Nieuwe Muiderbrug

26 oktober 2012
De setting Muiden is een schitterende historische plek die dankzij de continue meander van de Vecht al eeuwen verbonden is met zowel het open blauwe landschap van het IJsselmeer ten noorden, als het al even open groene landschap van laagveenpolders ten zuiden van de stad. Zoals op zoveel plekken heeft ook hier de twintigste eeuw echter genadeloos toegeslagen. Het reusachtige viaduct en de geluidschermen van de A1 lopen vlak langs de stadskern en sluiten Muiden visueel en gevoelsmatig volledig af van het polderlandschap. Met de verplaatsing en toekomstige ondergrondse ligging van de snelweg doet zich een unieke kans voor: de visuele verbinding met het zuiden kan weer worden gelegd.

Muiden ontsloten Stad en land worden weer met elkaar verbonden, het grote viaduct van de A1 verdwijnt. Er komt een veel bescheidener brug voor terug. Voor ons als ontwerpers ligt de grootste uitdaging in het doorvertalen van deze machtige landschappelijke ingreep naar het ontwerp van de brug zelf. In dit beeldkwaliteitsplan tonen wij u onze visie op een goed ingepaste, transparante en bij het beeld van Muiden en het omringende landschap pas- sende nieuwe brug over de Vecht.

Inspiratie Voor ons is de opgave bij het ontwerp van de Nieuwe Muiderbrug tweeledig. Enerzijds moet de brug maximaal zicht van Muiden tot diep in het landschap en omgekeerd faciliteren, alsmede passage voor schepen, fietsers en auto's. Maar tegelijkertijd moet hij ook naadloos passen in het omringende landschap van Vecht, polder en historische stad. In onze optiek is het archetype van de stenen boogbrug hiervoor een geschikt model. Dit is een klassiek brugmodel dat in heel Europa al eeuwen wordt gebruikt en in Neder- land onder andere bekend is van de grachtenbruggen in Amsterdam. Wij stellen ons een contemporaine en tegelijkertijd klassieke brug voor die het water met elegante, strikt functionele bogen overspant, zowel dwars op de Vecht als in het verlengde. Hier- door wordt het uitzicht op en vanuit de omgeving gemaximeerd. In materialisering en vorm sluit de Nieuwe Muiderbrug op een eigentijdse wijze aan op de indrukwekkende civiele en militaire baksteenwerken van Muiden zoals de "Groote Sluis", de verdedigingswerken van de stelling van Amsterdam en het Muiderslot.

Over Vecht en oevers Ons ontwerp voor de Nieuwe Muiderbrug is tijdloos van uiterlijk, maar "state of the art" qua constructie. Er is veel aandacht besteed aan de beperking van materiaal- en energiegebruik en tegelijkertijd aan een optimale gebruikskwaliteit. Zo hebben wij gekozen voor een betrouwbare electromechanische bewegingstechniek van het val, met energiebesparend contragewicht. De hoofdconstructie is uitgevoerd als in situ beton kruisgewelf. Maximale transparantie voor alle gebruikers onder de brug door gaat gepaard aan minimaal materiaalgebruik. Overbodige bouwmassa is als het ware "weggesneden". De tussenpijlers liggen zoveel mogelijk boven water, zodat de doorstroming van de Vecht niet wordt gehinderd. Dankzij de rigide constructie van de kruisgewelven (de constructeur noemt het "een integraalbrug") kan de brug zonder overgangsvoegen worden uitgevoerd, hetgeen resulteert in een belangrijke vermindering van de geluidoverlast.

Integratie Bij het ontwerp van de Nieuwe Muiderbrug hebben wij gestreefd naar maximale duurzaamheid, beschikbaarheid en esthetische integratie. Voor het bewegingswerk hebben wij gekozen voor een zeer betrouwbare mechanische aandrijving van het val vanuit een kelder midden op de brug. De benodigde machinerie, electrakasten en draaiende elementen zijn zorgvuldig in de architectuur van de brug opge- nomen. De machinekamer bevindt zich in de brede tussenpijler midden op de brug en is toegankelijk via een luik en trap vanaf het brugdek. Vanuit deze kelder is het val en het bewegingswerk op eenvoudige wijze te inspecteren en onderhouden, zonder enige hinder voor de gebruikers van de brug. Het val is voorzien van een contragewicht, zodat de benodigde bewegingsenergie zo laag mogelijk wordt gehouden. Het contragewicht is in gesloten toestand vrijwel onzichtbaar weggewerkt in de kruisgewelfconstructie van de brug.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Syb van Breda & Co architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Syb van Breda & Co architects

Syb van Breda & Co architects
Syb van Breda & Co architects
Syb van Breda & Co architects
Syb van Breda & Co architects
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan