool voor culturele hybridisatie

De stedelijke uitbreiding van Jinzhou, een stad met drie miljoen inwoners die minder dan 500km ten noordoosten van Beijing ligt, is geleed met de realisatie van een nieuw groot openbaar park van 176 Ha in een ingepolderd stuk land. Tijdens de eerste fase biedt het park plaats aan de 2013 Jinzhou World Landscape Art Exposition waarna het gebied, als de Expo is gesloten, het centrale park van een nieuwe stedelijke ontwikkeling wordt.

20 internationale ontwerpers zijn geselecteerd om 20 projecten te ontwerpen in vergelijkbare cirkelvormige perimeters op verschillende plekken in het park, waarbij het programma en de identiteit van de ontwerpen met de achtergrond van de ontwerpers is verbonden.

Het ontwerp van de Expo is gebaseerd op de paradox dat globalisering, hoewel dit over het algemeen wordt geassocieerd met het verliezen van de lokale culturele identiteit, ook in staat is om een bepaalde vorm van identiteit te genereren. Het Mozaïek Park gaat verder dan dat en tracht een verbinding te creëren tussen de bewoners en de plek, waarmee het de locatie een grotere betekenis geeft.

Het project experimenteert met het concept van culturele hybridisatie, dat een fenomeen is dat tijdens de vele eeuwen van commerciële en culturele uitwisselingen tussen Oost en West is ontwikkeld.

Aan de ene kant roept het gebruik van gebroken lokale keramische stukken van verschillende kleuren als materialisatie voor de bestrating en bankjes van het park en voor de gevels van het museum de mozaïek traditie op, die door het Romeinse Rijk wijdverspreid was in Europa en die gedurende de geschiedenis is geëvolueerd tot de dag van vandaag, waarop het technische oplossingen biedt zoals de trecandis techniek die gebruikt wordt door modernistische Catalaanse architecten.

Aan de andere kant is de geometrie van het park geïnspireerd op het craquelé glazuur van het Chinese porselein dat sinds de 10e eeuw tijdens de Song Dynastie is ontwikkeld tot de Ru Ware en Ge Ware keramische voorwerpen. Het Mozaïek park en het Keramiek Museum herinneren de bewoners eraan dat de omgeving van Jinzhou ooit een productie gebied was van keramiek en porselein, hoewel deze traditie eeuwen geleden is verloren en vandaag de dag wordt vergeten.

Hybride landschap: mix van architectuur en landschap.
Het project vertegenwoordigt de paradigma van het hedendaagse stedelijke park, dat noch een fragment van het natuurlijke landschap, noch een landschappelijk onderdeel van de stad is, maar een mix van beide. Mozaïek Park toont een hybride karakter dat architectuur met landschap en natuur met cultuur combineert.

De onregelmatige geometrie van het park is ruimtelijk uitgevouwen tot een driedimensionale craquelé topografie, waarin landschap en architectuur versmelten tot een continu oppervlak dat is gevormd door 884 onregelmatige vlakken.

Daarbij is deze geometrie belichaamd als een polychromatisch mozaïek dat is gevormd door de combinatie van vier verschillende soorten en kleuren bloemen met mozaïek, dat is gecreëerd met gebroken stukken van de lokale Chinese pottenbakkerij. Bloemen en keramiek versmelten tot een kleurrijk mozaïek dat natuur en lokale ambacht samenbrengt.

De geometrie van het Keramiek Museum wordt ervaren als een verlenging van de craquelé geometrie van het park. Het is gematerialiseerd met dezelfde keramische stukken die gebruikt zijn voor de bestrating van het park, welke in de gevel van het gebouw zijn gecombineerd met glas openingen die ook het onregelmatige patroon volgen.

Het polychromatische mozaïek dat is gevormd door beplanting en keramische vlakken biedt het project een geometrische en visuele eenheid en voorkomt de gebruikelijke scheiding tussen hardscape en softscape. Landschap en architectuur, Mozaïek Park en Keramiek Museum, versmelten tot een enkel project, maar zijn tegelijkertijd veelzijdig en verrassend, gekarakteriseerd door zijn hybride en sterk plastische voorkomen.

Aanjager van het publieke leven
Zowel park als museum werken op twee manieren als aanjagers van het publieke leven.

Aan de ene kant tracht het Mozaïek Park het gebruik van de openbare ruimte te activeren. De iconische aard van het project heeft een aantrekkingskracht dat bezoekers uitnodigt tot een multi-zintuiglijke ervaring. De verschillende elementen van het park zijn gedimensioneerd met de menselijke maat om comfortabele ruimtes te bieden voor wandelen, zitten of spelen. Het park is ook uitgerust met lange banken om informele plekken te creëren voor spontane ontmoetingen tussen inwoners.

Aan de andere kant functioneert het Keramiek Museum als een aanjager van het culturele en sociale leven van Jinzhou. Het probeert de nieuwsgierigheid van de bewoners voor het verleden van de plek op te wekken, waarbij het een vergeten traditie overbrengt en uiteindelijk met een programma van tentoonstellingen en publieke evenementen een nieuwe ontmoetingsplek wordt voor de bewoners.

Social platform
Het Keramiek Museum is ontworpen als een open structuur, waarin het programma zich gedurende de tijd ontwikkelt en een nieuw social platform biedt en showcase wordt voor lokale kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden die werken en experimenteren met de traditie van keramiek en porselein.

Het heeft de intentie om de interesse van bewoners voor hun traditie te wekken, maar nog belangrijker, het tracht de lokale creatieve industrie en het hedendaagse design te bevorderen door een emblematisch en moderne ruimte te bieden voor de tentoonstelling, verspreiding en verkoop van lokale vakmanschap.

Tenslotte heeft het Keramiek Museum als doel om niet alleen het openbaar gebruik van het park te versterken, maar ook de lokale economie en het culturele leven van de stad, om een grotere sociale impact te realiseren, verder dat zijn primaire doel van ontspanning.

foto's: Ben McMillan

afbeeldingen en interieur: Casanova+Hernandez architecten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Casanova + Hernandez architectuur, stedebouw en landschapsarchitectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Casanova + Hernandez architectuur, stedebouw en landschapsarchitectuur

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan