Raamovereenkomsten voor levering duizenden flexwoningen aan corporaties
17 april 2023, 16:44
Branchevereniging Aedes heeft raamovereenkomsten gesloten met 36 bouwbedrijven om verplaatsbare woningen te leveren aan woningcorporaties. De corporaties gaan nu kleine competities organiseren voor opdrachten om in totaal circa 8.000 flexwoningen te plaatsen.
De woningcorporaties streven ernaar om de komende jaren fors meer flexwoningen te plaatsen, meldt Aedes. Daarmee hopen de coorporaties spoeddzoekers en andere woningzoekenden sneller aan een woning te helpen.
Via een openbaar inkooptraject heeft Aedes 36 producenten van modulaire woningen geselecteerd. Die kunnen samen op korte termijn minstens 8.000 flexwoningen in verschillende varianten leveren. Volgens Aedes zorgt deze benadering voor duidelijkheid over de kwaliteit, leveringszekerheid, korte doorlooptijden en lagere kosten.
Interesse bij corporaties en gemeenten
Ongeveer honderd corporaties hebben aangegeven interesse te hebben om flexwoningen in te kopen via de raamovereenkomsten die Aedes heeft gesloten, zo stelt de branchevereniging. De corporaties kunnen via competities op zoek naar de voor hen meest geschikte leverancier; door de uniforme aanpak en het voorwerk dat al gedaan is, zouden die competities snel moeten kunnen verlopen.
De corporaties plaatsen daarna de woningen op basis van afspraken met gemeenten. Volgens Aedes zijn gemeenten in toenemende mate geïnteresseerd in het plaatsen van flexwoningen binnen hun grenzen. Een voordeel van de flexwoningen is dat ze snel te realiseren volwaardige huizen bieden, die bovendien geplaatst kunnen worden op tijdelijke beschikbare locaties.
“Ze zijn steeds vaker een oplossing voor bijvoorbeeld gescheiden mensen, economisch daklozen, Oekraïense vluchtelingen of statushouders”, stelt Aedes. “Maar ook andere woningzoekenden, zoals starters, zijn er mee geholpen.” Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting, ingesteld door de minister van Volkshuisvesting, geeft ondersteuning bij het inkooptraject.
Herplaatsingsgarantie
Idee van de flexwoningen is dat ze ook verplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld als de tijdelijke locatie volgens plan bebouwd gaat worden. Daar is een risico mee verbonden, dat de overheid echter vermindert middels een financiële herplaatsingsgarantie.
Corporaties worden geholpen om een tweede of derde locatie te vinden. Lukt dat niet, dan dragen corporatie, Rijk en gemeente elk een deel van het exploitatietekort.
Tot de 36 deelnemende bouwbedrijven behoren bijvoorbeeld BAM Wonen, Daiwa House Modular Europe, De Groot Vroomshoop Bouwsystemen, De Meeuw Oirschot, Heembouw Wonen, Koopmans Bouwgroep, Van Wijnen Groep en Van Goeden Huizen.