Van links naar rechts: Alfons Hams, Nathalie Rabouille en Tjerk van de Wetering
Copyright: Spring architecten
Van links naar rechts: Alfons Hams, Nathalie Rabouille en Tjerk van de Wetering
Copyright: Spring architecten

Nieuwe samenstelling directie Spring architecten

25 maart, 15:28
Sinds 1 januari 2024 vormen Nathalie Rabouille en Tjerk van de Wetering de directie bij Spring architecten, zo laat het architectenbureau weten. Na 25 jaar bij Spring werkzaam te zijn geweest, stapt Alfons Hams uit de directie. Hij blijft echter nauw betrokken bij het team.

Tjerk van de Wetering trad in 2019 toe tot de directie van het Rotterdamse bureau. “Hij heeft aanzienlijk bijgedragen aan een verhoogde kwaliteitsstandaard binnen onze woningbouwprojecten, ondanks de ontwrichte woningmarkt”, zegt scheidend directeur Hams. “Met de komst van Nathalie Rabouille in de directie wordt ook onze onderwijsportefeuille gecontinueerd.”

“Ik ben onder de indruk van de ervaring en toewijding waarmee Nathalie en Tjerk samen werken aan complexe bouwopgaven en de urgente maatschappelijke vraagstukken die ons vak op het moment kent”, voegt hij toe.

Op zijn beurt stelt het bureau dat Hams “met zijn ongelooflijke inzet, wijsheid en toewijding een onschatbare bijdrage heeft geleverd aan Spring architecten.” Hams verlaat nu de directie maar blijft de komende periode nauw betrokken bij én aanwezig op het bureau als adviseur. Ook blijft hij zijn lopende projecten begeleiden.

Sterk in techniek
Van de Wetering omschrijft Spring architecten, dat dit jaar 110 jaar bestaat, als een full-service architectenbureau. “Veel van onze projecten werken we als total engineer uit. We zijn daarmee verantwoordelijk voor het gehele ontwerpteam: alle adviseurs worden door ons gecontracteerd”, zegt hij.

Bijzonder van Spring noemt Van de Wetering dat alle architecten technisch goed onderlegd zijn. “Daardoor hebben we maar één modelleur in dienst. Onze architecten tekenen vanaf de eerste schets tot aan de uitvoeringstekeningen aan onze projecten. Daarmee gaat er nauwelijks tijd en kennis verloren en kunnen we in een korte tijd zeer veel werk verzetten.”

Ontwerpend ontwikkelen
Rabouille geeft aan dat het architectenbureau steeds eerder aan tafel zit bij initiatieven waarvan de omvang nog onduidelijk is. Volgens haar luistert het bureau goed naar allen belanghebbenden en brengt het de diverse belangen in kaart. “We zetten onze ontwerpkracht in als middel om de dialoog op gang te brengen en creëren al draagvlak nog voordat de opgave vastgesteld wordt”, zegt Rabouille.

“Dat noemen we Ontwerpend Ontwikkelen”, vervolgt ze. Hiermee onderscheidt het bureau zich volgens haar van de financieel gedreven procesbegeleiders. “Dit doen we voor zowel woningbouwopgaven als onderwijsprojecten. Door architecten eerder in het proces te betrekken zijn we veel beter in staat ruimtelijk maatschappelijke vraagstukken op te lossen.”

Samenwerking
Verder zegt Rabouille dat Spring grote waarde hecht aan samenwerking - met gebruikers, omwonenden, gemeenten, ontwikkelaars, adviseurs en collega’s. “Dat een gedegen participatietraject een nieuwe positie inneemt in de nieuwe Omgevingswet juichen we sterk toe. We zijn ervan overtuigd in dialoog het best tot de essentie van de opgave te kunnen komen.”

“De rol van de architect is continu in verschuiving”, aldus Rabouille. “We noemen onszelf de dirigent van het ontwerpproces: we zien erop toe dat iedereen in harmonie speelt. Het ‘samen’ is daarvoor essentieel.”

Erfgoed
Spring architecten is in 1914 opgericht door Jos de Jonge. Jos en zijn zoon Leo de Jonge hebben Spring een breed portfolio aan erfgoed van (sociale) woningbouw en publieke gebouwen nagelaten, verspreid door Nederland, zo stelt het huidige bureau. “Veel van deze projecten zijn vooruitstrevend voor hun tijd. Denk aan de Wandelmeent in Hilversum, een woningbouwproject uit de jaren 1970 waar collectief wonen in autovrije hofjes met gedeelde voorzieningen en een mix van doelgroepen het uitgangspunt was.”

“Veel van dit erfgoed is de komende jaren aan vernieuwing toe. Een architectuurhistoricus brengt ons erfgoed op dit moment voor ons in kaart”, vertelt Van de Wetering. “We houden ons de komende jaren onder andere bezig met de ver(nieuw)bouwopgaven die ons portfolio met zich meebrengt. Een mooie uitdaging gezien het woningtekort en de transitievraagstukken op het vlak van energie, klimaat en circulariteit.”

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Gisteren, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Gisteren, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Gisteren, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Gisteren, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Gisteren, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Gisteren, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Gisteren, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan