hotel Kaboom

23 februari 2009
Het nieuwe hotel, tegenover het centraal station van Maastricht, opende haar deuren deze zomer. Achter de karakteristieke gevels is een compleet nieuw gebouw verrezen. Het ontwerp van inter/alter neemt de grandeur van Wyck en het karakter van de stad mee naar binnen. “Het contrast kan niet groter: nieuw achter oud, grandeur versus low cost.

De ontwerpvraag was duidelijk: een interieur voor een low cost hotel (no nonsense, efficiënt in gebruik en slim in het onderhoud), dat past bij het eigenzinnige karakter van de opdrachtgever. Het resultaat is één grote contradictie. Het standaard idee van een ‘budgethotel’ wordt volledig met de grond gelijk gemaakt. Het interieur is geïnspireerd op een historisch Frans hotel en duidelijk voelbaar uitgewerkt vanuit het functionele denken van een budgethotel. Zo is vorm gegeven aan een nieuw hotelconcept; “grandeur versus low cost” .interieur.

Naast het narratieve deel, zijn er zowel technische als bedrijfseconomische randvoorwaarden aan een ontwerp, en dat maakt de uitdaging voor de interieurarchitect des te groter. Roger Haan beseft als geen ander dat hij werkt “in opdracht” en “ten dienste van” . “Uiteindelijk hebben we te maken met een onderneming waar geld verdiend moet worden. En dat het een duurzaam low cost hotel moest worden, maakte de opdracht alleen maar interessanter”.

De primaire bescherming van de wanden is daardoor geworden tot een van de meest in het oog springende elementen in het interieur. Het “behang” refereert naar een oude “chique” vanuit de nieuwe budget vriendelijke situatie. eenvoud en grandeur worden hier letterlijk tegenover elkaar geplaatst. In dit motief wordt vanuit het verleden een brug gemaakt naar het Maastricht van nu. Tradities gekoppeld aan kunst, cultuur en het leven in het hedendaagse Maastricht.

Het meubilair daarentegen is dan weer puur functioneel en duurzaam, een tegenoffensief voor de florale storm die het grafische werk teweeg brengt.

Net als de lichtplannen, geen overdaad, maar gewoon licht waar je het nodig hebt. Zoals in de gangen enkel de portieken bij iedere kamerdeur zijn aangelicht. “Dat geeft een veel dynamischer lichtbeeld. En je gaat zo vanzelf zachter praten in de verkeersruimten, maar daar is ook het akoestisch plafond en het kleurgebruik debet aan”.

Ik wilde vooral de contradictie aansterken tussen het hedendaagse economisch verantwoord denken en het rijke gevoel van het oude Wyck. Daardoor zijn er veel standaard materialen gebruikt maar door ze net op een andere manier te gebruiken ontstaat een associatie naar een hele andere tijd.

?

Inmiddels is het hotel meer dan een project. Het hele bouw- en ontwerpproces is zo intensief geweest dat Roger met recht mag spreken van “zijn” Kaboom. Het interieurconcept is volledig geadapteerd door de medewerkers en doet inmiddels dienst als algehele bedrijfsfilosofie. Waardoor de contradictie nu een totaal beleving wordt - Kaboom staat voor de clash, de bang, de controverse. je zou het een hotel in de klassieke zin van het woord kunnen noemen. Maar dan met een twist anno nu. Het is een state-of-mind, een nieuwe manier van hospitality die past bij het hotel van vandaag en haar gasten.

Inmiddels is Inter/Alter alweer druk met nieuwe projecten in de hospitality en retail sector, volg hen online via www.interalter.nl of op instagram: @interalter_maastricht.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met INTERALTER interieurarchitecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van INTERALTER interieurarchitecten

INTERALTER interieurarchitecten
INTERALTER interieurarchitecten
INTERALTER interieurarchitecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan