Camping Duinlust

14 juli 2009
‘Een essentieel onderdeel van ons primaire product is de natuur’. Gebruik maken van de uitstraling en mogelijkheden die de Loonse en Drunense duinen bieden. Geen verblijfsrecreatie voor massaliteit, maar richten op welzijn, rust en content.

Een landschappelijke opdracht voor het herstructureren van een camping. Diverse opties voor uitbreiding en indeling zijn bestudeerd. De camping ligt in het gebied van de Loonse en Drunense duinen in de gemeente Loon op Zand. Het idee is om de camping weer terug te geven aan de natuur en hier meer ruimte voor te maken. De huidige orthogonale 'bedachte' structuur wordt vervangen door een glooiend willekeurig patroon dat naadloos aansluit bij het omliggende natuurgebied. Het onderzoek van BINT is uiteindelijk samengevat in een beeldkwaliteitsplan.

Visie uitbreiding Camping Duinlust;
-Niet richten op de massa, maar doelgericht op klanten in het midden en hogere segment van de markt door middel van chaletbouw, grotere standplaatsen, perfecte voorzieningen en veel ruimte voor natuur en groen -Een bijzondere indeling en beplanting van het terrein, waarbij rekening gehouden wordt met de inpassing in de omliggende landelijke,- en natuurgebieden. -Met behulp van educatie mensen kennis laten maken mét en laten recreëren ín de natuur.

Bos- duinstructuur Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen heeft grote aantrekkingskracht voor de omgeving. Mensen willen in toenemende mate rust en recreëren en verblijven in en genieten van de natuur. Bedrijven in de recreatiebranche zijn in grote mate afhankelijk van de instandhouding van de natuur om hun klanten te kunnen blijven ontvangen. Het concept om de bos- en duinstructuur toe te passen op Camping Duinlust biedt vele mogelijkheden om een natuurrecreatiepark in het topsegment van de markt te realiseren. De natuurlijke structuur is zeer geschikt voor een individuele, intieme en kleinschalige beleving. De vloeiende lijnen van de wegen zorgen ervoor dat het gebied niet in een oogopslag te overzien is. Hierdoor wordt het ontdekken van de natuur benadrukt. Door het toepassen van verdichting en meer open plekken kunnen standplaatsen, functies en faciliteiten een eigen plaats en sfeer krijgen.

De grenzen van wegen, paden en tuinen kunnen voor het zicht vervagen door gebruik te maken van natuurlijke afscheidingen zoals houtsingels, houtwallen en struiken. Hierdoor zullen de standplaatsen groter lijken doordat ze naadloos in elkaar overgaan en het beeld ontstaan dat er temidden van de natuur geleefd wordt.

De bos- en duinstructuur kan tevens moeiteloos worden ingepast in het huidige landschappelijk natuurgebied. Dit zal een positieve uitwerking hebben op de planten en dieren in het gebied en brengt het thema natuureducatie tot in de eigen achtertuin.

Wegen Door het bestaande wegenpatroon met lange zichtlijnen te vervangen door vloeiende lijnen in het landschap krijgt het gebied een natuurlijkere uitstraling die rust uitstraalt. Doordat de wegen meer op elkaar aansluiten kunnen ze tevens gebruikt worden als hardloop- wandelroute. Qua materialisatie wordt een onderscheid gemaakt tussen de hoofdroute en daarop aansluitende wegen. De hoofdroute bestaat uit verharde klinkers met halfverharding aan de randen als overgang naar het groen. De daarop aansluitende wegen bestaan in z`n geheel uit halfverharding. De paden naar de chalets zijn de meest natuurlijke paden, met de uitstraling van incidentele verharding in de natuur.

Parkeren Het parkeren vind plaats in kleine klusters langs de hoofdroute. Met behulp van natuurlijke afscheidingen worden de auto`s aan het zicht onttrokken. Door de kleine klusters kan de loopafstand naar de chalets worden verkleind ten opzichte van grotere parkeerterreinen. De materialisatie van de plaatsen wordt half- verhard uitgevoerd, hier kan bijvoorbeeld gedacht worden aan grasstenen.

Groen Door het bos- duinlandschap te projecteren op de camping wordt de beleving van verblijven in de natuur veel sterker. De camping wordt onderdeel van de natuur. De overgangen met het naastgelegen bos kunnen door verdichting een geleidelijke overgang vormen; er ontstaat een natuurlijke bufferzone. Op meer open plekken is plaats voor de standplaatsen, voorzieningen en faciliteiten.

Afscheidingen De inpassing in het huidig landelijke- en natuurgebied wordt ook gebruikt bij overgangen tussen verschillende functies. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van harde en onnatuurlijke afscheidingen. Met behulp van hout- boswallen, houtsingels, hoogteverschillen, bomen, planten en struiken wordt de privacy en overgang van publiek naar privé gewaarborgd. Het gebruik van kenmerkende elementen uit de naastgelegen natuur zal een positieve invloed hebben op de verschillende planten en diersoorten.

Standplaatsen De rechtlijnige structuur wordt vervangen door plaatsing die meer aansluit bij de structuur van het gebied. De standplaatsen hebben elk een eigen richting waardoor het gevoel van rust en verblijven in de natuur wordt versterkt. In plaats van een eigen tuin met afscheiding is de tuin meteen onderdeel van de natuur. Door de natuurlijke afscheidingen zijn de standplaatsen dan ook in beleving groter.

Speelplaatsen De speelplaatsen zijn gesitueerd in meer open plekken in het landschap. Door de ligging te midden van de chalets is toezicht gewaarborgd, tevens wordt voorkomen dat kinderen op de wegen spelen. De speeltoestellen en ondergrond hebben een natuurlijke uitstraling. Voor de speeltoestellen kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van hout en voor de ondergrond kan gedacht worden aan zand, gras en/of houtsnippers.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BINT Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan